WAT GEEF JE EEN BABY VAN 9 MAANDEN TE ETEN? In principe geef je vooral nog steeds lekker groente en fruit aan je kleintje van 9 maanden. Denk aan banaan, mango, appel, peer, frambozen, druiven (in stukjes gesneden) kersen (in stukjes), avocado, courgette, bloemkool, zoete aardappel, bietjes en broccoli.
Vanaf 9 maanden kan je je baby op een kommetje soep trakteren. Bijvoorbeeld een dikke, gepureerde soep van pompoen of bloemkool. Hierdoor krijgt hij extra vocht binnen. Wanneer je aardappel en bijvoorbeeld kleine stukjes vlees toevoegt, kan de soep een warme maaltijd vormen.
Een baby van 9 maanden heeft nog ongeveer 500 milliliter melk per dag nodig, verdeeld over twee tot drie voedingen. In plaats van de fles of de borst, kun je ook eens een bekertje opvolgmelk aanbieden bij de maaltijd. Tot je baby 1 jaar is mag hij nog geen koemelk drinken.
Vanaf 9 tot 12 maanden
Lunch: borstvoeding of opvolgmelk en ½ à 1 sneetje bruin brood met margarine uit een kuipje en beleg. Tussendoor: bekertje water en (gedroogd) fruit, komkommer of rozijntjes.
Start met enkele lepeltjes groentepap.Laat je kind zelf aangeven hoeveel het wil eten. Als je kindje stopt na enkele hapjes, geef je nadien nog melkvoeding bij. Gaat het goed, voer de hoeveelheid dan langzaam op tot gemiddeld 150 gram.
Vanaf 1 jaar. Is je kleintje 1 tot 2 jaar oud dan wordt geadviseerd om 2 porties melkproducten (300 ml) per dag te geven. Dat zijn bijvoorbeeld 2 kleine bekers melk en een schaaltje yoghurt. Hiermee krijgt je kindje al het grootste deel van het eiwit en de calcium binnen die het nodig heeft.
Start met lichtbruin brood. Zo kunnen de darmpjes van baby's rustig wennen aan voedingsvezels. Met witbrood lukt dat niet. Vanaf 12 maanden kan een baby ook cornflakes, gepofte rijstkorrels, havermout en muesli eten.
Begin met lichtbruin brood (4,5 gram vezel per 100 gram), zodat de darmen van je baby langzaam kunnen wennen aan de hoeveelheid vezels. Daarna (vanaf acht maanden) kun je ook tarwe- en volkorenbrood introduceren. Geef kleine stukjes (denk postzegelformaat) zonder korst.
Vanaf 6 maanden voeg je vlees, vis, ei of een vleesvervanger bij de groenten . Wit vlees (kip en ander gevogelte) krijgt qua vlees de voorkeur op rood vlees (rund, varken, schaap, lam, geit). Wissel voldoende af tussen beide.
Voor een goede mond motoriek biedt je een baby van 8 maanden oud steeds grovere voeding aan. Op deze leeftijd kan jouw kindje grof gesneden of geprakte voeding eten, maak het eten niet te fijn. Het is belangrijk dat hij op deze leeftijd voldoende te kauwen krijgt.
Baby's van deze leeftijd zijn volop in de weer met hun zintuigen. Ze willen alles voelen, horen, ruiken, proeven en bekijken! De grove en fijne motoriek is volop in ontwikkeling. Knuffels, (kleurrijke) vormenstaven, blokken of speelgoed met geluid zijn populair bij kinderen van 6 tot 12 maanden.
Omdat rijstebloem maar weinig vezels bevat is het licht verteerbaar. En dat maakt het ideaal wanneer je begint met bijvoeding voor je baby. Het advies van het Voedingscentrum is om pas met bijvoeding te beginnen wanneer je baby 4 maanden oud is.
Brood zonder korst, geprakte aardappelen en rijst zijn goede opties om als eerste toe te voegen.Probeer na een maand of 8 ook eens eiwitrijk voedsel, zoals gehakt, vis, pasta, bonen en tofu. Als je baby eenmaal een breder scala aan smaken waardeert, kan je toewerken naar combinaties.
Hoeveel fruit je baby mag ligt aan de ontwikkeling. Begin met zo'n 50 gram per dag en kijk hoe veel je baby op kan. Stop ook als je baby aangeeft niet meer te willen eten, bouw het rustig op. Vanaf 8 maanden mag dit 100 tot 150 gram zijn.
Deze lastige fase van de sprong duurt bij de meeste dreumesen vijf weken, maar kan ook één of zes weken duren.
Het gewicht van uw baby zit tussen de 4 en 9 kilo doorgaans komt dit overeen met een leeftijd van 1 tot 8 maanden.
Volkorenbrood en bruinbrood zijn de gezondste keuzes. Je kunt dit afwisselen met volkoren knäckebröd, havermout of muesli. Gezond beleg is bijvoorbeeld 100% pindakaas, 30+ kaas, groente en fruit. Denk ook aan halfvolle melk en fruit voor erbij.
Vanaf 6 maanden is een broodkorst een goed voorbeeld van iets wat je je baby in handen kan geven zodat hij het gevoel van zelf eten kan ervaren. Ook hele zachte stukjes fruit, zoals mango, avocado of banaan zijn geschikt om mee te oefenen.
Welk broodbeleg voor je baby? De eerste maanden dat je baby brood eet, is het niet nodig om er beleg op te doen. Wel is het slim om er margarine op te smeren. Dit maakt het brood niet alleen extra smeuïg, maar zorgt er ook voor dat je baby genoeg goede vetten en vitamines binnenkrijgt.
We adviseren om maximaal 3-5 MAISFINGERS per dag te geven.
Baby MAISFINGERS is het perfecte, gezonde tussendoortje voor je baby. Net als ouderen hebben baby's zo nu en dan behoefte aan een tussendoortje. Het is belangrijk dat baby's voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen om zo te kunnen blijven groeien. Daarnaast geven tussendoortjes de baby extra vitamines.
Hoog suikergehalte en gebrek aan vezels
"Toch zijn ze niet evenwaardig, en dus minder gezond, omwille van het verwerkingsproces." Zo bevat knijpfruit door het pasteuriseren minder vitaminen. Omdat de schil wordt verwijderd en het fruit wordt gepureerd, bevatten zulke zakjes ook minder vezels dan vers, onbewerkt fruit.