Herhaling van een koortslip kan worden veroorzaakt door: Een virale infectie (bijvoorbeeld de griep) of koorts. Een hormonale verandering. Spanning of stress.
Een koortslip kan meestal geen kwaad. De blaasjes genezen meestal vanzelf binnen 10 dagen. Er ontstaat geen litteken. Voor sommige mensen kan herpes wel gevaarlijk zijn.
Koortslip herpes simplex virus
Het ontstaat door een besmettelijk herpesvirus. Als dit virus eenmaal is binnengedrongen in je lichaam, kom je er niet meer vanaf. Het virus blijft aanwezig in je lichaam zonder dat het actief is. Een koortslip is te herkennen aan rode blaasje op de lippen.
Een koortslip is een uitslag op of rond de lippen veroorzaakt door een virus (herpes labialis). De aandoening is al besmettelijk 3 dagen voordat de blaasjes verschijnen en blijft dat totdat de zweertjes verdwenen zijn. Personen die regelmatig last hebben van een koortslip, hebben dat gemiddeld 3 keer per jaar.
Tip 3: Bescherm je tegen de zon
De zon kan het virus activeren. Zorg voor een lippenbalsem met een UV-filter. Hiermee kan je een koortslip voorkomen en het is ook nog eens beter voor je huid. Koop een lippenbalsem met een SPF (beschermingsfactor) van minimaal 15.
De triggers die een koortslip activeren, zijn afhankelijk van persoon tot persoon. Vermoeidheid en stress zijn veel voorkomende oorzaken van een koortslip, maar ook ziekte, infectie of koorts kunnen ervoor zorgen dat een koortslip opspeelt. Sommige vrouwen hebben (bijna) elke maand een koortslip door hun menstruatie.
Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Dit virus kun je niet alleen in je mond hebben, maar ook op je geslachtsdelen. Als je herpes bij je geslachtsdelen hebt, heet dat herpes genitalis. Dat is een soa.
Nee, tandpasta op een koortslip helpt niet. Tandpasta is niet gemaakt om op de huid aan te brengen en doet niets voor de genezing.
Als u een koortslip heeft en u het tandheelkundig team moet bezoeken, neem dan eerst contact met hen op. Sommige tandartsen behandelen patiënten met actieve koortslippen liever niet, omdat het getroffen gebied pijnlijk kan zijn en kan barsten en bloeden tijdens de tandheelkundige behandeling.
Bij een koortslip heb je, meestal vrij plotseling, last van kleine, doorzichtige, vochthoudende blaasjes op de lip. Vooral vlak voor het ontstaan kun je last hebben van een kloppend, pijnlijk en branderig gevoel. Korte tijd later ontstaan blaasjes op de lip die met vocht gevuld zijn.
Tegen irritatie, pijn en branderigheid kun je gebruik maken van een antivirale zalf: aciclovir crème, zoals Zovirax. Dit middel kun je bij een drogist kopen en kan ervoor zorgen dat je koortslip sneller overgaat. Voorkom dat je de crème uitsmeert, omdat je anders het virus verspreid naar andere plekken.
Zout kan de koortslip laten verdrogen, maar het kan ook pijnlijk zijn op uw huid. Bovendien remt zout het virus of de verspreiding ervan niet. Vaseline kan de huid helpen verzachten en een beschermende laag bieden tegen vochtverlies. Het remt het virus niet.
Essentiële olie van ravintsara helpt virale infecties te bestrijden: breng een druppel van deze olie aan op een wattenstaafje en dep vijf keer per dag gedurende vijf dagen op het koortsblaasje. Essentiële olie van zuivere lavendel bevordert genezing: breng elke dag twee druppels aan.
Het duurt meestal drie tot negen dagen voordat de klachten ontstaan. U krijgt dan bijvoorbeeld een ontsteking van mond en lippen. Soms komt de infectie ook via uw bloed in de rest van uw lichaam. Dan kunt u zich ziek voelen en koorts krijgen.
Heb je herpes? Dan kun je veilig een douche, wc, wasmachine of zwembad delen met anderen. Pas wel op met zoenen bij een koortslip. Blaasjes en zweertjes kun je makkelijk doorgeven.
Als iemand met een 'actieve' koortslip (koortslip met blaasjes) in aanraking komt met een baby, bijvoorbeeld door de baby te knuffelen, kan de infectie overgedragen worden. De besmettelijkheid blijft bestaan totdat de blaasjes helemaal ingedroogd zijn of totdat er een korstje op zit.
Het Herpes Simplex Virus is besmettelijk in iedere fase. De duur van alle fases samen is ongeveer 7 tot 10 dagen, maar soms 2 weken of langer. Raadpleeg een arts als een koortslip langer duurt dan 14 dagen.
Lang niet iedereen heeft er last van dat het telkens weer terugkomt: dat gebeurt maar in een derde van de besmette gevallen. De eerste infectie ontstaat tegenwoordig wel op latere leeftijd dan vroeger. Dat is de reden dat het virus zowel op de lippen als op de geslachtdelen kan voorkomen.
Heb je last van ingedroogde blaasjes of korstjes, dan kun je een neutrale zalf of crème gebruiken op basis van vaseline. Dit is geen geneesmiddel, maar het helpt wel om de korstjes te verzachten. Je kunt zo vaak smeren als je wilt. Breng de crème voorzichtig aan en smeer het niet uit.
Een Nieuw-Zeelandse studie, gesponsord door een bedrijf dat honingproducten op de markt brengt, toont aan dat je net zo goed Kanuka-honing op een koortsblaasje kan smeren als antivirale zalf. De blaasjes verdwijnen in beide gevallen na ruim een week.
Vermijd orale seks om herpes genitalis te voorkomen. Zoen en knuffel niet of gebruik een speciale koortslip pleister. Gebruik alleen jouw eigen keukengerei, dus ook glazen. Zorg dat anderen deze niet gebruiken en was deze goed af.
Aan mensen die heel veel klachten hebben of die meer dan 6 keer per jaar een koortslip krijgen, kan de arts aciclovir voorschrijven om in te nemen. De aciclovir crème wordt afgeraden bij een koortslip.
Een koortslip gaat vanzelf over binnen 10 dagen. Zinksulfaat in crème of gel verzacht de plekken en verlicht de pijn en de jeuk. De werking begint direct. Breng de crème of gel dik aan op de plekken.
Knoflook is ook erg goed tegen een koortslip door natuurlijke antibiotische eigenschappen die virussen, bacteriën en schimmels tegen kunnen gaan. Snij een plakje knoflook af en hou deze 10 minuten tegen de koortslip aan. Het prikt lichtjes en ebt dan weg – doe het twee keer per dag met verse knoflook.