Voordat je planten in de bloembak poot, vul de bloembak eerst met een laagje hydrokorrels. Deze hydrokorrels vormen een drainagelaag onder in bloempotten en bloembakken, waardoor de waterhuishouding verbetert en je langer kunt genieten van een prachtig resultaat.
Beplanting poten
Zet de beplanting met plantenpot en al in een emmer water totdat er geen luchtbellen meer boven komen. Zo zijn de wortels goed nat gemaakt. Haal de plant vervolgens uit zijn plastic potje en plant de plant in de nieuwe plantenbak. Vul de potgrond aan totdat de plant stevig staat.
Drainagelaag. Hydrokorrels worden het vaakst gebruikt om een drainagelaag onder in de bloempot of plantenbak te creëren. Wanneer er geen gat onderin zit kan het gebeuren dat je plant te veel water krijgt, waardoor de plant verzuipt. Behalve als je de pot of bak deels vult met hydrokorrels.
Bij drainage worden materialen zoals hydrokorrels (geëxpandeerde kleikorrels), puimsteen of potscherven als onderlaag in een bloempot of bloembak gebruikt. Zij zorgen ervoor dat overtollig water kan weglopen via de afvoergaten in de bodem van de pot of bak.
Hydrokorrels onderin de pot
Vooral als je een plant in een dichte pot wilt zetten, wordt vaak aangeraden om hydrokorrels onder in te leggen. Wat de korrels hier kunnen doen is overtollig water opnemen en dat geleidelijk weer loslaten aan de potgrond.
Stel, de bak is 30 centimeter breed, 30 centimeter hoog en 30 centimeter lang, dan is de rekensom: 30 x 30 x 30. Het totaal is dan 27000. Dit deel je door 1000. Je heeft dus 27 liter potgrond nodig.
“Plant ook eind april of begin mei (wanneer het niet meer vriest) nog enkele eenjarige plantjes in je bloembak, zodat je ook in de zomer nog kleur hebt. Door planten en bloemen met een verschillende bloeitijd te combineren, heb je van februari tot augustus een geurige en fleurige bloembak. “
Vijverfolie aan de binnenzijde aanbrengen
Om je houten plantenbak waterdicht te maken, kun je het anti-worteldoek vervangen door vijverfolie. Vijverfolie laat geen water door en zorgt ervoor dat je jouw houten plantenbak ook binnen kunt gebruiken!
Wanneer je op zoek bent naar mooie plantenbakken voor buiten, dan is het zeker aan te raden om polyester plantenbakken te overwegen. Polyester plantenbakken kun je namelijk het hele jaar door buiten laten staan, omdat ze o.a. vorstbestendig zijn.
Aan de binnenkant van de plantenbak bevestig je een laag piepschuim of ander isolerend materiaal. Op die manier bescherm je wortels zowel tegen hitte in de zomer als vorst in de winter. Zonder isolerende laag is het staal zeer gevoelig voor temperatuurschommelingen.
Vul de bak met 10 cm hydrokorrels / kleikorrels met hierop waterdoorlatend geotextiel. 3. De overige ruimte vult u met een goede luchtige potgrond, geschikt voor plantenbakken, tot net onder de rand. Druk tussentijds de potgrond licht aan om zo verder inklinken te voorkomen.
Zorg ervoor dat je planten niet verdrinken in je houten plantenbak door het boren van afwateringsgaten in de bodem. Hoeveel gaten je boort is afhankelijk van de grootte van je plantenbak. Wij raden aan om in de plantenbak van 60 x 60 x 60 centimeter 5 gaten te boren van ongeveer 1 centimeter groot.
Een watergift om de 7 dagen -waarbij de grond goed doorweekt wordt- is voldoende voor veel potplanten in de zomer. Goed doorweekt is je potplant wanneer je het water er uit de onderkant uit ziet lopen. Het is beter om je tuinplanten minder vaak, maar wel extra uitgebreid water te geven.
Hoeveel hydrokorrels heb je nodig? Als stelregel kun je aanhouden dat je ongeveer 25% (een kwart) van de plantenbak of pot gebruikt vult met hydrokorrels en dan de rest met potgrond en/of tuinaarde.
Vaste planten in potten willen ook graag diepte. Als je de ruimte hebt, ga dan voor lekker diepe potten voor je grote vaste planten. Zorg voor een laag van minstens 30cm aarde voor planten die meer dan 40cm hoog worden. Voor planten die nog hoger worden, wil je nog diepere bakken.
Bloembakken grond (m³)
Een wat luxer mengsel, ideaal voor grote bloembakken en borders. Dit mengsel bestaat voornamelijk uit tuinturf, gemengd met compost, klei, veen en zand. We mengen dit en door middel van de grondmolen wordt dit een heel prettig te verwerken mengsel.
De meeste bomen kunnen goed in een pot staan, zoals een Chinese waaierpalm, olijfboom of bomen met een bolvorm. Zolang de pot groot genoeg is, kan eigenlijk iedere boom in een pot staan. Ideaal als je bijvoorbeeld een boom op het balkon wilt plaatsen, of op een terras. Maar dit kan natuurlijk in iedere tuin mooi staan!
Wanneer je een boom in een plantenbak wilt poten heb je een grote winterharde (vorstbestendige) plantenbak nodig. De minimale grootte van de plantenbak zal 75 á 80 cm doorsnee en 75 á 80 cm hoogte moeten zijn.
Mét binnenpot
Twijfel je of je de plant nou met of zonder binnenpot in de plantenpot zet? Daar adviseert Marije het volgende over: “Wij raden mensen eigenlijk altijd aan om het wel te doen, omdat je dan beter in de gaten kunt houden of er nog water onderin de pot staat.
De meest voorkomende manier waarop je hydrokorrels toepast, is als drainagelaag onderin de bloempot of -bak. Potten zonder gat houden vaak veel vocht vast, bijvoorbeeld wanneer je te veel water hebt gegeven. Pokon Hydrokorrels zuigen dit overtollige water op, zodat je plant geen natte wortels krijgt.
Plantenschotels. Een plantenschotel vangt overtollig water op uit je bloempot. Dit zorgt dat de plant langer kan drinken én voorkomt dat de wortels gaan rotten omdat ze te nat staan.