Ook met een B-rijbewijs is het toegestaan om met een paardentrailer te rijden. Hier zitten wel wat haken en ogen aan. De toegestane maximum massa van de auto en de trailer mag niet meer bedragen dan 3.500 kg (lege gewicht + laadvermogen). Hier zit je al snel aan met een paardentrailer.
Maximumsnelheid auto's met aanhangwagen
Heeft u een aanhangwagen of een caravan? Dan is de maximumsnelheid op de snelwegen 90 kilometer per uur als het gewicht van de aanhanger onder de 3500 kg blijft. Is het gewicht hoger dan 3500 kg, dan is de maximumsnelheid 80 kilometer per uur.
Een paardentrailer is, voor de verkeerswetgeving, gewoon een aanhangwagen en aanhangwagens mogen met 'van alles' volgepropt worden... Zolang 't maar niet te zwaar, te hoog, te scheef, etc wordt, mag 't allemaal... 'Als het klimaat geen constanten kent, kent het ook geen crisis..'
Bij het kopen van een paardentrailer 2 paards kunt u kiezen uit totaalgewichten tussen 2000 en 2700 kg.
Voor 2- en zeker 3-paards trailers is eigenlijk een auto met 4wd ideaal, met een trekgewicht van minimaal 2000kg voor een 2 paards trailer. Grotere stations en MPV's mogen dit soms ook trekken, echter ook dan zult u in onverhard terrein al snel uw grens bereiken.
Levensduur. Dankzij de stevigheid en onderhoudsgemak gaat een aluminium paardentrailer veel langer mee dan een trailer uit hout of polyester. De nadelen van een aluminium paardentrailer zijn dan weer dat het prijskaartje beduidend hoger is, en dat aluminium ook zwaarder is dan polyester.
Zorg dat de trailer groot genoeg is voor je paard. Grote paarden hebben meer ruimte nodig om tijdens de reis hun evenwicht te bewaren, met name in de bochten. Tot een schofthoogte van 1.70m kan een paard in een gewone trailer. Wanneer je paard groter is dan 1.70 m vervoer het dan in een grotere trailer.
De regel zegt namelijk: “Weegt je trailer inclusief paard niet meer dan 750 kilo, dan hoef je geen extra rijbewijs te halen.” In bepaalde gevallen mag je met een B-rijbewijs toch meer dan 750 kg trekken.
Als je met één paard in een tweepaardstrailer op pad gaat, moet je hem altijd links zetten. Als de trailer (per ongeluk) in de berm komt gaat hij scheef hangen en als een paard dan aan de rechterkant staat, kan dit ervoor zorgen dat de trailer uit balans raakt en omvalt.
Op autowegen geldt standaard een maximumsnelheid van 100 km/h, doch zijn vele autowegen uitgevoerd met snelheden van 80 en 70 km/h. Daar ontstaat vaak de vergissing bij weggebruikers die de verkeersregels niet voldoende kennen, door standaard 80 km/h te rijden op een autoweg.
Op autowegen en autosnelwegen geldt voor personenauto's en bestelauto's met aanhangwagen een andere maximumsnelheid. Personenauto's en bestelauto's met een aanhangwagen zwaarder dan 3.500 kilo mogen maximaal 80 km/uur rijden en personenauto's en bestelauto's met een aanhangwagen niet zwaarder dan 3.500 kilo: 90 km/uur.
Hoe zie ik hoe hard ik mag rijden? Verkeersborden langs of boven de weg geven de maximumsnelheid aan. Houd de borden in de gaten als je wilt weten hoe hard je ergens mag. Omdat de maximumsnelheid in de avond en nacht hoger is dan overdag, hebben veel borden een zogeheten tijdvenster.
een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen); een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen.
Met een aanhanger voor 1,5 paard schaft u een geremde tandemas trailer aan waarvan het totaalgewicht bij de meeste merken 1600 kg bedraagt. Algemeen gezien liggen de laadvermogens tussen 830 en 950 kg.
Met een rijbewijs B mag u een auto besturen van maximaal 3500 kg. Is het voertuig zwaarder? Dan heeft u een vrachtwagenrijbewijs (C of C1) nodig.
Dat wil zeggen dat het werkelijke gewicht van de beladen aanhangwagen niet meer dan 75% moet zijn van het werkelijke gewicht van de rijklare en eventueel beladen auto. Voor wat betreft de motor is een koppel (trekkracht) vanaf zo'n 230 Nm en een vermogen van 150 pk of meer een aardige vuistregel.
De trailer weegt inclusief laadvermogen niet meer dan de ledige massa van het trekkend voertuig. Een auto van 1300 kilo mag dan een trailer van 1299 kilo, ledig gewicht plus laadvermogen, trekken.
1.5-paardstrailer
Trailerladen is moeilijker, en ook het comfort van je paard komt in het gedrang als het te lang in een kleine ruimte moet staan. Trailers voor 1 paard zouden dan ook smaller moeten zijn, wat de stabiliteit tijdens het rijden negatief beïnvloedt. Net daarom zijn er 1.5-paardstrailers.
Een enkele chauffeur mag maximaal twee keer 4,5 uur rijden, met een rust van 45 minuten tussen de twee delen door. Een dag duurt dan maximaal 10 uur voor een paard, waarna het op stal gaat. Op de langere routes hebben wij altijd twee chauffeurs die wettelijk 21 uur mogen rijden en werken samen.
Paard wil niet in de buurt van de trailer komen. Paard is alleen te laden met een longeerlijn achter de billen. Je hebt iemand met een bezem nodig, die er staat ter dreiging. Paard drukt de stang aan de achterzijde er bijna uit / ongeduldig / heftig.
Betonplex, verlijmd multiplex en hardhouten planken worden het meest gebruikt als bodem. De geadviseerde dikte voor een bodem is minimaal 24 mm. Om rotting te voorkomen is het belangrijk om het hout zo waterdicht mogelijk te krijgen.
Ja, elke 1.5 paardstrailer is geremd.
Ja, je kunt met een elektrisch voertuig een paardentrailer trekken. Echter kan dat niet met elke elektrische auto. Er zijn een aantal elektrische modellen die wel aanhangers kunnen trekken. Dan verschilt het nog per model hoeveel trekgewicht het aankan.