Wanneer je bloemenweide uitgebloeid is, dan kun je dit het beste in het najaar volledig afmaaien om de ondergrond vervolgens weer te egaliseren. Je kan nu weer opnieuw een bloemenweide zaaien. Als je bloemenweide half uitgebloeid is, dan kun je ervoor kiezen om de uitgebloeide planten een tijdje te laten staan.
Verwelkte bloemen kun je wegknippen, zodat de bol reservevoedsel opslaat om te overleven. Laat daarom dus wél bladeren aan de bol. Zodra ook de bladeren zijn leeggezogen sterven deze af. Als dit is gebeurd, kun je de bol uit het potje halen.
Je moet de wilde bloemenweide 1, 2 tot 3 maal per jaar maaien, afhankelijk van hoe rijk de grond is. Hoe rjker de grond aan stikstof is, hoe meer je moet maaien. Anders kunnen de wilde bloemen zich niet in stand houden en gaan de grassen het steeds meer overnemen.
Uitgebloeide bloemen afknippen
Door de uitgebloeide knoppen af te knippen voorkom je dus eigenlijk dat hier nog energie aan verspild wordt. Haal daarbij niet alleen de knop zelf weg, maar knip ook de steel af tot aan een nieuw blad, of de eerste knop.
De beste tijd om je hortensia te snoeien is net na de winter of vroeg in het voorjaar (maart/april). Bekijk van te voren wel de weersverwachting voor de periode na het snoeien. Het is belangrijk dat het in deze periode niet gaat vriezen. De snoeiwonden kunnen namelijk snel beschadigen door de vorst.
Je kunt lavendel meteen na de bloei snoeien. Wacht liever niet tot oktober. Eventuele nachtvorst kan je net gesnoeide plant beschadigen. Je knipt de uitgebloeide bloemen en het bovenste stuk van het groen af.
Je moet de wilde bloemenweide 1, 2 tot 3 maal per jaar maaien, afhankelijk van hoe rijk de grond is. Hoe rjker de grond aan stikstof is, hoe meer je moet maaien. Anders kunnen de wilde bloemen zich niet in stand houden en gaan de grassen het steeds meer overnemen.
Hoe onderhouden? Je bloemenweide onderhouden doe je door te maaien. Natuurlijk niet zo frequent als bij een gazon, dan ga je niet veel bloemen zien verschijnen. Afhankelijk van de voedselrijkdom (en dus hoe snel je gras groeit) maai je 1 of 2 keer per jaar, of 3 keer per jaar in zeer voedselrijke omstandigheden.
Het is best oké om het gras even niet te maaien, zelf na Maai mei niet. Je krijgt zo volgend jaar nog meer bloemen in je gras.Door later te maaien geef je de bloeiende planten de kans zaden te maken die zich kunnen verspreiden over je gazon. (opmerking: belangrijk dat het maaisel even blijft liggen!)
Je wilde bloemenweide voor bijen moet je twee keer per jaar maaien. De eerste keer is dat in maart nodig, want de stengels van de bloemenweide dienen veel nuttige insecten in de winter als onderkomen en vogels die zaden eten, zoals vinken, hebben hier in de winter baat van.
Door vooral de verruigde delen iets vaker te maaien en steeds het maaisel goed af te harken en af te voeren. Als Ridderzuring zich uit kan zaaien in augustus heb je binnen enkele jaren honderden tot duizenden planten in de bloemenweide. Maai deze plekken daarom steeds voordat de planten uitzaaien.
Veldbloemen kunnen, afhankelijk van het type zaad of mengsel, gezaaid worden in de lente of in het najaar. Eenjarige bloemzaden kunnen vanaf maart tot begin juni in de volle grond gezaaid worden. De veldbloemen zullen hetzelfde jaar nog gaan bloeien.
Geef de uit de kluiten gewassen planten een snoeibeurt door alle uitgebloeide stengels tot aan de voet terug te snoeien en ook het dode blad weg te knippen. Het kan misschien een beetje pijn doen, maar met een beetje geluk bloeit de plant daarna gewoon nóg een keer! Snoeien doet immers groeien én vaak ook bloeien!
Zodra tulpen uitgebloeid zijn, haal je de bloemkoppen er af.Zo gaat alle energie van de plant naar de bol en zal deze groeien en nieuwe babybolletjes aanmaken voor het volgende jaar. Als je de bloemen laat uitbloeien zal deze zaaddozen gaan maken, dit kost veel energie en gaat ten koste van de groei van de bol.
Zaaiperiode wilde bloemen
Je kan nog zaaien in juni om resultaat te zien hetzelfde jaar, maar dan is de bloei wel een stuk later. Als je ze zaait in september of oktober krijg je in de lente en zomer daarop veel bloemen. De zaden gaan dan in ruste in de winter en kiemen pas als het weer goed genoeg is.
De juiste zaaiperiode voor eenjarige bloemenmengsels is vanaf eind april tot uiterlijk begin juni. Des te later je zaait, des te later de bloemen uit zullen komen. Mocht je dus in juni pas zaaien, dan zullen de bloemen ergens in augustus bloeien.
Welke wilde bloemen kun je zaaien in de schaduw? Er zijn talloze wilde bloemen die je kunt zaaien in de schaduw. De meeste hiervan zijn inheemse bloemen. Denk bijvoorbeeld aan fluitenkruid, vingerhoedskruid en wilde akelei.
Voor bloemenweides en mengsels is het het handigste en meest natuurlijk om breedwerpig te zaaien. Dit doe je door het volume van de zaden te vergroten met zand. Ongeveer 1 zakje voor 15m2 op een halve emmer zand of 500 gram zaden op een halve kruiwagen zand.
Op een bloemenweide wordt de groei en ontwikkeling van gezond grasland bevorderd, met inbegrip van de erop groeiende grassen, wilde bloemen en kruiden.
Met een correcte snoeibeurt in de zomer kan je je lavendel niet alleen energie besparen, maar kan je ook een tweede bloei stimuleren.
In de meeste tuinen gaat lavendel er na een paar jaar als een wat houterige struik uitzien. Om te voorkomen dat de plant houterig wordt, compact blijft en om er dus jarenlang plezier aan te beleven, is het belangrijk om lavendel regelmatig en op de juiste manier te snoeien.
De lavendel is één van de makkelijkste planten om te snoeien, want het enige wat je hoeft te doen is takjes met de dode, uitgebloeide bloemetjes weghalen. Dat mag vrij rigoureus: je kunt met een heggenschaar alle dode takjes wegknippen tot een hoogte van ongeveer 15 tot 20 cm. Na de bloei snoei je dus tot ⅓ terug.