Post- en sierduiven hebben in Nederland een ring om hun pootje (voetring), hierop staat een cijfer- en lettercombinatie. Het is mogelijk de eigenaar van de duif te zoeken m.b.v. dit ringnummer.
De eigenaar van de duif kan op grote afstand wonen en vragen of het dier een paar dagen aan mag sterken waarna hij zijn weg kan vervolgen. Bij een uitgeputte duif kan dat soms wel 3 dagen duren. Je kunt de duif wel helpen met aansterken. Geef de vogel een paar dagen wat water en extra voer.
Zoek de eigenaar met het jaartal en ringnummer. Zet de duif in een doosje of hokje zodat de eigenaar de gelegenheid heeft om de duif op te halen of op te laten halen. Je kunt de duif ook een eind van huis (op zijn minst 10 km) los laten. De kans is dan groter dat de duif verder vliegt naar het thuishok.
Er zit een duif die niet meer wegvliegt
Soms kan dit een lastig klusje zijn. Een tip is om een doek over de duif te gooien. U kunt de duif dan met doek en al oppakken en in een doos doen. U kunt de duif naar de vogelopvang brengen of de dierenambulance bellen om de duif op te laten halen.
Geef de duiven ook twee keer per week mineralen. Maak het voer vochtig met een beetje olie en meng het met een beetje mineraalpoeder. Andere producten die door veel liefhebbers gegeven worden, zijn een uitgeperst teentje knoflook in het water, een krop sla, pinda's, gepelde zonnebloempitten en hennepzaden.
De duif is een geharde vogel, die goed tegen de warmte en de kou kan. Echter een duif kan slecht tegen tocht en vocht!
Via het complete ringnummer (staat op de blauwe ring) is de eigenaar wel te achterhalen. Op de blauwe ring moet een jaartal staan (bijvoorbeeld '2009') en een landcode (NL = Nederland, etc.). De kleur blauw zegt volgens mij ook iets over hert jaar. Jaar en land staan vaak overdwars.
Het is bij een jonge duif mogelijk om een ring om te doen totdat een duif ca. 7 dagen oud is. Is een duif ouder dan is zijn poot te groot om nog een ring om te doen.
De stadsduif is geslachtsrijp vanaf ongeveer 5 maanden uit. Gemiddeld worden ze 7 jaar oud, met een vermoedelijke maximale leeftijd van 20 jaar. Een duivenpaar blijft bij elkaar 'tot de dood hen scheidt'.
Duiven staan erom bekend vast te houden aan hun gewoontes. Concreet betekent dit onder meer dat ze vaak terugkeren naar dezelfde plek (waar ze opgegroeid zijn). Uitgevlogen jonge exemplaren kunnen dus altijd terugkeren om een eigen nest aan te leggen.
Wetenschappers denken dat duiven deze geuren gebruiken om een soort kaart in hun hoofd te maken. Wanneer duiven nog thuis zijn, leren ze welke geuren uit welke richting komen. Worden de duiven op een nieuwe plek vrijgelaten, dan weten ze dankzij dezelfde geuren waar ze zijn heengebracht.
Ook overdag rusten duiven uit; net als 's nachts, wederom afwisselend op de ene en andere voet staand of op beide. Daarbij kunnen ze zich met een vleugel steunen en het lichaam licht buigen. Rustende Rshewerse tuimelaars. Tijdens het rusten in slaaphouding trekken ze de kop in en laten de snavelpartij zakken.
Duiven slapen graag op harde ondergronden zoals gevelranden, dakgoten, vensterbanken en balkons. Duiven kunnen alleen poepen als ze zitten. Hun zitplekken raken dan ook snel ernstig bevuild met uitwerpselen. Een duif produceert ongeveer 14 kg poep per jaar.
Vaak is een gevonden duif even toe aan wat rust en zal het vanzelf weer verder vliegen, maar het kan voorkomen dat een duif onderweg verdwaald, ziek wordt of komt te overlijden. Op de site van de Nederlandse Postduivenhouders Organisatie kan je het unieke nummer invullen en zo de eigenaar achterhalen.
Als een vogel niet meer wil drinken, naar adem hapt, 'bol' zit en amper van zijn plek komt of zich sloom beweegt, dan is de kans dat de vogel ziek is, een stuk groter.
Duiven hebben geen mooi gezang maar het geluid wat ze produceren noemt men “koeren” (roekoe roekoe). Dit geluid wordt vooral door de duivers (mannetjes) gemaakt als ze willen paren met een duivin (vrouwtje) of als ze willen imponeren tov indringers.
Gezelschapszoekers. Het liefst leven duiven in grotere gezelschappen. Mocht je overwegen om duiven te gaan houden, dan adviseert huisarts Piet om voor minimaal twee soortgenoten te gaan.
Een anonieme koper uit China heeft 1,6 miljoen euro betaald voor de Belgische duif New Kim. Ze is daarmee de duurste duif uit de geschiedenis. Het vorige record stond op naam van de West-Vlaamse topduif Armando, waarvoor 1,2 miljoen euro was betaald.
Voor ongeveer 10.000 euro bezit u al een goede duif. Let wel: een doffer kan oneindig veel kinderen krijgen en is dus een veel betere investering dan een duivin. Met een beetje geluk hebt u uw inleg na een jaar terugverdiend, want een gezond jong levert u ongeveer tien procent van de prijs van vader- of moederduif op.
Duiven zijn de enige vogels die kunnen drinken zonder hun kop op te tillen. Ze hoeven het water niet op te scheppen en in hun keel te laten lopen, maar houden hun snavel in het water en zuigen het omhoog.
Duiven krijg je tam door ze alleen uit de hand voer te geven. Ga er bij zitten en laat voer uit de hand op de grond tussen je benen vallen wat ze dan kunnen eten. Geen bak voer in de kooi laten staan.
Oudere duivenliefhebbers weten goed dat je deze vogels gemakkelijk handtam kunt maken. Duiven worden niet voor niets al eeuwen gebruikt in goochel- en circusacts.