Om naar Zuid-Afrika te kunnen reizen, heb je een geldig paspoort nodig. Je paspoort moet nog minstens een maand na vertrek uit Zuid-Afrika geldig zijn. Bovendien moet je beschikken over een bewijs van voldoende financiële middelen. Verder moet je in het bezit zijn van documenten die het doel van je reis aantonen.
Voor het bezoeken van Zuid-Afrika hoeft dit niet! Reizigers met een geldig Nederlands paspoort zijn vrijgesteld voor een visum. Dit betekent dat Nederlanders geen visum hoeven aan te vragen. Als je vanuit Nederland naar Zuid-Afrika vliegt, krijg je bij aankomst op de luchthaven een stempel in je paspoort.
Enkele suggesties wat betreft kleding tijdens vakantie in Zuid-Afrika zijn in alle gevallen: goede wandelschoenen, windjack, zonnebril, hoed of pet, warme trui of vest, slippers, (katoenen) kleding, lange broek (voor in de avonden), korte broek, t-shirts en zwemkleding. Neem ook een kijkje bij onze inpaklijst.
Visum Zuid-Afrika
Bij aankomst in Zuid-Afrika wordt een visum verstrekt door de douane. U krijgt een stempel in uw paspoort waarbij een datum wordt genoteerd tot hoelang het visum voor Zuid-Afrika geldig is. Dit toeristenvisum is maximaal 90 dagen geldig. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden.
Thuisvaccinatie.nl adviseert de volgende vaccinaties voor Zuid-Afrika: DTP vaccinatie (tegen difterie, tetanus en polio) Hepatitis A vaccinatie. BMR vaccinatie (alleen aanbevolen wanneer u geen mazelen heeft gehad of nooit tegen de mazelen bent gevaccineerd)
Verblijf van meer dan 90 dagen
Voor een verblijf van langer dan 90 dagen, met name met betrekking tot bezoldigde activiteiten of zakenreizen, is een visum verplicht en moet dit voor vertrek worden aangevraagd bij de Zuid-Afrikaanse ambassade in Brussel. Hiervoor gelden lange wachttijden.
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is Kaapstad een veilige stad waar de meerderheid van de mensen geen problemen ondervinden. Maar net als in elke andere grote stad zijn moet je een paar voorzorgsmaatregelen wanneer je op ontdekkingstocht gaat in deze prachtige regio. Loop niet te koop met dure juwelen.
Stopcontacten hebben ronde gaten en kunnen geaard of ongeaard zijn. Je hebt mogelijk een adapter type D (India), type M (Zuid-Afrika) of een universele wereldstekker nodig. Een adapter of wereldstekker is onder meer verkrijgbaar in de ANWB-winkels of via anwb.nl/webwinkel.
Het budget voor Zuid-Afrika. Vergelijk je Zuid-Afrika met Nederland, dan is Zuid-Afrika een goedkoop land. Ook in vergelijking met andere Europese landen, is Zuid-Afrika goedkoop. Wel is het land duurder dan de meeste andere Afrikaanse landen aangezien dit een van de populairste landen in Afrika is.
Kleding cultuur in Zuid-Afrika
In Zuid-Afrika kleedt men zich westers. Met name in het binnenland en traditionele zwarte gemeenschappen is conservatieve (bedektere) kleding de norm om netjes gekleed te zijn. De mannen dragen lange broeken (zeker voor nette gelegenheden of werk) en bloesjes met meestal een korte mouw.
Kosten visum Zuid Afrika
Je kunt eenvoudig een visum regelen bij aankomst bij de grens. De kosten van het aanschaffen van het visum bedragen 50 EURO en betaal je daar en op dat moment. Ook kun je het bedrag in ZAR betalen, maar in beide gevallen dien je dit bedrag wel contant mee te nemen.
Begin op tijd met de aanvraag van een visum in Zuid-Afrika, zoals je dus hebt kunnen lezen duurt dit lang. Gemiddeld varieert dit van zes weken tot ongeveer anderhalf jaar.
Dan loopt u risico op malaria in de volgende gebieden: oostelijk laagland van de provincie Mpumalanga (incl. Krugerpark), het noordoostelijk laagland van Limpopo Northern Province en Kwazulu Natal (incl. Tembe- en Ndumu). Wilt u een persoonsgebonden malaria-advies voor Zuid-Afrika?
Voor Zuid-Afrika heeft u officieel het internationaal rijbewijs IRB 1968 nodig. Bezoekt u tevens Eswatini dan heeft u officieel een ander internationaal rijbewijs nodig, namelijk IRB 1949.
Bij Blokker ben je hiervoor aan het juiste adres. Wij bieden zowel universele- als wereldstekkers aan die te gebruiken zijn in verschillende landen zoals Curaçao, Amerika, Schotland, Cuba, Aruba, Denemarken en India.
Je hebt als Nederlander ongeveer in de helft van Afrika een reisstekker nodig. Naast de stopcontacten, C, E en F komen onder andere ook stopcontacten G en L regelmatig voor. Kijk dus goed naar welke landen je van plan bent te gaan reizen, zodat je zeker weet dat je de juiste reisstekker hebt.
Onveilige gebieden in Zuid-Afrika
De veiligheidsrisico's hebben vooral te maken met criminaliteit in en rondom de grote steden en de luchthavens. Er wordt aangeraden de townships, de woongebieden aan de rand van de grote steden, en de sloppenwijken niet zonder gids te bezoeken.
Dit wordt ook bevestigd door de statistieken van Numbeo.com waarin Kaapstad wordt weergegeven als de 18e meest criminele stad ter wereld van de 459 gerangschikte steden.
De zon gaat om 7 uur 's avonds ook weer onder, en de zonsondergang in Kaapstad is rond 8 uur. In de wintertijd is er even lang daglicht (zo'n 12 uur), alleen is het vroeger donker, tussen 6 en 7 uur 's avonds wordt het donker.
Johannesburg, ook wel Jo'burg, stond ooit bekend als de misdaadhoofdstad van de wereld. In sommige delen van de stad en ook in de townships vinden regelmatig mishandelingen, roofovervallen en zelfs moorden plaats. Ook zijn carjackings in Jo'burg (en in heel Zuid-Afrika) aan de orde van de dag.
In Zuid-Afrika wonen is voor veel mensen een droom, niet in het minst doordat het land prachtig is, het er negen maanden per jaar zomer is, de mensen er vriendelijk zijn en het leven er goed. Echter, wie in dit land wil wonen moet daarvoor uiteraard wel een verblijfsvergunning aanvragen.