Voor mensen is het gif ook gevaarlijk en pijnlijk. Na een steek begint de plek pijnlijk te branden en krijg je rode striemen. Van het gif kun je een allergische reactie krijgen. Zelfs los drijvende, afgebroken tentakels steken zwemmers.
Een steek van het Portugees Oorlogsschip is niet per definitie dodelijk. Het gevaar zit hem meer in het feit dat het gif van de kwal ervoor kan zorgen dat de spieren van een mens verlamd kunnen raken. Als dat met de hartspier gebeurt, ontstaat een hartaanval. Dit kan uiteraard ook met andere spieren gebeuren.
Het is trouwens geen echte kwal, maar een kolonie van poliepen met tot 40 m lange tentakels. Oorspronkelijk drijft het Portugees oorlogsschip op (sub)tropische zeeën, maar het kan verre afstanden afleggen onder invloed van de wind. Bij contact krijg je meteen flinke pijn, jeuk en striemen.
In het (tropische) buitenland wordt gebruik van azijn wel aangeraden omdat dit het gif kan neutraliseren en de ernstige verschijnselen kan voorkomen. Bij het Portugese oorlogsschip worden de tentakels bij voorkeur met azijn geïnactiveerd.
Het Portugees oorlogsschip is geen echte kwal, maar een siphonophora, een kolonie van individuele poliepen. Ze drijft op het zeeoppervlak door middel van een met lucht gevulde vlotter en is uitgerust met zeer stekende tentakels, die tot wel 40 meter lang kunnen worden.
De gevaarlijkste kwallen zijn tropische soorten, waarvan de giftigste de Australische zeewesp (Chironex fleckerii) is, die dodelijk kan zijn voor de mens. Langsheen onze kustlijn komen geen soorten voor die dodelijk zijn voor de mens.
Voor de kust van Australië leeft het meest giftige dier ter wereld: de box jellyfish. Deze kwal – ook wel bekend als kubuskwal of stinger – heeft vijftien lange tentakels die vol met dodelijk gif zitten.
Wat zijn de symptomen van een kwallenbeet? Een kwallenbeet kan een vervelende reactie veroorzaken die tussen de één en drie dagen kan aanhouden.
Voortplanting. Elk Portugees oorlogsschip kent twee stadia: dat van een drijvende groep poliepen en dat van een kleine, rondzwemmende meduse, die lijkt op een kwal. Dit is het geslachtsrijpe stadium, waarin het dier zowel eitjes als sperma maakt.
Onderstroom in zee
Dat is een wind die vanaf land waait. Deze wind zorgt voor een tegenovergestelde onderstroming in de zee. "Het is bekend dat bij een aflandige wind een onderstroom komt, waardoor de kwallen makkelijker het strand bereiken", zegt Reinier van den Berg van Buienradar.
Antwoord van de Bieb:Sea Life Scheveningen zegt het volgende:Niet langer dan een paar uur.
Een ongenode gast waar je mogelijk mee te maken kunt krijgen is de kwal. Er komen rond Klein Bonaire verschillende soorten kwallen voor, die je soms zo snel niet ziet. Voor je het weet kun je last hebben van een geïrriteerde huid door de aanraking van een kwal.
Door onder andere overbevissing en het vele plastic in de zee, zijn er nu steeds minder lederschildpadden die het Portugees oorlogsschip opeten. De lederschildpad ziet het plastic aan voor voedsel en daar stikt hij in.
Onderzoekers van het Schmidt Ocean Institute hebben tijdens een expeditie een kwal gevonden in de diepzee in het westen van Australië die mogelijk het langste lichaam ooit heeft. De sliert is spiraalvormig – de buitenste ring heeft een diameter van 15 meter en de totale lengte is ongeveer 47 meter.
De statige Staatkwal trekt mooie zweepdraden achter zich aan van wel meer dan 10 meter lang. Kleinere exemplaren met bijvoorbeeld een “zeiloppervlak” van 10 cm, hebben nog steeds tentakels tot 2 meter lang. De tentakels kunnen een paar meter naar beneden hangen en zien er als een kralensnoer uit.
Na een kwallensteek kunnen er verschillende reacties ontstaan: Een lichte reactie: branderige jeuk, pijn en rode bultjes op de huid.Een mild ernstige reactie: misselijkheid, kortademigheid, maagklachten, verwarring. Dit komt voor bij kleine kinderen of als de kwal veel gif heeft afgegeven.
Ook dode kwallen steken
Het kan best even duren totdat een kwal dood is en ook daarna kunnen de tentakels nog steken.
Een kwal aanraken doe je dus het best aan de gladde bovenkant, want de tentakels zitten op de rand of onderaan.” De kwal in onze contreien die wél gemene brandwonden kan veroorzaken, is de kompaskwal.
Drs Leenarts over de kwallenbeet
Dan voel je direct een brandende of stekende pijn en een jeukend gevoel. Dit komt doordat de kwal met de naaldjes op zijn tentakels steekt en een gif in de huid spuit. Je kunt in het zeewater worden gestoken door een kwal, maar ook door een kwal die in het zand ligt.
Als je in aanraking komt met een kwal, komen de netelcellen en het gif op de huid. Dit geeft een brandend en prikkend gevoel. Je voelt de bijtende pijn pas echt wanneer je uit het water komt.
Kwallen eten heel kleine beestjes, zoals zeewatervlooien en minivisjes. Die verdoven ze met een stofje uit hun prik-cellen. Als jij deze zomer per ongeluk tegen een kwal aanzwemt, dan raak je die cellen ook aan.Het stofje dat eruit komt, zorgt ervoor dat dat flink prikt!
Wellicht heb je nog nooit van 'm gehoord, maar het is een van de giftigste dieren van Europa: de pieterman. Deze vis komt voor in de Noordzee, wordt 10 tot 18 centimeter lang en graaft zich in de zeebodem in. Alleen zijn giftige stekels komen boven de bodem uit.
Kwallen komen voor in zout water en kunnen u steken. Zo'n steek kan erg pijnlijk zijn. De enige kwallen die in de Noordzee giftig zijn, zijn de kompaskwal en de haarkwal. Vaak geven steken van deze kwallen lichte klachten, maar in de grotere oceanen komen er kwallen voor die zeer giftig zijn.
De meeste kwallensoorten die je in Nederland tegenkomt, kunnen geen kwaad. Eigenlijk is alleen de kompaskwal gevaarlijk. Deze kwal heeft bruine V-vormige strepen.