Vlees. Biefstuk: knoflook en zwarte peper en tijm. Gehakt: kerrie en knoflook, majoraan en tijm en knoflook, nootmuskaat, oregano, ui, natriumarme vleeskruiden. Kalfsvlees: majoraan en tijm, basilicum, dragon, kervel.
Zo vinden we rundvlees vaak lekker smaken in combinatie met laurier, salie, tijm of rozemarijn. Gehakt combineert goed met basilicum, oregano en rozemarijn. Terwijl eendenvlees bijvoorbeeld weer goed samengaat met peterselie en gember.
Munt moet alleen
Die kun je beter niet met andere kruidenplantjes combineren. Dat komt omdat munt erg snel groeit en daarmee al snel de ruimte voor andere kruiden in kan pikken. Daarnaast voorkom je hiermee ook kruisbestuiving. Plant je munt dus apart voor de puurste smaak.
Gebruik enkel de blaadjes van de plant en laat ze meestoven of sudderen voor de beste smaak. TIP Combineer tijm met bijpassende kruiden, zoals rozemarijn, oregano en salie, allemaal Italiaanse smaakmakers én planten met een vast karakter, die onze winters overleven.
Kalfsvlees. Kalfsvlees combineer je best met verse groene kruiden zoals bieslook, salie, basilicum, kervel, peterselie, dragon, oregano, koriander, dille en knoflook. Maar ook specerijen zijn hier zeker aan te raden: zwarte/witte peper, nootmuskaat, sereh en selderijzout.
Tijm heeft een volle, scherpe, karakteristieke smaak. Het wordt veel gebruikt in de Provençaalse en Griekse keuken. Tijm past erg goed bij geroosterd vlees, gevogelte en in wildragouts, visgerechten en pittige bouillons. Met tomaten, komkommer, courgette, paprika en aubergine smaakt tijm ook erg lekker.
Voor degenen die op zoek zijn naar een unieke smaak bij het grillen van hun ribeye steak, zijn er verschillende kruiden die het overwegen waard zijn, waaronder knoflook, rozemarijn, tijm, oregano, rode peper vlokken, paprika, komijn, koriander en zwarte peper.
Knoflook is een smaakmaker die goed past bij de smaak van biefstuk, maar kijk uit dat het niet overheerst. Tijm past heerlijk bij bij rundvlees en al helemaal bij een lekkere biefstuk. Zwarte peper is absoluut onmisbaar bij biefstuk. Denk bijvoorbeeld aan pepersteak; peper en biefstuk zijn een gouden combinatie!
De ossenhaas is het meest malse deel van het rund
De ossenhaas is een spier die vrij weinig werk hoeft te verrichten. Dit zorgt er dan ook voor dat er weinig tot geen bindweefsel in de spier ontwikkeld wordt waardoor het vlees zijn malsheid volledig behoudt. Dit vlees heeft dan ook een sublieme structuur.
Smeer het vlees 1 tot 24 uur van tevoren in met het kruidenmengsel en leg het daarna op de grill. Zo geef je de rub de tijd om in het vlees te trekken. Hoe lang je de rub laat intrekken hangt af van het soort vlees en de grootte.
Rundvlees kruiden ingrediënten voor de beste smaak
Om onze rundvlees kruiden op smaak te brengen hebben wij de volgende ingrediënten gebruikt: zout, chillies, gember, karwijzaad, koriander, kruidnagel, laurier, nootmuskaat, peper en piment. Zo heb je een pitttige en licht bittere smaak aan jouw rundvlees.
Vijfkruidenpoeder, ook wel five-spice genoemd, is een Chinese specerijenmix dat bestaat uit vijf smaken: zoet, bitter, zuur, zout en umami. In de mix vind je, je raadt het al, vijf kruiden: steranijs, Chinese kaneel, kruidnagel, szechuanpeper en venkelzaad zijn de ingrediënten van dit bekende mengsel.
Het verschil met tijm
Ook al zijn beide houtachtige kruiden en vertonen ze wat smaak betreft sterke gelijkenissen, toch bestaat er wel degelijk een verschil tussen de twee. Tijm heeft namelijk een wat bitterdere en zoetere smaak dan rozemarijn.
Verse fijngesnipperde blaadjes zijn lekker op pizza of in tomatensauzen en spaghettischotels. Ook bij fazant, kip of gans is het kruid aan te raden. Gedroogde oregano smaakt ook lekker in groente- en tomatensap. Gebruik het kruid met mate, de smaak overheerst snel.
In de Mediterrane keuken is rozemarijn een hoofdrolspeler. Het wordt er vooral gebruikt om marinades, barbecues, soepen , bruine sausen en stoofschotels het aparte Provençaalse smaakje te geven. Vooral gegrild vlees (lam–, varkensvlees en wild) soepen smeken om rozemarijn.
Oregano smaak
Oregano kun je zo gebruiken: In combinatie met rozemarijn en salie. In tomaten- of andere pastasauzen.
Dille is een algemeen bekend en gebruikt kruid in Nederland. Ze past heel goed in gerechten met vis, komkommer en verse-/lichte-/roomkaas.
Waar is dragon lekker bij? Dragon wordt veel gebruikt in de Franse keuken. De anijsachtige smaak is heerlijk in sauzen en stoofgerechten. Dragon gaat goed samen met kip, vis en zeevruchten.
Het gaat om: Inmaakkruiden (14x5g), Grote bus Italiaanse mix (6x225g), Strooier mix voor gehakt natriumarm (6x40g), Zakje mix voor andijvie (11x10g), Zakje mix voor macaroni en spaghetti (10x35g), Zakje mix voor gehakt met uit (10x40g), Zakje laurierblad (12x4g), Glazen pot laurierblad (3x10g) en Glazenstrooier laurier ...