Eendracht maakt macht is de nationale wapenspreuk van België (Frans : L'Union fait la force, Duits: Einigkeit macht stark, Latijn: Concordia res parvae crescunt), evenals van de Zuid-Afrikaansche Republiek, Bulgarije en de Republiek Haïti.
Maar goed, je moet weten dat Angola en België dezelfde wapenspreuk hebben (L'union fait la force, Eendracht maakt macht, nvdr) en dat de nationale vlag dezelfde drie kleuren heeft.
Eendracht maakt macht – Herkomst van de Nederlandse wapenspreuk. De spreuk 'Eendracht maakt macht' was van 1588-1795, ten tijde van de Republiek der Verenigde Nederlanden, de wapenspreuk van Nederland. De uitdrukking houdt in dat wie samenwerkt, sterker staat en meer gedaan krijgt.
De vlag. Na de onafhankelijkheid van België, in 1830, moest een vlag worden gekozen voor het nieuwe land. Ons nationaal symbool is een driekleur: zwart, geel en rood. Dat zijn de kleuren van het wapenschild van de Hertog van Brabant: een gele leeuw met rode klauwen en een rode tong en een zwarte achtergrond.
De beschrijving van het wapen (met heraldische kleuren): In goud (= geel) een leeuw van sabel (= zwart) getongd en geklauwd van keel (= rood). De leeuw wordt op zijn achterpoten staand en klauwend afgebeeld, met het gezicht naar heraldisch rechts, dit is links voor de toeschouwer.
De wapenspreuk 'Je Maintiendrai' (Ik zal handhaven / I will maintain) is sinds stadhouder Willem I de wapenspreuk geweest van het Huis Oranje-Nassau. Hij had met het Prinsdom Oranje de spreuk geërfd van zijn neef René van Chalon. Koning Willem I nam in 1815 de spreuk over in het Koninklijk wapen.
Het wapen van het Koninkrijk der Nederlanden is oorspronkelijk in 1815 ontworpen en in 1907 aangepast. Het geblokte schild met een leeuw, zwaard en pijlen is het heraldisch symbool van de koning en het land.
Het is de wapenspreuk van de provincie Zeeland: Luctor et Emergo. De Latijnse spreuk betekent zoveel als 'ik worstel en kom boven'. Vaak wordt gedacht dat de bekende wapenspreuk te maken heeft met de Zeeuwse strijd tegen het water.
Familiewapen. In de Middeleeuwen ging de Duitse familie Nassau de leeuw als symbool in hun familiewapen gebruiken. Dit gebruik werd door meer families overgenomen. Tijdens de opstand tegen de Spanjaarden werd de leeuw met een zwaard in zijn klauw het symbool van Holland en Zeeland.
Het nationale dier van Turkije is de grijze wolf, de nationale vogel is de lijster.
Waarom is het eigenlijk een leeuw? "In 1815 koos de regering de Nederlandse leeuw als nationaal symbool. Een van de dieren die daarbij het onderspit moest delven was de kikker. Venetië had het diertje gebruikt om de spot te drijven met die republikeinen in hun zompige landje.
De Hollandse leeuw is als nationaal symbool prominent aanwezig in Nederland. Of het nu ons Rijkswapen of het tenue van ons nationale voetbalelftal is, dit onverschrokken roofdier prijkt er prominent op. Toch is de keuze voor de leeuw als symbool op zijn minst opmerkelijk.
1) De wapenspreuk van de provincie Zeeland: `Ik worstel en kom boven`. Een spreuk die wijst op de strijd tegen het water in dit deel van Nederland.
De Zeeuwse vlag bestaat uit vier blauwe en drie witte, golvende banen. Hierin zijn het schild en de kroon van het wapen afgebeeld. De vlag is in 1948 ontworpen en op 14 januari 1949 officieel door Gedeputeerde Staten (GS) vastgesteld.
Emergo is nu Remergo. Groot stuk land bordervol kleine en grote meren of stukken binnenzee of juist andersom een grote binnenzee met heel veel kleine en grote, soms grillig gevormde eilanden. .
De vlag van Nederland staat symbool voor Nederland en de eenheid en de onafhankelijkheid van het gehele Koninkrijk der Nederlanden. Het rood-wit-blauw is zowel te land als ter zee in gebruik als civiele vlag, dienstvlag en oorlogsvlag.
Voor een klein land produceert Nederland veel wapens. In Nederland werken ongeveer 15.000 mensen in de wapenindustrie, die een omzet heeft van vier miljard gulden. Hiermee bezet Nederland een vaste plaats in de top tien van wapenexporterende landen.
Hoeveel wapens mag ik voorhanden hebben? Indien uw verlof nog minder dan 1 jaar oud is, dan mag daar slechts 1 wapen op staan. Na 1 jaar mogen er maximaal 5 wapens op uw verlof staan. Wilt u er 6 of meer dan moet u het specifieke nut hiervan kunnen aantonen d.m.v.
De Vlaamse strijdvlag is de vlag en het visueel symbool van de Vlaamse Beweging in België. Deze vlag wordt niet door officiële instellingen gebruikt; de officiële Vlaamse vlag heeft rode klauwen en een rode tong.
De vlag van Vlaanderen, meestal de Vlaamse Leeuw genoemd, is de vlag van de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaams Gewest. Deze vlag werd officieel aangenomen als vlag van de Raad voor de Nederlandse Cultuurgemeenschap in 1973, en later, in 1985, als vlag van de Vlaamse Gemeenschap.
De Vlaamse Leeuw dook sinds de 12de eeuw op in de wapenschilden van de Vlaamse graven, als een souvenir van de kruistochten. Filips van den Elzas droeg in 1136 voor het eerst een klimmende (of rechtopstaande) leeuw. Zijn leeuw had een rode tong en rode klauwen.
Edelhert-bokken kunnen tijdens de bronstperiode soms reageren op zowat alles wat beweegt, en kunnen dan ook wel eens agressief uitpakken naar een persoon. Verder reageren gekwetste evers of herten (aangereden of aangeschoten bv.) doorgaans agressief bij confrontatie met mensen.
Condors, sneeuwpanters, poema's, luipaarden, ijsberen, jaguars, grote wurgslangen en de meeste uilen en arenden stellen gezelschap van soortgenoten allerminst op prijs. Ze hebben de bescherming van een groep niet nodig en zitten evenmin te wachten op voedselconcurrenten.
De drie kruisen vormen de kern van het Amsterdamse stadswapen. Het zijn Andreaskruisen, genoemd naar de apostel Andreas, die aan een dergelijk kruis de marteldood zou zijn gestorven. Het wapen waarin de kruisen staan bestaat uit drie verticale banen met de kleuren rood - zwart - rood.