Galkleurstoffen zijn afbraakproducten van het hemoglobine. Hemoglobine bestaat uit heem. Bij afbraak van erytrocyten wordt heem omgezet in biliverdine.Biliverdine heeft een groene kleur.
Gal overgeven
In sommige gevallen geven mensen gal over. Gal is een geelgroene vloeistof die aangemaakt wordt in de lever en opgeslagen in de galblaas.
Klachten en symptomen bij gallige reflux
Gallige reflux geeft meestal klachten als pijn en een branderig gevoel in de maagstreek. Deze klachten ontstaan met name na het eten. Ook misselijkheid en (gal)braken komen voor. Het braaksel is dan groenig gekleurd.
Gal is een geel-groenige (soms zwarte) vloeistof die wordt uitgescheiden door de lever. Gal wordt gemaakt door de lever en in de galblaas tijdelijk opgeslagen in een ingedikte toestand. Gal bestaat onder andere uit water, galzouten, cholesterol en bilirubine.
De galvloeistof wordt via de galblaas afgevoerd naar de dunne darm. Het verlaat ons lichaam vervolgens met de ontlasting. Bilirubine heeft een intens gele kleur. Bij een verhoogde concentratie bilirubine in het bloed krijgt de patiënt dan ook last van geelzucht.
Overgeven kan meestal geen kwaad. Bij misselijkheid is overgeven vaak een opluchting. Als de maag leeg is, komen de maag en darmen meestal vanzelf weer tot rust. Let op: u verliest wel veel vocht als u vaak moet overgeven, zeker als u ook diarree of koorts heeft.
Bij de afbraak van dode rode bloedcellen ontstaan galkleurstoffen, die via de galgangen worden afgevoerd naar de galblaas. Galkleurstoffen geven de ontlasting een geelbruine kleur.
De meest voorkomende klacht bij een galblaasontsteking is scherpe pijn rechtsboven in de buik. Daarnaast kunt u zich misselijk voelen, braken en koorts krijgen. Vooraf aan de galblaasontsteking hebben sommige mensen aanvallen van pijn in de rechter bovenbuik die gepaard gaan met bewegingsdrang.
Bij het gebruik van onderstaande voedingsmiddelen of gerechten kunt u eventueel klachten krijgen: • koffie; • alcohol; • eieren; • rabarber; • spinazie; • uien; • koolsoorten; • chocolade; • cacao; • vetrijke voedingsmiddelen of gerechten; • gebak (slagroom en mokka gebak); • vet vlees; • vette jus; • hartige snacks; • ...
Je hebt gal nodig voor het verteren van het eten, en vooral voor het verteren van vetten. Gal wordt aangemaakt door de lever. De vloeistof gaat via de galwegen van de lever naar de dunne darm of naar de galblaas.
Gal braken heeft niets met de galblaas te maken. Wanneer het braaksel 'gal-bruin' van kleur is, betekent dit dat de maag leeg was tijdens het braken. Het gevolg is dat gal uit de twaalfvingerige darm wordt uitgebraakt.
Bij braken trekken de maagspieren samen en komt de maaginhoud omhoog, om vervolgens via de mond naar buiten te komen. Bij een lege maag komt er niet veel uit, soms slijm of gal.
Door drukverhoging in je maag – het middenrif trekt samen – duwt je lichaam de maaginhoud via je slokdarm naar buiten. Overgeven kan dus in de meeste gevallen geen kwaad en als je maag leeg is, komen je maag en darmen meestal vanzelf weer tot rust.
Gal is een vrij dikke, geelgroene vloeistof. Wanneer deze vloeistof teveel indikt, ontstaat er een galsteen. Als je veel last hebt van galstenen, kan er worden besloten de galblaas te verwijderen. Dit kan met een kijkoperatie (laparoscopie) of met een open buik operatie.
Ontstaat er door chronische stress een tekort aan magnesium, dan kan dit leiden tot vervelende klachten. Denk hierbij onder meer aan galstenen of een galblaasontsteking.
De kleur, geur, smaak en samenstelling van het braaksel kunnen aanwijzingen geven voor de diagnose. Een rode kleur kan wijzen op een bloeding uit het gebied tussen mond en ligament van Treitz. Koffiebruin braaksel kan ontstaan als bloed door maagzuur is verkleurd.
Maar als je makkelijk vocht vasthoud, vermijd deze voeding dan zoveel mogelijk, omdat door zoute voeding te de lever te veel vocht vasthoudt. Producten waar veel zout in zit: Vleeswaren. Kaas.
Sommige onderzoeken suggereren dat cafeïne het samentrekken van de galblaas kan veroorzaken en zo de ophoping van galstenen voorkomt 10. Er is echter meer onderzoek nodig naar het mechanisme dat hierbij een rol zou kunnen spelen.
Uw galblaas is door middel van een kijkoperatie verwijderd. U bent onder algehele narcose geweest, daardoor kunnen uw concentratie en beoordelingsvermogen zijn verminderd. Let daarom op het volgende: rust veel, gebruik kleine licht verteerbare maaltijden, gebruik geen alcohol, rijd geen auto, motor of bromfiets.
Wanneer de galblaas verwijderen
Galstenen veroorzaken niet altijd klachten. Pas wanneer u klachten heeft, is een verwijdering van de galblaas (cholecystectomie) nodig. Galstenen kunnen tot ernstige aandoeningen leiden: ontstekingen van de galblaas en de galgangen, geelzucht en het scheuren van de galblaas.
Wanneer een galsteen in een galgang klem komt te zitten, geeft dat erg veel pijn. Galkoliek Door krachtig samenknijpen van galblaas en galgang probeert uw lichaam de galsteen verder te krijgen. Het geeft heftige krampen rechts in de bovenbuik. De krampen komen en gaan.
Omdat de gal door de lever wordt aangemaakt kan een mens goed leven zonder galblaas. Na verwijdering van de galblaas stroomt de galvloeistof rechtstreeks naar de dunne darm.
Alcohol en galstenen
En het effect is niet afhankelijk van het type drank: zowel bier, wijn als sterkedrank verlagen het risico op galstenen. Deze sub-analyses geven een sterke indicatie van een oorzaak-gevolg relatie tussen alcohol en galstenen.
Hierdoor kan geelzucht en een ontsteking ontstaan. Een acute alvleesklierontsteking. Dit is een ernstige complicatie die kan ontstaan als een galsteen klem zit bij de papil van Vater (de plaats waar de afvoergang van de alvleesklier uitkomt op de galwegen en de twaalfvingerige darm).