Döner is van oorsprong een Turks vleesgerecht dat gemaakt wordt van kalfsvlees of lamsvlees. Het vlees wordt gekruid en aan een draaiend spit opgehangen. Döner betekent 'draaiend' en vaak wordt het gerecht benoemd als döner kebab of kebab.
Het bestaat uit dönervlees, dat gegrild wordt op een spit en vervolgens wordt geserveerd in een pita-broodje met groenten en saus. Er bestaat enige verwarring over het verschil tussen kebab en döner.
Het grootste verschil is de manier waarop het vlees wordt bereid. Bij doner wordt het vlees in dunne plakjes gesneden, terwijl bij kebab het vlees in kleine stukken wordt gesneden. Daarnaast zijn er ook verschillen in de smaak. Doner heeft een zachtere, zoutere smaak, terwijl kebab een kruidiger smaak heeft.
De eigenlijke döner (Yaprak döner) bestaat uit een dikke, ronde staaf van afwisselende laagjes gekruid vlees en vet, die zijn gerold om een braadspit. De staaf wordt verticaal draaiend in een staande grill verhit en gebakken. Daarna worden plakjes ervan afgesneden met een speciaal mes of een elektrisch snijapparaat.
Kebab wordt vaak in combinatie gebruikt met het woord döner, döner kebab. Het is een vleesgerecht dat gemaakt wordt van lamsvlees. Oorspronkelijk komt kebab uit Turkije. Het lamsvlees wordt gekruid en aan een draaiend spit opgehangen.
Döner is van oorsprong een Turks vleesgerecht dat gemaakt wordt van kalfsvlees of lamsvlees. Het vlees wordt gekruid en aan een draaiend spit opgehangen. Döner betekent 'draaiend' en vaak wordt het gerecht benoemd als döner kebab of kebab.
nieuws De populaire Doner Kebab is een echte vetbom, zeggen Britse wetenschappers. Nochtans wordt een broodje met Kebab en sla soms beschouwd als een van de gezondere fast food-keuzes. Volgens de onderzoekers bevat één kebab echter het equivalent van ongeveer één wijnglas zuivere olie.
Shoarmavlees wordt gemaakt van rundvlees, kip, lamsvlees of kalkoen.In Nederland wordt het ook van varkensvlees gemaakt. Het vlees wordt gekruid met shoarmakruiden en na het grillen wordt het in dunne reepjes gesneden. Shoarma wordt vaak geserveerd in een pitabroodje met knoflooksaus en rauwkost.
Veel Turken vinden dat het kebabvlees in Turkije een andere en betere smaak heeft dan bij ons. Mogelijk komt dit door de teeltwijze, de dierkeuze en de gehanteerde bereiding van het vlees. Het verwerkte vlees in de kebab is halal (rein).
In tegenstelling tot döner bestaat shoarma – net als gyros – niet uit gemalen vlees maar uit stukken vlees. Verder wordt het op eenzelfde manier aan het spit gestapeld. Kip en lam zijn het meest gebruikelijk, maar en rund wordt ook gebruikt. In Nederland is het trouwens vaak ook varkensvlees.
Gyros is een traditioneel Grieks gerecht dat bestaat uit aan een grote spies gegrild varkensvlees dat in reepjes is gesneden en gekruid. In het Grieks betekent gyros 'draaien' of 'rondje'. Dat komt voort uit het feit dat het vlees op een verticaal draaiende spies wordt gegrild.
De benaming 'kebab' betekent in het Turks zoveel als 'gebakken vlees'. Het vlees dat bij 'kebab' gebakken wordt kan zowel lamsvlees, kip, kalkoen als kalfsvlees zijn. In de praktijk is het vaak een mix. Belangrijk is dat voor een echte kebab varkensvlees geen optie is.
Shoarma is een gerecht uit het Midden-Oosten en wordt gemaakt van lamsvlees, rundvlees, kip of kalkoen.In Nederland wordt het ook van varkensvlees gemaakt. Deze echte lamsshoarma is in dunne plakjes gesneden van de lamsschouder en met diverse, natuurlijke kruiden op smaak gebracht.
Het woord kebab zegt in feite dus nog niet zo veel over het soort gerecht. Het kan immers alles zijn. Zo lang het gebakken is en bestaat uit vlees. Al wordt er in Nederland met kebab vaak een gekruide gehaktspies (köfte) bedoelt gemaakt van rund- of lamsvlees.
De döner kebab ontstond circa de 11de eeuw. Rondtrekkende nomaden in Anatolië, het latere Turkije, roosterden in die tijd hun vlees aan een spies boven het vuur. Door het horizontale spit rond te draaien gaarde het vlees aan alle kanten. Döner betekent dan ook letterlijk draaien.
Wordt het vlees in een opengespleten pitabroodje gestopt, dan spreken we van döner kebab of broodje döner. Wordt het vlees in yufka, een dunner platbrood, gerold dan heet het gerecht durum döner of yufka döner.
Het is een van oorsprong Turks gerecht, dat geïntroduceerd werd in Europa in de Duitse hoofdstad Berlijn door een Turkse migrant.
Er zit absoluut géén varkensvlees in döner kebab.
Als je een broodje shoarma wilt en je blieft alleen maar lamsvlees in plaats van de vies gekruide varkensvleesreepjes, dan moet je aan de shoarmaverkoper 'een broodje shoarma halal' vragen. Varkensvlees is nou eenmaal niet halal, dus dan krijg je in ieder geval géén varkensvlees.
Shoarma is een Arabische variant op de döner kebab, en is afgeleid van het Turkse woord 'çevirme' – dat net als döner iets betekent als 'draaien'. Het van oorsprong Turkse gerecht is door Israëliërs meegenomen naar Arabische landen waar het de verbasterde naam shoarma of shawarma kreeg.
Gyros wordt gemaakt van varkensvlees of kip.Af en toe wordt er ook gebruik gemaakt van lamsvlees of rundvlees. Oorspronkelijk komt gyros uit Griekenland. Het vlees wordt eerst gekruid met gyroskruiden en vervolgens aan een verticaal draaiende spies gegrild.
Meestal is het vlees een mengeling van rund, kip, schaap en kalkoen. Zeer opvallend is dat Test-Aankoop een aantal keer varkensvlees terugvond in de Griekse gyros maar ook in de Arabische shoarma. Ook de kwaliteit van het vlees is vaak inferieur.
Zorg ervoor dat kip, varkensvlees, worsten, burgers, shoarma en kebab goed doorbakken is zonder roze vlees van binnen. Rauwe kip invriezen vermindert het aantal bacteriën maar verwijdert ze niet allemaal. De veiligste manier om alle bacteriën te doden is om de kip goed door te braden of bakken.
Al met al bevat een gemiddelde kapsalon al 90 gram vet. Daarmee zit je meteen op 20 gram boven je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Geen goed idee dus.Tel daarbij de grote hoeveelheden aan zout en koolhydraten bij op en je snapt waarom de kapsalon zo ongezond is.
Lahmacun (spreek uit: 'lach-MAA-dzjoen') staat in ons land bekend onder de naam Turkse pizza. Deze snack is een Midden-Oosterse allemansvriend en bestaat uit een dunne ovale deegbodem belegd met een pittige lams- of rundergehaktmix.