Hoeveel je met een eigen cafetaria kunt verdienen hangt sterk af van de omzet die je weet te behalen en de kosten die je maakt. Het inkomen dat je kunt verdienen als cafetariahouder ligt tussen de 30.000 en 90.000 euro bruto per jaar.
Ontdek het gemiddelde salaris als Restaurant
Het gemiddelde restaurant salaris in Nederland is € 28.782 per jaar of € 14,76 per uur. De aanvangsposities beginnen vanaf € 25.019 per jaar, maar meer ervaren werknemers verdienen tot € 34.273 per jaar.
De website gemiddeld-inkomen.nl geeft een actueel overzicht van de gemiddelde salarissen in Nederland. U kunt er dan ook lezen dat een snackbarbediende als startsalaris €1.644 per maand verdient. Dat is een brutobedrag en is exclusief vakantietoeslag. Met een jaar of 10 ervaring kan uw inkomen oplopen tot €1.986.
Een definitieve waardebepaling gebeurt aan de hand van een uitgebreid onderzoek, maar er zijn voor de horeca twee vuistregels die aangehouden kunnen worden voor een grove indicatie: Vier tot vijf keer de nettowinst van het horecabedrijf. Of jaaromzet = verkoopwaarde, met een marge van 0,8 of 1,2 keer de jaaromzet.
Rekenvoorbeeld: een gemiddeld café-restaurant met 100% full-service concept en 70 zitplaatsen haalde voor de Coronacrisis een gezond rendement van 10% bij een omzet van €35.000 per maand (€420.000 per jaar).
Met welk beroepen verdien je € 5000 per maand
Vaak zijn dit middenhoge-management functies bij corporates, commerciële management functies. Maar ook beroepen paramedici.
De reden was veelal een combinatie van een te laag salaris, te hoge werkdruk en te weinig toekomstperspectief. Volgens Snijders is er een mismatch tussen wat de moderne werknemer zoekt in zijn of haar werk en hoe de horeca is ingericht. Een gezinsleven is nauwelijks te combineren met een baan in de horeca, zegt ze.
Als je een horecapand koopt, moet je rekenen op een aanbetaling van 10% tot 20%. Voor een ruimte met een koopprijs van € 1 miljoen komt dat neer op een aanbetaling van € 100.000 tot € 200.000.
Wie een horecazaak wil openen, vraagt best eerst een exploitatievergunning aan bij de gemeente. Voor je de toelating krijgt, moet je zaak voldoen aan de voorwaarden die jouw gemeente bepaald heeft rond veiligheid, verzekeringsplichten, etc. Die vind je via de website van je gemeente.
Een van de meestgebruikte methodes om de goodwill uit te rekenen is door de overwinst uit te rekenen. U berekent dit door de winst van de afgelopen 3 jaar te vermenigvuldigen met factor naar keuze tussen de 3 tot 5. De rentabiliteit van de afgelopen drie jaar wordt hierbij als startpositie gehanteerd.
De ene saus is natuurlijk wat duurder dan de andere, maar gemiddeld ligt de bruto winstmarge tussen 200 en 400%. Maar of ze nu stinkend rijk worden van de sausjes? Nee, dat ook niet. Uit verder onderzoek van Sudpresse blijkt namelijk dat frituren weinig winst maken op hun frietjes zelf.
Startsalaris zonder ervaring ongeveer € 1.700 bruto per maand. Gemiddeld salaris ongeveer € 1.950 bruto per maand. Salaris met meer dan tien jaar ervaring ongeveer € 2.200 bruto per maand.
Voor het opstarten van een frituur is tot op heden geen beroepskennis vereist, maar het is aan te raden over enige basiskennis “frituur” te beschikken, wij kunnen u daar een basisopleiding voor aanbieden of u kan ook de cursus “frituuruitbater” volgen bij Syntra en andere onderwijsinstellingen.
Afhankelijk van je leeftijd ligt het uurloon bij Albert Heijn tussen de € 7,73 en € 12,01 per uur.