Duitsland, België en de VS zijn bondsstaten. Nederland was in de Gouden Eeuw een statenbond; Zwitserland was dat vroeger ook, maar is nu een bondsstaat. Een discutabel voorbeeld lijkt de Europese Unie. Voor de liefhebber: het verschil loopt parallel met het verschil tussen federatie en confederatie.
Een bondsstaat bestaat uit deelstaten, een statenbond uit zelfstandige staten. De staten van een statenbond voeren een gezamenlijk beleid. In een bondsstaat wordt dit bepaald door een federaal gezag. Een statenbond is een samenwerkingsverband van soevereine staten op basis van een verdrag.
Men onderscheidt eenheidsstaten – bijvoorbeeld Nederland – en bondsstaten, zoals Duitsland: een federatie van min of meer zelfstandige deelstaten.De soevereiniteit zit echter in de gezamenlijkheid van de deelstaten.
Wat is het meest kenmerkende verschil tussen een bondsstaat en een eenheidsstaat? De federale staten in een bondsstaat hebben hun staatsmacht (grotendeels) afgestaan aan de federale regering, de macht van de onzelfstandige delen in een eenheidsstaat wordt geheel bepaald door het centrale gezag.
Het Koninkrijk der Nederlanden heeft kenmerken van een federale monarchie. In een federale monarchie is het land opgedeeld in gebiedsdelen, in dit geval de drie landen, met ieder een eigen regering, parlement en wetgeving. Deze gebiedsdelen samen vormen een federatie.
Voorbeelden van decentralistische unitaire staten zijn België in de periode van 1970 tot 1993 en het Verenigd Koninkrijk.Ook Nederland is een gedecentraliseerde eenheidsstaat. Eenheidsstaten kunnen zeer centralistisch zijn, en alle macht bij zich houden.
Duitsland, België en de VS zijn bondsstaten. Nederland was in de Gouden Eeuw een statenbond; Zwitserland was dat vroeger ook, maar is nu een bondsstaat.
De centrale overheid heeft alle bevoegdheden. Een gedecentraliseerde eenheidsstaat beschikt over bevoegdheden die bij lagere overheden kunnen worden neergelegd (provincies, gemeente). De soevereiniteit ligt bij de centrale overheid. Nederland is een soort federatie.
België is geëvolueerd van een unitaire naar een federale staat, in opeenvolgende staatshervormingen. Het is dus centrifugaal federalisme. Daardoor zijn de regels over de samenstelling en werking van de parlementen en regeringen vooral terug te vinden in federale wetgeving.
Federatie kan verwijzen naar: Confederatie, een verzameling van onafhankelijke staten die op basis van een gezamenlijk verdrag een geheel vormen. Federalisme, een staatsvorm waarbij geen centraal staatsgezag wordt voorgestaan.
Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat uit de landen Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten en is een constitutionele monarchie. Dat betekent dat de positie van de Koning is vastgelegd in de Grondwet of Staatsregelingen van de vier landen. In de Grondwet staat dat de Koning samen met de ministers de regering vormt.
Nederland heeft een open economie die afhankelijk is van internationale handel:Met export verdiende Nederland in 2020 € 254 miljard.Dat is een derde van wat de economie in 1 jaar produceert (het zogenoemde bruto binnenlands product of bbp). De export van goederen en diensten leverde in 2020 2,4 miljoen banen.
Sinds 1815 is Nederland een monarchie en sinds 1848 is het een parlementaire democratie. Tussen 1581 en 1806 was Nederland een republiek en tussen 1806 en 1810 was het een koninkrijk. Het was onderdeel van Frankrijk tussen 1810 en 1813.
Politiek is Nederland sinds de grondwetsherziening van 1848 een parlementaire democratie met een constitutionele monarchie, een staatsvorm waarbij de macht volgens de regels gedeeld wordt door de koning(in), de ministers onder wie de minister-president en de twee kamers van het parlement.
De samenwerking tussen België, Nederland en Luxemburg (De Benelux Unie, hierna: Benelux) is goed voor onze veiligheid en economische groei.
De Staat der Nederlanden is de aanduiding van de staat Nederland als publiekrechtelijke rechtspersoon. De 'Staat der Nederlanden' heeft bezittingen, verricht werkzaamheden, verleent opdrachten en kan in rechtszaken optreden. De term kan dan ook veel worden aangetroffen in officiële stukken.
Het gaat in beide gevallen om een land, maar bij natie ligt het accent op de bevolking en bij staat op het stuk grond of het territorium. Vergelijk ook, elders in het Verwarwoordenboek het verschil tussen samenleving (accent op personen) en maatschappij (accent op organisatie).
Gebieden die niet onafhankelijk zijn staan onder in de lijst met eventuele uitleg. Hierbij gaat het om (overzeese) gebieden van Australië, China, Denemarken, Finland, Frankrijk, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.
Voorbeelden zijn de Verenigde Staten, de Russische Federatie, Zwitserland, Canada, Duitsland, Oostenrijk, Australië, België, India, Ethiopië, Maleisië en de Verenigde Arabische Emiraten. In theorie was ook de vroegere Sovjet-Unie een federatie.
Nederland is een voorbeeld van een gedecentraliseerde eenheidsstaat. Dat betekent dat de landelijke overheid een aantal taken heeft belegd bij de bestuurlijke lagen daaronder. Maar het betekent dat de nadruk wel ligt op de landelijke overheid.
In een monarchie is de macht gecentraliseerd in de handen van een koning, koningin of keizer, die vaak de leiding over een land erft op basis van een erfelijke opvolging. Er zijn verschillende soorten monarchieën, zoals de absolute monarchie en de constitutionele monarchie.
Antwoord van de Bieb:
De officiële naam van ons land is 'Koninkrijk der Nederlanden'. Met Holland worden slechts 2 provincies : Noord- en Zuid Holland bedoeld. Maar in de Republiek der 7 Verenigde Nederlanden tussen 1588 en 1795 speelde het gewest Holland een grote economische en bestuurlijke rol.