Je kunt als werknemer op staande voet ontslag nemen. Dat betekent dat je met onmiddellijke ingang je arbeidsovereenkomst opzegt, zonder dat je daarbij een opzegtermijn in acht neemt. De aanleiding voor per direct ontslag nemen, moet altijd een ernstige situatie zijn.
Als je bent tewerkgesteld in een programma tot opslorping van de werkloosheid kan je de arbeidsovereenkomst opzeggen mits een opzegtermijn van 7 dagen. Tijdens de periodes van tijdelijke werkloosheid om economische redenen kan je ontslag nemen zonder opzegtermijn.
Als u zelf ontslag op staande voet neemt, moet de reden daarvoor zo ernstig zijn, dat het niet redelijk zou zijn om in dienst te blijven. Bijvoorbeeld als uw werkgever u bedreigt of steeds te laat uw loon betaalt. Ontslag op staande voet moet u 'onverwijld' nemen.
Als je zelf ontslag neemt heeft dat gevolgen. Je bent niet alleen jouw baan kwijt en daarmee dus ook jouw inkomen, maar ook jouw recht op een WW-uitkering kan in gevaar komen. Laat je dus altijd goed informeren door een jurist in een dergelijke situatie.
Je arbeidsovereenkomst eindigt direct, want toestemming van het UWV of de kantonrechter is niet nodig. Als je het niet eens bent met je ontslag op staande voet, dan kun je binnen twee maanden bij de kantonrechter bezwaar aantekenen. Vanwege het spoedeisende karakter, gebeurt dat vaak middels een kort geding.
Wordt u vanwege een geldige reden op staande voet ontslagen? Dan heeft u geen recht op een WW-uitkering. U kunt mogelijk wel aanspraak maken op een bijstandsuitkering van uw gemeente.
Ontslag na officiële waarschuwing
Een of meerdere officiële waarschuwingen kunnen uiteindelijk leiden tot een ontslag, soms zelfs tot een ontslag op staande voet. Er is geen wet die voorschrijft hoeveel officiële waarschuwingen er moeten zijn gegeven voordat een werkgever jou mag ontslaan.
Gevolgen ontslag op staande voet
Uw arbeidsovereenkomst eindigt per direct. U krijgt vanaf het moment van ontslag dus geen loon meer. Meestal hebt u ook geen recht op een ontslagvergoeding. Na een ontslag op staande voet hebt u meestal geen recht op een WW-uitkering (werkloosheidsuitkering).
er moet sprake zijn van een dringende reden; het ontslag op staande voet moet onverwijld plaatsvinden; en. de werkgever moet onverwijld mededeling van de dringende reden doen.
Als je ontslagen wordt, heb je recht op uitbetaling van je vakantietoeslag tot aan je ontslagdatum. Je vakantiedagen en vakantiegeld worden normaalgesproken betaald in de eindafrekening.
Opzegtermijn bij ontslag op staande voet
Om dringende redenen mag uw werkgever u op staande voet ontslaan. In dit geval hoeft uw werkgever zich niet te houden aan een opzegtermijn. U kunt per direct ontslagen worden. Het contract stopt dan meteen.
U moet namelijk rekening houden met de opzegtermijn. Dit is een termijn waarin u nog doorwerkt tot uw contract echt eindigt. Hoe lang die termijn is, hangt af van hoe lang u voor uw werkgever hebt gewerkt. Als u toch eerder stopt met werken moet u een vergoeding betalen aan uw werkgever.
Als u zich niet houdt aan de opzegtermijn, moet u uw werknemer een vergoeding betalen als hij daarnaar vraagt. De vergoeding is niet hoger dan het loon dat de werknemer zou krijgen als u zich wel aan de opzegtermijn had gehouden.
Ik ben op staande voet ontslagen
Ook tijdens ziekte kunt u per direct ontslagen worden. Bijvoorbeeld als u zich niet houdt aan de verplichtingen tijdens ziekte. Of als uw werkgever een belangrijke reden heeft.
Bijvoorbeeld op staande voet, als uw werkgever erachter komt dat u fraude heeft gepleegd. Ontslag tijdens ziekte is dus wel degelijk mogelijk.U mag alleen niet worden ontslagen vanwege het feit dat u ziek bent. Uw werkgever mag u dus niet zomaar ontslaan.
De hoogte van de transitievergoeding als u wordt ontslagen hangt af van uw maandsalaris en de duur van het dienstverband. De vergoeding is per 1 januari 2024 maximaal € 94.000 bruto. Als uw jaarsalaris hoger is dan € 94.000, is de vergoeding maximaal 1 bruto jaarsalaris.
Er bestaat geen specifiek cijfer voor het aantal officiële waarschuwingen die je moet geven voordat je een werknemer mag ontslaan. In de praktijk zien we dat veel werkgevers denken dat ze na 3 officiële waarschuwingen een medewerker direct mogen ontslaan. Echter zijn hier geen wettelijke regels voor opgesteld.
Er is geen wettelijk aantal voorgeschreven waarschuwingen alvorens je werkgever tot ontslag mag overgaan. Werkgevers hebben vaak in hun hoofd dat dit na 3 officiële waarschuwingen automatisch mag, maar dat is niet zo.
Maak schriftelijk bezwaar tegen de officiële waarschuwing. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief protesteren tegen officiële waarschuwing. In deze brief vraagt u uw werkgever om de waarschuwing in te trekken. Vraag of uw werkgever de brief in uw personeelsdossier stopt.
Het meest drastische gevolg van werkweigering is ontslag op staande voet. Dit kan echter niet zomaar. Een gerechtvaardigd ontslag op staande voet moet aan de volgende eisen voldoen: Er moet sprake zijn van een dringende reden op basis waarvan het ontslag op staande voet kan worden gegeven.
Als je je ontslag geeft of krijgt, heb je tijdens je opzegperiode recht op sollicitatieverlof.Als je je ontslag krijgt, moet je werkgever je onder bepaalde voorwaarden outplacement aanbieden. Wat is het verschil tussen VDAB, RVA, de uitbetalingsinstelling, Hulpkas en vakbond?
Hoe aankondigen dat een medewerker vertrekt? De meest efficiënte manier om aan te kondigen dat een werknemer de organisatie verlaat, is door een e-mail te sturen met alle belangrijke informatie. Email is een goed middel om een grote groep te bereiken. Zorg dat je key personen mondeling inlicht.