Een voorbeeld van een biologisch bestrijdingsmiddel is Roundup Onkruidvrij 1KG. Dit middel bestrijdt zowel het blad als het wortelstelsel van veelvoorkomende onkruiden als boterbloemen, madeliefjes, klavers en paardenbloemen. Het middel zorgt ervoor dat het onkruid afsterft en niet meer terugkeert.
Het is belangrijk om onkruid direct te verwijderen om te voorkomen dat het zich snel uitbreidt. Verwijder het onkruid altijd in zijn geheel, dus ook de wortel! Doe dit met de hand of een onkruidsteker. Of gebruik een speciaal bestrijdingsmiddel tegen onkruid in het gazon.
Onkruidverdelgers met glyfosaat, zoals Roundup, mogen al sinds vorig jaar niet meer verkocht worden. Toch vind je de groene bussen nog steeds in de winkelrekken. Al is er wel een belangrijk detail veranderd: het glyfosaat is vervangen door een andere stof: pelargonzuur.
Thuis mag u gewasbeschermingsmiddelen met glyfosaat gebruiken in de tuin. In de landbouw mogen boeren en telers gewasbeschermingsmiddelen met glyfosaat gebruiken. Andere professionals, zoals hoveniers en waterschappen, mogen dat niet.
Voor het verwijderen van het straatgras heeft u een aantal opties. U kunt allereerst handmatig aan de polletjes trekken. Deze komen, zoals gezegd, in periode van droogte eenvoudig los. Daarnaast kunt u met een verticuteerhark het polletje verwijderen door plaatselijk het gazon dubbel te verticuteren.
Kunstgras voor gazons heeft heel wat voordelen, en de hoeveelheid onderhoud die nodig is, ligt ver onder dat van een normale tuin. Zolang u voor uw grasmat zorgt, kan ze jaren meegaan, zelfs tot 20 jaar. Dit betekent dat het antwoord op de vraag hoe lang gaat kunstgras mee, kan variëren van 10 tot 20 jaar.
Verticuteren betekent het beluchten van het gazon. Het woord is ontleend aan het Engelse “vertical cut”: het verticale maaien of insnijden van de gazonbodem en de grasmat met een speciale machine. Daardoor maak je de gazonbodem los en verwijder je afgestorven gras en plantendelen, onkruid en mos.
De beste onkruidverdelger met glyfosaat is 'Roundup'. Dit is een sterk middel die zo effectief is dat het bijna alle onkruiden volledig kan doden. De 'ouderwetse' Roundup met met glyfosaat mag in Nederland en België niet meer aan particulieren verkocht worden wegens mogelijk kankerverwekkende stoffen in de glyfosaat.
Je hoeft alleen wat witte wijnazijn te mengen met een halve kop zout en een scheut afwasmiddel. Dit mengsel giet je in een spuitfles. Spuit vervolgens het onkruid in, meer hoef je niet te doen. Het onkruid gaat vanzelf dood.
Conclusie: in 2022 is uit de meeste tests en recensies gebleken dat ECOstyle Ultima zevenblad de beste onkruidverdelger is die nu verkrijgbaar is in Nederland. Een uitstekend alternatief voor de ECOstyle Ultima zevenblad is de ECOstyle Ultima onkruid & mos.
Schoonmaakazijn tegen onkruid
In plaats van dat je urenlang zit te sloven om het onkruid weg te pulken tussen de tegels, en van het tuinpad, giet je er gewoon schoonmaakazijn over. Doordat het zo zuur is, sterft het onkruid een snelle dood. En het fijnste is: het is niet schadelijk voor het milieu.
Als alternatief voor Roundup glyfosaat raden wij Greenfix Zero aan. Greenfix Zero is glyfosaatvrij en werkt op basis van zuur tegen onkruid en mos. In Nederland mogen we vanaf Juli 2022 geen bestrijdingsmiddelen met glyfosaat verkopen en gebruiken. Als alternatief is Greenfix Zero aan te raden.
Glyfosaat is gevaarlijk voor de ogen en giftig voor het waterleven maar niet kankerverwekkend, zegt het Europese agentschap voor chemische stoffen Echa. Boeren kunnen in elk geval nog een jaar glyfosaat spuiten. En wie er thuis het onkruid mee wil bestrijden, doet dat relatief veilig.
Om het gras mooi vol terug te laten groeien, moet je het mest en kalk geven. Je kunt het beste organische mest gebruiken in plaats van kunstmest. Organische mest zorgt namelijk voor vollere groei, werkt langer en draagt bij aan een goede bodemstructuur. Daarnaast kun je deze mest ook gebruiken in combinatie met kalk.
Roundup Natural Kant & klaar spray - Onkruid- en mosbestrijder - Welkoop.
Niet doen: zout of soda
Zout is het enige natuurlijke middel dat ook de wortel van planten doodt. Klinkt heel handig, maar gebruik het niet. Zout lijkt onschuldig, maar het hoopt zich op in de bodem en zorgt voor verzilting.
Veel mensen gebruiken azijn tegen onkruid of groene aanslag op hun terras of oprit, maar dit is niet toegestaan. Het gebruik van azijn tegen onkruid en groene aanslag kan een risico vormen voor mens en milieu.
Eén van de meest efficiënte middeltjes om niet alleen onkruid te bestrijden, maar ook tegen te gaan is zout. Strooi ze met de nodige regelmaat in de voegen van je tegels en je zal merken dat onkruid geen schijn van kans meer heeft. Het volstaat om zo'n 20 gram zout per vierkante meter te strooien.
Sinds eind 2018 is de verkoop van glyfosaat, beter bekend onder de merknaam Roundup®, aan particulieren verboden. Ook het inzetten van andere selectieve onkruidbestrijders, om jouw tuin te vrijwaren van onkruid, is niet meer mogelijk.
Stappenplan: azijn tegen onkruid
Meng de azijn met 2 ml afwasmiddel voor 1L (azijn). Door het kleine beetje afwasmiddel toe te voegen, zorg je ervoor dat het azijn blijft plakken op onkruid. Vul vervolgens een sproeier/plantenspuit (of iets vergelijkbaars), met het mengsel van azijn en afwasmiddel.
Onkruid doden met kokend water
Eén keer kokend water over de planten gieten is niet voldoende om ook de wortel te doden. Pas na drie tot zes keer, sterft ook de wortel af.
Maart: verticuteren
Heb je in februari geen kalk gestrooid, dan kun je dit aan het begin van maart nog doen. Mocht het gazon wat aan de lange kant zijn, dan kun je voor de eerste keer maaien. Hierna kun je het gazon voor de eerste keer verticuteren. Doe dit alleen bij gazons die ouder zijn dan drie jaar.
Door te verticuteren belast je ook het gazon, daarom verticuteer je het beste in een periode dat het gras goed groeit. Dit is in het voorjaar maart t/m mei en in het najaar Eind augustus t/m oktober.
Door herhaald verticuteren wordt de grasmat sterk beschadigd. De open plekken worden snel ingenomen door onkruid. Verticuteren gebeurt vaak in combinatie met het gebruik van ijzersulfaat om mos te doden. Hierdoor worden de nuttige composteringsbacteriën die de viltlaag afbreken massaal gedood.