Vers vet spek wordt stevig gezouten, meestal met droog zout.
Pancetta. Pancetta is een Italiaans gezouten en gedroogde buikspek. Dit stuk spek wordt net zoals het ontbijtspek gepekeld en gedroogd. Toch is de Pancetta heel anders van smaak, omdat het wordt gekruid met onder andere peper, kruidnagel en nootmuskaat.
Spek vind je zowel vers als gepekeld, gezouten en gerookt in de winkel.
Bacon is minder vet dan ontbijtspek. Bacon is altijd gezouten, maar kan zowel gerookt als ongerookt zijn. Lekker om uit te bakken, bij een eitje of in gerechten. Ook verkrijgbaar als vleeswaar voor op brood.
Uit een nieuwe studie van de universiteit van Oxford blijkt dat zelfs één sneetje spek per dag eten het risico op darmkanker al aanzienlijk verhoogt. Verwerkte vleeswaren en rood vlees staan al langer op de lijst van kankerverwekkende stoffen, maar nooit eerder was het verdict zo extreem.
Van alle door voedsel overgedragen ziektes die je kunt oplopen door het eten van rauw spek, zijn er drie de meest voorkomende: Toxoplasmose, een infectieziekte die het gevolg is van de infectie met de Toxoplasma gondii parasiet.
Zeeuws spek is een Zeeuws streekgerecht. De basis is een stuk doorregen spek zonder zwoerd. De ouderwetse variant werd zachtjes gaargekookt met zout, peper, laurier of andere beschikbare kruiden.
Er zitten 678 kilocalorieën in 1 lapje (100 gram) spek. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'spek'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Katenspek is gekookt en gerookt doorregen spek van een varken. De naam katenspek verwijst naar de katen waarin het spek te drogen werd gehangen.
Zo kun je het hebben over spek van de rug, de buik, maar ook de kinnebak. In dit artikel zullen we het hebben over alle drie de gebieden, met in het bijzonder zeven van de meest gebruikte soorten en termen. Buikspek is een verzamelnaam voor verschillende soorten spek, afkomstig van de buik van het varken.
Pancetta wordt rauw geserveerd als een voorgerecht, of wordt om ander voedsel heen gewikkeld. Meestal wordt het echter uitgebakken als begeleiding van andere ingrediënten. Het is ook een van de basisingrediënten van de klassieke carbonara.
De Engelse term voor spek is 'bacon'. Maar in Nederland bestaat er wel degelijk verschil tussen bacon en spek. Ontbijtspek bijvoorbeeld wordt uit de buik gesneden. Het vlees voor bacon wordt gesneden uit de karbonadestrook van het varken, van de rug, met een laagje spek erop.
Bacon wordt gemaakt van rugspek, van de ribkarbonade. Die wordt ingezouten en blijft dan nog even ondergedompeld in dat zoutbad liggen. Daarna wordt de bacon een paar dagen gedroogd, en soms ook gerookt en kort voorgekookt.
Het gebruik van zout verminderen
Gebruik verse, onbewerkte producten. Voedingsmiddelen die geen (voor)bewerking hebben ondergaan, zoals vers fruit en verse groenten, bevatten van nature maar een beperkte hoeveelheid natrium. Dit geldt ook voor onbewerkt vlees, gevogelte en vis.
Het meeste zout krijg je binnen via vleeswaren, kaas, brood, soepen in blik of pak, kant-en-klaarmaaltijden, pizza's, sauzen en snacks. Fabrikanten voegen zout niet alleen toe vanwege de smaak, maar ook voor de houdbaarheid en structuur van een product.
Ontbijtspek. Komt dus van buikspek, maar wordt eerst gepekeld, gedroogd en vervolgens gerookt. Perfect voor in de pannenkoeken of bij een gebakken eitje.
Ingrediënten: 92% varkensvlees, zout, voedingszuur (kaliumlactaat [E326], natriumacetaat [E262]), dextrose, specerijen (o.a. selderij), melasse, stabilisator (trifosfaat [E451]), gistextract, gekaramelliseerde suiker, suiker, antioxidant (natriumascorbaat [E301]), maltodextrine, natuurlijk aroma, sojabloem, aroma (soja ...
Een goede richtlijn om aan te houden is het in de ijskast kunnen bewaren tot een week. In de vriezer (ja dat kan, heel veel dingen waarvan je het niet verwacht kun je in de vriezer bewaren!) is het tot wel twee maanden houdbaar.
Voor warme spekjes serveer je ze direct. Voor later gebruik laat je ze helemaal afkoelen, leg ze in een diepvriesdoosje en bewaar in de koelkast. Gebruik ze koud of warm kort even op. Eet smakelijk!
Haal de THT-datum (ten minste houdbaar tot) en TGT-datum niet door elkaar. Na de THT-datum kan de kwaliteit van producten achteruit gaan. Denk hierbij aan de smaak, geur of kleur van het product. Je kunt het vaak nog wel zonder gevaar eten.
Uitgebakken spek is hoog in natuurlijke vetten en bevat vrijwel geen koolhydraten. Spek uitbakken is heel simpel! Je moet het wel de tijd geven, zo'n minuut of 20 op laag-matig vuur. Maar dan heb je ook heel lekker knapperig spek!
Bacon wordt gewoonlijk ingezouten, dat wil zeggen dat het vlees gedurende een aantal dagen met zout wordt ingewreven om het zo te drogen. Met de eventuele bijvoegingen van suiker en specerijen wordt het dan twee weken ter droging weggehangen.