U moet het niet-geïndexeerde kadastraal inkomen vermelden naast de code(s) 1106/2106 van uw belastingaangifte. Het belastbaar onroerend inkomen is het geïndexeerde kadastraal inkomen (indexatiecoëfficiënt voor inkomsten 2018: 1,7863), verhoogd met 40 %.
Gebruikt u uw in het buitenland gelegen woning in het buitenland voor uzelf en/of verhuurt u ze aan particulieren? Vermeld het niet-geïndexeerd kadastraal inkomen in uw aangifte bij code 1106/2106 (vak III, A. 2).
U moet het kadastraal inkomen van uw eigen woning aangeven naast de code 3100/4100 in functie van het eigendomsaandeel.
Het kadastraal inkomen (KI) van het gedeelte van het onroerend goed dat men voor beroepsdoeleinden gebruikt, dient men in te vullen bij code 1105 op de aangifte van de personenbelasting. Vandaag wordt men hierop niet belast.
Hoe moet ik aangifte doen? U kunt uw buitenlandse onroerend goed online aangeven via MyMinfin.be (externe link). Zo verloopt uw aangifte het snelst. Het kadastraal inkomen is meteen beschikbaar bij 'Mijn onroerende goederen in het buitenland' in de rubriek 'Mijn onroerende gegevens raadplegen'.
In dat geval hebt u van ons dit aangifteformulier ontvangen dat toelaat het kadastraal inkomen van uw in het buitenland gelegen onroerend goed te bepalen. U kunt uw aangifte indienen: via MyMinfin (externe link) (Mijn woning -> Mijn onroerende gegevens raadplegen -> Een goed in het buitenland aangeven).
Gebruikt uw ex-partner het gehuurde deel van de vroegere gezinswoning wel voor zijn of haar beroep, dan kan hij of zij de betaalde huur als beroepskosten inbrengen en dan moet u naast het KI ook de ontvangen huurinkomsten aangeven (KI in code 1109 en huur in code 1110).
Hoe moet ik mijn onroerend inkomen aangeven? U moet het niet-geïndexeerde kadastraal inkomen vermelden naast de code 1106/2106. Het belastbaar onroerend inkomen is het geïndexeerde kadastraal inkomen (indexatiecoëfficiënt voor inkomsten 2021: 1,863), verhoogd met 40 %.
De belastbare grondslag is het kadastraal inkomen dat geïndexeerd wordt en op zijn beurt nog eens verhoogd wordt met 40 % (KI x index) + 40%. Dit is de fiscale code 1106.
De niet verplicht aan te geven inkomsten, waarop al roerende voorheffing is ingehouden, moet u niet in uw belastingaangifte vermelden. Als u een heel laag inkomen heeft, kan het wel interessant zijn om die roerende inkomsten aan te geven omdat u dan mogelijk een deel van de roerende voorheffing kunt terugkrijgen.
Om het belastingkrediet te krijgen moet de belegger twee velden invullen: 1. Vak VII, codes 1160/2160 (indien reeds RV werd ingehouden) of codes 1444/2444 (indien er nog geen RV werd ingehouden). Code 1160/2160: dit is het bedrag NA Franse bronheffing én NA Belgische RV.
De enige belasting die je voor je eigen woning moet betalen, is de onroerende voorheffing. Die moet je één keer per jaar betalen. Verder hoef je geen aanvullende personenbelasting te betalen. Het kadastraal inkomen van de eigen woning is immers vrijgesteld, en dus hoef je dat niet op je belastingaangifte te vermelden.
Leningen met betrekking tot niet-eigen woningen (buitenverblijven en opbrengstwoningen) gelegen in de Europese Economische Ruimte kunnen nog steeds recht geven op federaal langetermijnsparen (code 1358/2358) en gewone interestaftrek (code 1146/2146).
De naakte eigenaar wordt niet beschouwd als de fiscale eigenaar van de woning. Dus niet uw kinderen, maar u, als vruchtgebruiker, moet het kadastraal inkomen van de woning in uw aangifte vermelden.
Huurinkomsten worden doorgaans niet belast, tenzij het om een gemeubileerde woning gaat. Op je belastingaangifte vermeld je enkel het niet-geïndexeerd kadastraal inkomen van je woning: datzelfde bedrag zal je elk jaar moeten aangeven (behalve bij een herziening van het kadastraal inkomen).
Hoe wordt het kadastraal inkomen bepaald? Het kadastraal inkomen komt overeen met het jaarlijks netto-huurinkomen dat u in 1975 voor het onroerend goed zou ontvangen als u het verhuurde. Om de huidige waarde van het onroerend goed te bepalen, wordt het kadastraal inkomen jaarlijks geïndexeerd.
Waarom is KI belangrijk? Het kadastraal inkomen is belangrijk omdat dit een jaarlijkse belasting op je onroerend goed is, waarmee je rekening dient te houden bij de aankoop van eigendommen. Is je eigendom je enige woning en dus de gezinswoning? Dan betaal je enkel kadastraal inkomen op dit eigendom.
Code 1160 / 2160 van uw aangifte
Is uw belastbaar inkomen lager dan 12 990 euro, dan kunt u de roerende voorheffing volledig of gedeeltelijk recupereren.
Federale en gewestelijke bevoegdheden
Denk aan de individuele levensverzekering, een hypotheeklening voor de niet-eigen woning, pensioensparen, kinderopvang, giften, … De gewesten zijn dan weer bevoegd voor de eigen woning, energiebesparende uitgaven, dienstencheques, sociale huurwoningen, enz. code 1061.
Wanneer je bijvoorbeeld een kamer verhuurt voor een langere tijd en de huurder staat ingeschreven op jouw adres, dan kun je gebruik maken van de zogenoemde kamerverhuurvrijstelling. De huuropbrengst is dan belastingvrij.
Gronden, materiaal en gereedschap
Als het onroerende goed een grond is, of materiaal of gereedschap dat niet wordt verhuurd of aan particulieren wordt verhuurd, dan geldt de volgende regel: het niet-geïndexeerde kadastrale inkomen moet worden aangegeven (codes 1107/2107).
Je verhuurt voor privégebruik
Je betaalt enkel de jaarlijkse belasting op het kadastraal inkomen (KI) van je vastgoed. Om het bedrag van de belasting te berekenen, wordt het KI met 40% verhoogd.
In uw aangifte inkomstenbelasting geeft u het hele huurbedrag aan. Bij 'inkomsten uit tijdelijke verhuur van het hoofdverblijf'. U betaalt dan belasting over 70% daarvan.