De behandeling van hoogtevrees bestaat uit cognitieve gedragstherapie. Als hoogtevrees samengaat met een andere (angst)stoornis), dan kan de behandeling langer duren. De ADF stichting zet zich op verschillende manieren in om mensen met angst- of dwangklachten te helpen.
Hoogtevrees is een onbehaaglijk gevoel dat je kunt hebben als je je op een zekere hoogte bevindt. Dat gevoel kan zich ook voordoen als je je slechts voorstelt op zekere hoogte te zijn. Hoogtevrees ontstaat onder andere wanneer je naar beneden kijkt en je tegelijkertijd afvraagt hoe het is om omlaag te vallen.
“Mensen moeten daar vaak om lachen als ik zeg dat ik dieptevrees heb”, zegt Sven. Het is niet hetzelfde zoals hoogtevrees, want hij durft wel naar boven te klimmen, maar niet terug naar beneden. Sven is bang om te vallen in de diepte.
Hoogtevrees is geen ziekte, afwijking of aandoening. Het is aangeboren. Eigenlijk heeft iedereen een soort van angst voor afgronden en hoogtes. Dit is een menselijk instinct.
Het probleem is groot: maar liefst één op de vijf mensen heeft last van hoogtevrees. Eén op de twintig heeft zelfs officieel acrofobie, de extreemste vorm.
Vele mensen hebben hoogtevrees op een ladder, op een hoog monument of in een kermisattractie. Al deze zaken hebben één ding gemeen, ze hebben steeds contact met de grond. Een luchtballon of een vliegtuig heeft op hoogte geen contact met de grond, waardoor je hierin geen hoogtevrees kan hebben.
We spreken van valangst als iemand blijvend bang is om te vallen en voor de gevolgen die dit kan hebben voor zijn leven. Iemand vermijdt hierdoor (gewone, dagelijkse) activiteiten die hij wel in staat is te doen.
Mensen die aan necrofobie lijden, zijn bang voor de dood. Dit kan op twee manieren: ze houden er niet van om doodse dingen te zien, of ze sidderen bij het idee om zelf een keer dood te gaan. Necrofobie geeft een nerveus en onprettig gevoel. Symptomen zijn een verhoogde hartslag, ademnood en zweterigheid.
Brontofobie, brontefobie of tonitrofobie is een abnormale angst voor onweer, in het bijzonder voor donder/donderslagen. Brontofobie is een behandelbare fobie, die zich zowel bij mens als dier kan ontwikkelen.
Angst voor lange woorden: Hippopotomonstrosesquippedaliofobie. Angst voor zeer lange woorden, oftewel Hippopotomonstrosesquippedaliofobie. Op het eerste gezicht moet je wel drie keer kijken voordat je dit woord in één keer goed kunt uitspreken.
Vliegangst wordt ook wel aviofobie genoemd en komt voor in verschillende vormen. In veel gevallen is vliegangst een gevolg van andere klachten, denk aan claustrofobie (angst voor gesloten ruimtes), angst voor ongelukken, hoogtevrees of controledrang.
Memrec is een vorm van cognitieve gedragstherapie, met het verschil dat het een zeer korte blootstelling aan de angst betreft en daarna het eenmalige gebruik van een pil. Memrec pakt niet zozeer de angstgedachten aan, maar grijpt direct in op de angstreactie. Memrec staat voor memory reconsolidation.
Het is helemaal niet gek om af en toe eens stil te staan bij de dood. Maar als de gedachten aan doodgaan je leven gaan beheersen dan is het tijd om hulp te gaan zoeken. Via je huisarts kun je dan bij Mindler terecht.
Behandeling. Hypochondrie wordt veelal behandeld door een combinatie van cognitieve gedragstherapie en medicatie. Bij hypochondrie gaat het voornamelijk om denkfouten welke moeten worden vervangen door meer realistische gedachten. Bij elke pijn of sensatie moet meer realistisch worden gedacht.
Van alle fobieën komt de angst voor spinnen het meest voor. De helft van de Nederlandse vrouwen en 10% van de mannen lijdt aan spinnenangst.
Mentale veranderingen.
Iemand kan na een val een angst ontwikkelen om weer te vallen en zijn zelfvertrouwen verliezen. Hierdoor wordt hij minder zelfstandig, waardoor er een extra beroep moet worden gedaan op hulp. Tegelijkertijd vinden ouderen het vaak moeilijk om hulp te vragen.
Het is een normale, menselijke reactie die je niet kunt afleren. Je moet alleen leren ermee om te gaan tijdens een normale situatie als vliegen. ' Maar welke angst er ook achter schuilgaat, vliegangst is niets anders dan een buitengewone reactie van het zenuwstelsel op een relatief onschuldige gebeurtenis.
De reden hiervoor is dat wij iedereen mee kunnen nemen in de ballon, ongeacht de leeftijd, zolang de gezondheid het toelaat. Zo hebben wij al vaak mensen van boven de 90 jaar en mensen die slecht ter been waren mogen meenemen. Voor mensen die slecht ter been zijn hebben wij een speciaal arrangement.
Van de 100 mensen die u op een willekeurige dag kunt tegenkomen, hebben er zo'n 35 in meer of mindere mate vliegangst. Zo'n 22 van hen stappen nooit en onder geen enkele omstandigheid in een vliegtuig; de andere 13 vliegen slechts als het echt niet anders kan, en dan met grote moeite en onder veel spanning.