Om het IP-adres van je telefoon te vinden, ga je achtereenvolgens naar Instellingen > Info telefoon en Status. Je huidige IP-adres wordt weergegeven tussen andere informatie, zoals je IMEI en je Wi-Fi MAC-adres: Operators van mobiele telefonie en internet wijzen ook een zogenaamde openbare IP-adres.
Een apparaat dat verbonden is via 4G krijgt echter een dynamisch IP-adres toegewezen, wat betekent dat het IP-adres regelmatig verandert. Hierdoor is het niet standaard mogelijk om het apparaat op afstand te benaderen.
Ga naar Instellingen > Wifi. Tik op de blauwe i achter het netwerk waarmee je verbonden bent. Blader omlaag en je ziet je IP-adres.
Simkaarten voor datagebruik hebben altijd een IP-adres, dit kan een dynamisch of een vast IP-adres zijn. Dynamische IP-adressen komen uit de grote pool van de provider en hebben de eigenschap dat ze continue veranderen waardoor deze niet via het internet te benaderen zijn.
M2M (Machine-to-Machine) communicatie maakt monitoring en beheer van installaties, apparatuur, en sensoren op afstand mogelijk. Om te kunnen communiceren worden deze devices voorzien van een M2M simkaart of ook wel IoT simkaart genoemd. De data wordt vervolgens via 4/3/2G uitgelezen en gerouteerd naar de cloud.
In principe zijn de adresgegevens die bij het IP-nummer horen alleen bekend bij de internetprovider. Zij zullen deze gegevens nooit zomaar aan iemand geven. Zelfs niet aan de politie. Alleen wanneer er iets strafbaars is gedaan en een officier van justitie opdracht geeft aan de internetprovider, zullen ze dit doen.
De enige manier om er achter te komen of er een hacker actief is op je pc, is door je netwerk te monitoren. Daar zijn middelen voor, zowel software als hardware. Er bestaat ook speciale apparatuur die IP-adressen controleert.
IP's zijn eigendom van internetproviders en elk IP-adres wordt toegewezen. Wanneer je verbonden bent met het netwerk van je werk, kan je werkgever mogelijk alles zien en volgen wat je online doet – waardoor je geen privacy hebt.
Wil je je IP-adres veranderen, dan heb je een VPN nodig. Zo'n 'virtual private network' laat je anoniem surfen op het internet door je eigen IP-adres te veranderen naar dat van de VPN-server. Je online activiteit kan daardoor niet teruggeleid worden naar jou als persoon.
De geolocatie van een IP vinden
Een IP-opzoeker kan je exacte locatiegegevens van een IP-adres geven. Als je het IP-adres al kent, kun je de stad, staat, postcode en land van een IP-adres direct achterhalen.
In Gmail selecteer je een specifieke mail die je wilt nakijken. Rechts naast het mailadres dat je wil nakijken, zie je een aantal pictogrammen. Klik op Meer. In het menu dat opent, klik je op Origineel weergeven.
Als je in Gmail een e-mail krijgt, kun je aan de kopteksten zien waar de e-mail vandaan komt en hoe de e-mail van de afzender bij de mailservers van de ontvanger is terechtgekomen.
Wie kunnen meekijken met wat ik online doe? Iedereen die toegang heeft tot je internetverbinding kan zien welke websites je bezoekt. Dit geldt onder meer voor je internetprovider, de overheid en eventuele hackers. Daarnaast kunnen de websites die je bezoekt, zoekmachines en nog veel meer partijen ook meekijken.
Met een IP-adres zijn computers zichtbaar voor andere computers op het internet. Ook smartphones, tablets, routers, printers en andere computerapparatuur kunnen elkaar op die manier vinden. Ze zijn vervolgens in staat met elkaar te 'praten'.
Iedere computer welke verbonden is met een netwerk heeft een uniek IP-adres waardoor de computer herkend kan worden. Dit IP-adres is afhankelijk van het modem waar verbinding mee gemaakt wordt. Als er meerdere verbindingen met hetzelfde netwerk gemaakt worden is er een router nodig.
Een VPN-verbinding zorgt voor een beveiligde verbinding tussen jou en het internet. Via het VPN wordt al je dataverkeer door een versleutelde virtuele tunnel geleid. Dit verbergt je IP-adres wanneer je het internet gebruikt, waardoor de locatie ervan voor iedereen onzichtbaar is.
Bij consumentenproducten is het IP adres altijd dynamisch. Vaak wel voor langere tijd hetzelfde, maar bij onderhoud of restart van systemen kan het gewoon veranderen. Daarom is er een mechanisme uitgevonden, dat heet “DynDNS” .
Security onderzoekers hebben recent een kwetsbaarheid ontdekt in 3G en 4G netwerken. Hiermee wordt het mogelijk voor hackers om telefoons te monitoren en je locatie te traceren.
Iedereen heeft toegang tot gedeelde bestanden, printers en apparaten in jouw netwerk. Je computers zijn makkelijker te infecteren met een virus of te gebruiken voor aanvallen. Iedereen kan jouw internetverkeer onderscheppen en je berichten en inloggegevens buitmaken.