De eerste woordjes van je baby zijn een enorme mijlpaal. De ene baby zegt nog voor zijn eerste verjaardag het eerste woordje, terwijl de andere baby met anderhalf woordjes gaat zeggen. De taal en spraak ontwikkelen zich in de eerste levensjaren volop!
Taalontwikkeling tussen zes maanden en een jaar
Je kind luistert steeds beter wanneer mensen praten en probeert klanken van anderen na te doen. Op de leeftijd van zeven à acht maanden begint de brabbelfase. Je baby gaat verschillende klanken achter elkaar zeggen, zoals dada, baba, gaga met ook al wisselende toonhoogte.
Een baby hoort je wel praten, maar verstaat het nog niet. Hij leert wel geleidelijk aan de betekenis van de woorden te begrijpen. Zo zal een baby bijvoorbeeld wenen als hij honger heeft omdat hij het nog niet kan zeggen in woorden (dus op een non-verbale manier) .
Eigenlijk helemaal niet. Dat kinderen vaak eerder 'papa' dan 'mama' kunnen zeggen, is namelijk makkelijk te verklaren. Het woordje 'papa' heeft – in de meeste talen – namelijk gemakkelijkere klanken en is daarom eenvoudiger uit te spreken voor een baby.
Informatie Met 6 a 7 maanden begint uw baby te brabbelen. U hoort dan lange reeksen van medeklinkers en klinkers, die eindeloos worden herhaald, zoals 'dadada'. En soms klinkt het al alsof uw baby 'papa' of 'mama'zegt in zo'n brabbelreeks. Wij interpreteren 'mamamamama' als: het kindje zegt al 'mama'.
De meeste baby's tussen de 7 en 12 maanden benoemen hun ouders als “mama” of “dada”. De eerste woordjes (anders dan mama of dada) leren de meeste baby's rond 19 maanden. Tegen de tijd dat je kleintje 2 jaar is, praat hij of zij in zinnen van 2 tot 4 woorden.
Elk kind ontwikkelt op zijn eigen tempo. Sommige kinderen zeggen hun eerste woordje als ze 10 maanden zijn, terwijl anderen pas met 20 maanden een duidelijk woord uitbrengen. Aan woordjes gaat trouwens een brabbelfase vooraf. Je hoort dan vooral een opeenvolging van dezelfde lettergrepen.
Praten tegen je baby
Het maakt niet uit wat je tegen je baby zegt, zolang je maar aan het praten bent. Vertel hem wat je doet als je naar de keuken loopt en vertel hem over je lievelingsfilms. Kortom, vertel hem alles wat je doet en denkt. De manier waarop je tegen je baby praat maakt niet zoveel uit.
Als de moeder of de vader de baby sussend toespreekt, produceert zij/hij allemaal lip-, kaak- en tongbewegingen, die de baby vervolgens probeert na te doen. Ook al komt er nog geen geluid uit, toch zijn dit al de eerste bewegingen richting het uiteindelijke praten.
Na de geboorte herkent ze de geur van haar belangrijkste verzorger al binnen een paar dagen – haar favoriete geur. Op zicht Het duurt minstens een paar weken en soms wel twee maanden voor een baby haar belangrijkste verzorger op het zicht herkent.
De eerste onbewuste glimlach zie je bij je baby al na een paar dagen. Deze glimlach is nog heel klein en duurt kort. Als je baby een paar weken ouder is, glimlacht hij als reactie op jouw stem. Na drie maanden heeft hij een brede glimlach op zijn gezicht als je een liedje voor hem zingt.
Wil je je baby helpen om zijn eigen naam te leren herkennen? Dan kun je eigenlijk maar één ding doen: herhalen, herhalen, herhalen. Hoe vaker je zijn naam noemt en duidelijk maakt dat je hém bedoelt, hoe eerder hij zijn naam gaat herkennen.
Ook op het gebied van spraak en taal zijn baby's vanaf de geboorte af aan al in ontwikkeling. Keelgeluiden gaan over in uithalende geluiden van hoog naar laag en van hard naar zacht. Al snel kunnen wij daar bijvoorbeeld plezier of frustratie in onderscheiden. Luid en duidelijk, welteverstaan.
Dat je baby een beetje huilt voor het slapen gaan is normaal. Het is zijn manier om te ontladen. Ook als je baby eenmaal slaapt kan hij regelmatig ophuilen. In de actieve slaap kan je baby meerdere malen jammerend tot actief huilen.
Rond vijf á zes jaar is de basis voor taalontwikkeling van je kind gelegd. Je kind leert dan nog wel de taal te verfijnen, bijvoorbeeld met grammatica. En het leert natuurlijk nog steeds nieuwe woorden bij.
Is het zo dat kinderen meer aanvoelen? Deze vraag komt vaak aan bod, kunnen kinderen en babies geesten en engelen zien? Het antwoord is volmondig Ja dat kunnen ze zeker weten. We hebben allemaal wel eens een baby zien liggen in hun bedje terwijl ze de hele tijd onder de indruk van iets waren, wat wij niet zagen.
Wanneer gaat je kind lopen? De meeste baby's kunnen aan de hand lopen tussen de 8 en 15 maanden. Maar de verschillen tussen kinderen zijn groot. Je kind loopt eerst een tijdje langs de rand van de box, de tafel of de bank.
Het is overigens heel goed voor te stellen dat ouders hun kinderen drie talen willen aanleren. Als u kiest voor meerdere talen kan het kind er langer over doen om de talen te verwerven. Bij twee talen bijvoorbeeld gaat de stijgende lijn in de ontwikkeling niet zo snel als bij het leren van een taal.
Kinderen zeggen gemiddeld per dag 378 keer het woord ”MAMA” als ze iets nodig hebben, iets willen of als ze verdrietig zijn en dit tegen de 78 keer “PAPA” per dag. We gooien er natuurlijk even een disclaimer tegenaan, want dit geldt niet voor ieder gezin, er zijn een hele hoop uitzonderingen.
Kinderen met een ontwikkelingsachterstand ontwikkelen zich (veel) langzamer dan hun leeftijdsgenoten. Ze gaan bijvoorbeeld later rollen, zitten, staan, lopen of praten. Vaak zijn er vanaf de geboorte al (lichamelijke) klachten. Soms wordt een ontwikkelingsachterstand pas later duidelijk.
Tussen de 7 en 13 maanden leren de meeste baby's om zelfstandig te kunnen zitten. De rug- en nekspieren zijn dan sterk genoeg om zijn lijfje omhoog te houden. Je baby kan zich op dat moment vanaf de buikhouding opdrukken tot zit.
Eerste geluidjes
Heeft je baby lol en is hij enthousiast, dan kan hij vrolijk gaan kraaien en geluidjes maken als 'krrr'. Als je erop reageert door te zeggen: 'Dat vind je leuk hè, als ik over je buikje kriebel?! ', dan reageert je baby waarschijnlijk met een enthousiaste kraai.
De meeste baby's gebruiken 'mama' of 'dada' als naam voor hun ouder rond de leeftijd van 7 tot 12 maanden. De eerste woordjes (anders dan 'mama' of 'dada') zeggen veel baby's rond 19 maanden. Tegen de tijd dat je kind 2 jaar is, zegt hij zinnen van 2 tot 4 woorden.
Vierde fase: Vanaf 12 maanden passeren de eerste echte woordjes de revue. Je kindje kan nu verbanden leggen tussen woorden en de betekenis ervan. Denk aan 'mama', 'papa' en 'bal'. Echte zinnetjes komen er nog niet uit, maar in de hersens kan een enkel woord een hele zin omschrijven.