De Mooncup is gemaakt om mee te nemen op reis. Wanneer u weinig bagage wilt meenemen, is het vervelend dat uw voorraad tampons of maandverband veel plaats inneemt. In plaats daarvan kunt u nu één menstruatiecup meenemen. De Mooncup is herbruikbaar, draagbaar en neemt bijna geen plaats in in uw bagage.
Reizen met een menstruatiecup is een no go
Je kunt reizen, maar je hebt misschien niet altijd toegang tot schoon water om je cup te wassen. Maar dat is niet erg voor een keertje. Leeg de cup gewoon in het toilet en veeg hem af met wc papier.
De cup is vol
Als de cup toch te vol raakt, kan hij gaan lekken. De eerste maanden dat je de cup gebruikt, is het daarom aan te raden hem wat vaker te legen, zodat je weet hoe je menstruatie verloopt. Je kunt de eerste keren dat je een menstruatiecup gebruikt ook een inlegkruisje gebruiken voor extra zekerheid.
Net zoals met een tampon kun je met een menstruatiecup ook zorgeloos plassen, zwemmen en sporten waardoor het zeker een aantrekkelijke optie.
Kan ik de menstruatiecup inhouden bij het plassen of de stoelgang? Ja, je kan de menstruatiecup inhouden wanneer je naar het toilet gaat. Hij zit niet in de weg, omdat hij heel flexibel is en meegeeft met de bewegingen in je buik.
Stinkt het? Zolang bloed in je lichaam zit (in de menstruatiecup dus bijvoorbeeld) gaat het niet stinken. Pas op het moment dat het je lichaam verlaat en opdroogt, kan het gaan ruiken. Een menstruatiecup wordt door veel vrouwen dus juist als heel hygiënisch ervaren.
Je mag de menstruatiecup lang inhouden, wel 8 tot 12 uur. Dat is veel langer dan een tampon; je kunt dus ook ongestoord slapen of een hele dag gaan werken met je menstruatiecup. Maar vloei je echt veel, dan zul je toch vaker moeten verschonen.
Een menstruatiecup hoort niet zo hoog te zitten als een tampon, maar juist lager in de vagina, net voorbij je schaambeen.
Herbruikbare menstruatiecups zijn minstens zo betrouwbaar als tampons of maandverband, blijkt uit het eerste grootschalige wetenschappelijke onderzoek naar dit soort cups. In tegenstelling tot de bekende alternatieven vangt zo'n cup het menstruatiebloed op in plaats van het te absorberen.
Stap 3: knijp zachtjes in de onderkant van de cup (of houd je wijsvinger ernaast) om het vacuüm te verbreken en de cup gemakkelijk te verwijderen. Houd 'm recht en voorkom knoeien. Let op: verwijder de cup nooit door aan het steeltje te trekken!
Als het steeltje ergens achter blijft hangen of onder druk komt te staan kan de cup verschuiven. Het steeltje kun je inkorten. Als de cup vol is loopt hij over. Je zult de cup vaker moeten legen of je zou een cup met een groter volume kunnen aanschaffen.
Hoe vaak moet je een menstruatiecup uitkoken? Je dient je menstruatiecup vóór het eerste gebruik en na iedere menstruatie uit te koken. Tijdens je menstruatie is het voldoende om je cup grondig met water schoon te maken.
Het is noodzakelijk om je menstruatiecup na iedere menstruatie opnieuw te steriliseren.
De menstruatiecup kan tot wel 12 uur in blijven zitten en kan tot wel 3 keer meer opnemen dan een reguliere tampon. Zeg maar dag tegen doorlekken! De menstruatiecup voel je minder zitten dan een tampon en heeft geen touwtje, hierdoor is een menstruatiecup ideaal voor tijdens het slapen, sporten, zwemmen of dagje sauna.
Jetlag en het slaapgebrek dat het doorkruisen van tijdzones met zich meebrengt, zorgen voor een verstoring van het circadiaan ritme. Het uit balans zijn van deze biologische klok heeft invloed op allerlei lichaamsprocessen en zorgt onder meer voor een grotere kans op dysmenorroe ofwel menstruatiepijn (1).
Liever niet ongesteld op vakantie!
Je kan je menstruatie uitstellen. Hoe je dit doet is wel afhankelijk van welke anticonceptie je gebruikt. Je neemt geen anticonceptie pil: Dan kan je bij de dokter een progestageen laten voorschrijven.
Een menstruatiecup is vrij van schadelijke stoffen, en daarom een gezonder alternatief voor tampons en maandverband.
Doordat je de cup vouwt, kun je deze gemakkelijker inbrengen. Een menstruatiecup hoort geen pijn te doen. Niet bij het inbrengen, niet bij het uithalen en óók niet tijdens het dragen.
Silja Cup maat 1: Gewoonlijk gebruikt door jonge vrouwen met een lichte menstruatie die niet zijn bevallen. Silja Cup maat 2: Gewoonlijk gebruikt door vrouwen met normale bekkenbodemspieren en matige menstruatie. SIlja Cup maat 3: Vaak gebruikt door vrouwen met een hevigere menstruatie die vaginaal bevallen zijn.
Een menstruatiecup kan zo'n 30 ml vocht opvangen. De gemiddelde hoeveelheid bloedverlies van een vrouw per menstruatie is 30-40 ml. Omdat je elke periode het bloedverlies ziet, leer je al snel hoe vaak je de cup moet legen. De meeste vrouwen komen erachter dat de cup nog niet eens halfvol is na een gebruik van 12 uur.
Een cup vangt maar liefst 30 ml op, ongeveer 1/3 van een normale menstruatie. Dus maar twee keer per dag (s'ochtends en s'avonds) legen of schoonmaken. De cup blijft comfortabel dragen een geeft geen geurtjes af. Menstruatiecups geven een veel beter comfort.
Een vagina is erg flexibel. Ook beweegt de vagina mee met wat je erin stopt. Wanneer je een menstruatiecup inbrengt vouw je de cup dubbel, dan is die niet groter dan een tampon. Toch ervaren vrouwen een te grote mensturatiecup als oncomfortabel.
Als een menstruatiecup niet openklapt nadat je ze ingebracht hebt, wordt het niet vacuum en heb je lekken. Het bloed kan er langs lopen. En dat is niet de bedoeling. De cup klapt niet open als je hele stevige bekkenbodemspieren hebt of als je gespannen bent.
De meeste menstruatiecups kun je niet gebruiken tijdens seks en je partner kan deze voelen.
Was uw Mooncup met water of zachte, niet-geparfumeerde zeep. Spoel hem altijd goed af met water nadat u zeep hebt gebruikt, omdat eventuele zeepresten die achterblijven op de Mooncup irritatie kunnen veroorzaken.