Neem de tijd om echt naar je kind te luisteren. Moedig hen aan om hun gedachten en gevoelens te delen en wees oprecht geïnteresseerd. Communiceer op een liefdevolle en respectvolle manier en laat hen weten dat ze altijd bij je terecht kunnen. Tradities en rituelen zijn geweldige manieren om liefde en aandacht te tonen.
In de baarmoeder heeft je kleintje al behoefte aan verbinding, veiligheid, warmte en liefde. Ook al voel je de baby nog niet bewegen, toch ontstaat er vanaf het begin al een band tussen mama en baby. Jullie staan in verbinding met elkaar. Alles wat jij voelt en ervaart, krijgt je baby ook allemaal mee.
Aan zijn gezicht kun je zien hoe je baby zich voelt, en aan zijn lichaamstaal kun je het merken. Als je baby zich niet lekker voelt, kromt hij zijn lijfje en trekt hij zijn beentjes op. Als je baby blij is, kruipt hij ook in elkaar, maar dan van plezier.
Veel liefde niet schadelijk
De onderzoekers concluderen dat veel liefde en aandacht helemaal niet schadelijk is voor een kind. Het tegendeel blijkt waar. De onderzoekers pleiten er dan ook voor dat we als samenleving meer aandacht besteden aan hoe we onze kinderen verzorgen.
Positieve ervaringen zoals knuffelen, praten en lachen zorgen voor de aanmaak van hormonen die de verbindingen in de hersenen stimuleren. Versterken van immuunsysteem. Fysieke aanraking zorgt voor een sterker immuunsysteem. Je baby wordt minder snel ziek en áls hij ziek wordt, zijn de klachten minder hevig.
Vlees, vis, schaal- en schelpdieren, kaas en eieren
Doorbak of kook deze producten altijd goed als je ze aan jonge kinderen geeft. Dat doodt namelijk de bacteriën. Rauw vlees en producten van rauw vlees, zoals filet américain, ossenworst, carpaccio of niet-doorbakken tartaar.
Op geurNet als met geluid, krijgt ook de reukzin van je baby een voorsprong in de baarmoeder , waar ze het vruchtwater van haar moeder ruikt (en proeft). Na de geboorte herkent ze de geur van haar belangrijkste verzorger al binnen een paar dagen – haar favoriete geur.
Als hij zich niet lekker voelt, kromt hij zijn lijfje en trekt hij zijn beentjes op. Als hij blij is, kruipt hij ook in elkaar, maar dan van plezier. Je kunt plezier ook merken aan het gezicht en het geluid dat je baby maakt. Als hij ontspannen is, is zijn lichaam recht en zijn de handjes open.
Al vanaf 6 maanden kan je baby de eerste tekenen van verlatingsangst en eenkennigheid laten zien. Sommige baby's laten het al wat eerder zien. Je kindje heeft er vaak het meest last van als hij tussen de 8 en 18 maanden is. Meestal zijn de ergste klachten verdwenen als je kind 3 jaar is.
Verschillende onderzoeken laten zien dat ouders vlak na de geboorte van een kind, (tijdelijk) minder tevreden zijn in en over hun relatie. Ouders hebben bijvoorbeeld het gevoel minder tijd, aandacht en intimiteit te krijgen van hun partner. Ouders voelen meer stress en hebben vaker ruzie of verwijten naar elkaar.
Vaak begint het als 'hoofdkusjes' of 'wangkusjes': je baby legt zijn hoofd of wang tegen jouw gezicht aan. Na enige tijd krijgt hij door dat de personen waar hij aan gehecht is blij worden van zijn nageaapte kusjes en knuffels. Hij gaat het daarom steeds vaker en ook spontaan doen.
Baby herkent gezichten
Voor het herkennen van gezichten gebruik je je rechterhersenhelft. Wanneer je baby tussen de 4 en 6 maanden oud is, maakt zijn rechterhersenhelft het mogelijk om de gezichten te herkennen van zijn directe verzorgers: papa en mama. Je kindje slaat in zijn geheugen op hoe jij eruitziet.
Soms tussendoor even 'op adem komen', jezelf rust gunnen, een minuut bewust ontspannen ademen en je aandacht focussen kan al het grote verschil maken. Als de baby slaapt, je to-do lijst laten liggen en ook zelf rust nemen. Kies momenten en activiteiten om even niet te zorgen maar te genieten samen met je baby.
Je pasgeboren baby kan licht, vormen en beweging, maar nog geen kleuren onderscheiden. Je baby kan het gezicht zien van degene die hem/haar vasthoudt, maar nog niet beide ogen op iets richten. Dwalende ogen zijn in dit stadium normaal. Alles op meer dan 20-25 cm afstand is wazig.
Zes weken na zijn geboorte zie je een echte lach verschijnen. Je baby lacht als je je hoofd dichtbij hem brengt. Als hij vier of vijf maanden oud is, hoor je de schaterlach door de kamer gaan. Als je kindje zes maanden is, bewaart hij zijn glimlach speciaal voor jou.
Een Nederlandstalig kind zegt meestal eerst 'papa' en dan 'mama'.
Rauw vlees (zoals bv. gehakt en filet americain) kan besmet zijn met bacteriën.Kinderen kunnen hier ziek van worden. Gehakt wordt gemaakt van minderwaardig vlees (spieren en vet) waaraan zout en soms kruiden zijn toegevoegd.
Geef je baby dus geen filet americain of ossenworst op brood en zorg ervoor dat vlees altijd goed gaar gebakken is. Hetzelfde geldt voor rauwe vis, schelpdieren en schaaldieren; geef je kind geen sushi, sashimi of voorverpakte gerookte zalm. Kook of bak vis en vlees altijd goed voordat je het aan je baby geeft.
Soms wordt beweerd dat je bepaalde soorten fruit beter niet kunt geven tot je kind bijvoorbeeld 1 jaar is, vanwege de spijsvertering of voedselallergieën. Bijvoorbeeld aardbeien of bessen. Maar alle soorten zijn geschikt.