De pan met roostertje op het vuur zetten (zonder water en zonder boter), het rooster erin leggen, de broodjes nat maken en erin leggen.Dan op een laag vuurtje afbakken. Je moet een beetje uitproberen hoe hard het vuur moet branden, maar het is een beetje dezelfde hoogte als wanneer je pannenkoeken bakt.
Afbakbroodjes: Plaats de camping pan op je warmtebron > Leg de afbakbroodjes in de koude pan > Plaats het Sysas glasdeksel op de pan > Zet je warmtebron op een lage stand of laag vuur > Draai de broodjes na ongeveer vijf minuutjes om > Geef de andere kant ook vijf minuutjes > Binnen tien minuten heb je heerlijke ...
een magnetron is hiervoor niet geschikt. Een combimagnetron natuurlijk wel. voor 4 broodjes al erg lang. Ze worden echter min of meer gestoomd.
Afbakbroodjes
Naast huisgemaakt brood kun je net zo makkelijk afbakbroodjes in de airfryer afbakken. Op de verpakking vind je hoe hoog de oven moet, zet dan de airfryer 20 graden lager en bak ze in de helft van de tijd gaar.
Voor het afbakken heb je een oven nodig. In de gewone magnetron worden ze niet lekker. Pitabroodjes kun je ook onder de grill of in een broodrooster 'afbakken'.
De afbakbroodjes kunnen ook één voor één klaar worden gemaakt door middel van een tosti-ijzer.
Dus: voorgebakken brood is net zo gezond als direct gebakken vers brood. Het enige verschil is dat voorgebakken brood in twee fases wordt afgebakken, waardoor het heel vers is bij aankoop.
Als u het voorgebakken brood hebt ingevroren, haal het dan uit de vriezer terwijl uw oven opwarmt. Zo kan het alvast beginnen met ontdooien. Als je oven goed is voorverwarmd, bakt u het brood in 6 tot 16 minuten af. Bij het afbakken van bevroren brood is de kracht van de oven nog belangrijker.
Verwarm je oven voor op 200 graden. Houd je broodjes een paar tellen onder de stromende kraan zodat ze goed nat worden. Leg je broodjes hierna op het rooster in de oven en bak ze zo'n acht tot tien minuten. Kijk tijdens het bakken af en toe of de broodjes niet te hard gaan.
Verwarm de oven voor op 200ºC. Maak de afbakbroodjes licht nat en bak ze circa. 6–8 minuten af op 200ºC. Afhankelijk van uw oven en de voorkeur qua afbakken (licht afgebakken/donker afgebakken) kan de afbaktijd iets verschillen.
Voor het afbakken van brood gebruik ik de (convector)ovenstand ca. 10 minuten op 200 graden (inclusief voorverwarmen) Het brood komt er echter elke keer keihard en bleek uit. Als ik het brood er korter in doe, is het naast bleek ook helemaal slap en niet gaar van binnen.
De oplossing: hetelucht stand en dan de temperatuur iets lager (20-40 graden lager) en dan op de helft vd baktijd omdraaien.
Re: De combimagnetron
De afmetingen zijn eigenlijk te klein, en ik kan ook maar 1 brood tegelijk afbakken. Als je gaat kijken voor een Combi, let er dan vooral goed op dat de temperatuur voldoende hoog kan. In elk geval boven de 200 graden en met een maximale temperatuur van 250 graden of hoger.
De Wonderpan is als het ware een oventje dat je op het fornuis kunt gebruiken. Zo kun je dus bakken zonder oven. Hij is gemaakt van dik aluminium en heeft een diameter van 26 centimeter (de binnenpan). Die binnenpan kun je gebruiken als tulband vorm, maar je kunt er nog veel meer in bakken.
Hartig & zoete pitabroodjes
Het klinkt misschien als een gekke combinatie maar het is super lekker. Je bakt het pitabroodje af in een broodrooster of in de oven, snijd hem vervolgens open, plakje kaas erin en wat jam en smullen maar.
Stokbrood of harde broodjes verliezen snel hun lekkere krokantheid. Een tip is om ze opnieuw op te warmen in de oven! Maak het brood een beetje nat, schuif het 5 minuten in een voorverwarmde (200 °C) oven en het brood heeft weer een lekkere krokante korst.
Welke stand voor afbakbroodjes in oven? Voor het bakken van brood (en andere gerechten met een rijsmiddel) gebruik je bij voorkeur boven- en onderwarmte. Dit is een soort van ongeschreven regel. Bij het bakken met boven- en onderwarmte bak je altijd enkellaags.
Je kunt het brood voorbakken op 150 - 160 graden, gedurende de normale tijd die ervoor staat. Het brood moet gaar worden, maar niet bruin. Vervolgens invriezen en voor gebruik laten ontdooien. Daarna bruin bakken op de normale temperatuur, ergens tussen de 200 en 225 graden (afhankelijk van recept).
Waarom pas gebakken brood met water benevelen? De korst van een gebakken brood is vrij dof van kleur. Wanneer je deze bestrijkt met water, of zoals wij dat doen, met een plantenspuit in de nevelstand lekker nat spuit krijgt het brood ineens wat glans. Ook wordt de kleur een stuk dieper.
Ook broodjes met een krokante korst (pistolets, piccolo's, ...) kunnen in de diepvriezer. Ontdooi ze 6 tot 9 minuten in de oven op maximaal 150°C. Let wel: eenmaal ontdooid, mag je brood niet opnieuw ingevroren worden.
Diepgevroren croissant en chocoladebroodjes moeten volgens de verpakking op 185 graden. Als je hier 20 graden vanaf haalt, is de temperatuur te laag. Bak dit type broodjes op 180 graden af, maar wel in 2/3 van de tijd op de verpakking.
Zoals ik al had verwacht, bevat het afbakbroodje een stuk minder vezels, mineralen en vitaminen dan een verse (volkoren) boterham. Daarnaast zitten er meer toevoegingen, zout en suiker in een afbakbroodje en dit is natuurlijk sowieso al minder 'gezond'.
De bloem in rauw koekjesdeeg kan je ziek maken. Dat is een verrassende ontdekking. Van het aflikken van je beslaglepel kan je flink ziek worden.
Een afbakbrood is een voorgebakken (klein)brood met een krokante korst. De broden worden gebakken totdat ze gaar zijn maar nog niet te veel kleur hebben.