Ziet een oogarts dat er sprake is van bepaalde degeneratieve aandoeningen zoals keratoconus, waardoor uw hoornvlies wordt vervormd, kan een ooglaserbehandeling worden afgeraden. Andere medische aandoeningen die van invloed zijn op uw geschiktheid voor een ooglaserbehandeling zijn: Diabetes. Reumatoïde artritis.
Er is een uiterst kleine kans op een infectie na een ooglaserbehandeling. Na de behandeling krijg je antibiotica en ontstekingsremmers om dit risico te beperken. Een infectie kan enkele dagen na de operatie optreden. Het oog wordt dan rood, is meestal pijnlijk en de gezichtsscherpte neemt zeer sterk af.
Een ooglaserbehandeling is veilig. Echter is geen enkele chirurgische ingreep zonder risico. In het ergste geval kunt u na een behandeling wazig zicht ervaren dat niet te corrigeren is met een volgende behandeling. U zult dan een bril of lenzen moeten blijven dragen.
De kans dat je blind wordt door een laserbehandeling is extreem klein. Je hebt immers meer kans om blind te worden door een jaar lang elke maand contactlenzen te dragen, dan door laserchirurgie te ondergaan.
Een recente studie in het toptijdschrift JAMA Ophthalmology zegt dat vier op de tien patiënten na het laseren van de ogen nieuwe problemen krijgen met hun zicht.
Leeftijd 25-40 jaar
De categorie van 25-40 jarigen wordt ook wel gezien als de optimale leeftijd om de ogen te laten laseren. Dit komt omdat de ogen dan het meest stabiel zijn en dus minder fluctueren in sterkte.
Waarom een maximumleeftijd voor ogen laseren? Strikt gezien staat er geen ouderdomsgrens op een laserbehandeling. Wel is het zo dat mensen vanaf de leeftijd van 45 jaar presbyopie of ouderdomsverziendheid ontwikkelen, waardoor men een leesbril nodig heeft.
Ooglaseren corrigeert je min- of plus-sterkte nauwkeurig. Dus als je bijziend of verziend bent, mogelijk met cilinder, kan ooglaseren een geschikte behandeling zijn. Welke techniek voor jou geschikt is hangt af van je leeftijd, ooggezondheid en levensstijl.
Ooglaseren is niet pijnlijk, omdat je tijdens de behandeling verdoofd bent met oogdruppels. Veel mensen vinden het idee dat ze aan hun ogen geopereerd worden maar eng. Begrijpelijk. Echter door de hypermoderne technieken hoeven je ogen nog maar nauwelijks aangeraakt te worden.
Je ogen laten laseren is mogelijk een interessant alternatief voor een bril (of lenzen). Het is veilig, permanent maar natuurlijk ook een stuk prijziger dan een bril. In ieder geval op korte termijn. Dat je in aanmerking komt voor is bovendien niet op voorhand zeker.
Eventueel kunt u met een oogarts spreken over een tweede ooglaserbehandeling. Tijdens een ooglaserbehandeling wordt een minuscule hoeveelheid, ter dikte van een menselijke haar, van uw hoornvliesweefsel verwijdert. Extra behandelingen zijn mogelijk, wanneer er niet te veel weefsel van het hoornvlies is verwijderd.
Er zijn verschillende redenen waarom oog laseren relatief duur is. Ten eerste zijn de aanschaf- en onderhoudskosten van de geavanceerde laser apparatuur erg hoog. Daarbij is er een heel team van medisch geschoold personeel betrokken bij jouw behandeling. En tot slot zijn er de hoge kosten van een operatiekamer.
Alhoewel ooglaseren geen pijn doet, kunt u een onaangenaam drukkend gevoel ervaren. Dit is echter van zeer korte duur. De laserbehandeling zelf duurt niet langer dan een paar minuten. Het eerste jaar zijn 7 nacontroles bij het behandeltarief inbegrepen.
Een ooglaserbehandeling kan afwijkingen door bijziendheid, verziendheid en ouderdomsverziendheid verbeteren. Verder kan het onscherp zien ook verbeterd worden. Aangezien geen oog hetzelfde is, zijn er verschillende soorten behandelingen.
Overstappen van contactlenzen naar een bril
Harde lenzen moeten drie tot vier weken voorafgaand aan de operatie worden verwijderd. Dit is essentieel omdat het dragen van contactlenzen de vorm van je hoornvliezen verandert.
Ooglaseren kan in het algemeen tot 45 jaar.
In principe kan vanaf 21 jaar iedereen die een bril of contactlenzen draagt zijn ogen laten laseren.
Met ooglaseren kan bijziendheid, verziendheid en een cilinderafwijking worden gecorrigeerd. Ooglaseren bestaat altijd uit twee stappen, welke ooglasertechniek je ook kiest. De juiste laag in het hoornvlies bereiken.
De gouden regel is tot 2 weken na je behandeling geen water in je ogen. Zorg dat de ogen in de eerste maand zo min mogelijk worden aangeraakt. Wrijf de eerste 4 weken niet in je ogen. Na de behandeling mag je na 2 weken weer oogmake-up dragen.
Bij een Monovisie laserbehandeling wordt één oog behandeld voor veraf en één voor dichtbij. Hierbij wordt gebruik gemaakt van bewezen ooglasertechnieken zoals Lasek en Trans PRK. Veel mensen hebben een “dominant” oog – een die beter ziet wanneer je één oog sluit. Het vaststellen van zo'n overheersing is gemakkelijk.
Zowel voor als na de behandeling krijgt u tips en adviezen over hetgeen u beter niet kunt doen na de laserbehandeling. Wrijf niet in uw ogen en draag de eerste week buiten een zonnebril die uw ogen beschermt tegen wind en licht. De eerste twee weken kunt u beter niet zwemmen, duiken of naar de sauna gaan.
Wat kost ogen laseren? De kosten voor ogen laseren lopen zeer uiteen per kliniek. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €1.250,- en €2.000,- per oog. De prijs is afhankelijk van de gekozen methode, gebruikte apparatuur en ervaring van de artsen.