In de meeste Vietnamese hotels bestaat het ontbijt uit een westers ontbijtbuffet met fruit en eventueel lokale gerechten. Een broodje voor de lunch is in Vietnam niet gebruikelijk. De Vietnamese restaurants serveren meestal een combi van meerdere voorgerechten zoals loempiaatjes, salade en soep.
Eet alleen vlees en vis wat goed doorbakken is, groenten dat gekookte is en zelf geschild fruit. Probeer voedsel te vermijden dat op straat onder slechte hygiënische omstandigheden is gemaakt. Kijk waar het druk is: de omloopsnelheid waarmee het voedsel wordt gemaakt en opgegeten is dan hoog.
Voor kinderen is het prettig dat het eten doorgaans veel minder pittig is dan bijvoorbeeld in Thailand. Let op: op veel plekken zie je de Vietnamezen al zo rond 11.30-12.00 uur aan de lunch zitten. Vergeet niet dat men vaak bij zonsopgang al opstaat en er dus al een flink deel van de dag op heeft zitten.
Streetfood. In Vietnam vind je overal straatverkopers. Er zijn zowel kleine straattentjes met krukjes waar je kunt neerploffen, als Vietnamezen met rijdende eettentjes. Vooral in de steden vind je elke paar meter wel iets.
Pho is en blijft voor altijd Vietnam in een kommetje. In traditioneel Vietnam is Pho een ontbijtgerecht. Voordat boeren 's ochtends vroeg het land opgaan of vissers de zee optrekken, doen ze zich te goed aan de weldaden van een kom verse Pho. Uiteraard bestaan er verschillende varianten.
Vietnamese rijst is een Vietnamees nationaal gerecht, ook de populaire basis van een typische lunch. Naast de rijst vindt u een assortiment aan bijgerechten zoals gegrild vlees, verse kruiden, ingemaakte groenten en smaakvolle sauzen, wat een harmonieuze balans van smaken en texturen creëert om van te genieten tijdens uw maaltijd.
Je eet niet met mes en vork maar met de welbekende stokjes uit een kommetje. Je neemt wat rijst in het kommetje en vult dat aan met kleine beetjes vlees, vis of groenten uit de schotels. Je kommetje in één keer vol scheppen wordt als zeer onbeleefd ervaren.
Fris je kennis op over Vietnamese straatvoedsel-etiquette
De onuitgesproken gewoontes van Vietnam om op de stoep te eten zijn simpel en vergevingsgezind, vooral voor nieuwkomers . Een regel waar je altijd op kunt vertrouwen is: 'Eet eerst, betaal later.' Plaats je bestelling vooraan en kies dan je eigen tafel of kruk om te zitten.
Adviseer reizigers om geen rauw of onvoldoende gekookt vlees of zeevruchten, ongekookte groenten en rauw fruit te eten dat ze niet zelf kunnen pellen . Raad reizigers af om eten of drinken van straatverkopers te eten.
Houd in Vietnam rekening met zakkenrollers en diefstal. Vooral op drukke plekken zoals in grote steden en toeristische gebieden. Bezoek geen afgelegen straten, wijken of parken. Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht.
Rijst is het hoofdbestanddeel van het dieet, in een of andere vorm geconsumeerd in bijna elke maaltijd. Voor Vietnamese volwassenen kunnen alle drie de maaltijden van de dag bestaan uit gestoomde rijst met bijgerechten van groenten of vis of vlees.
Tips voor fooi geven in Vietnam
Ook in Vietnam worden fooien erg gewaardeerd. Gidsen geef je ongeveer 5 dollar per dag en chauffeurs 3 dollar per dag. In hotels en restaurants is 5 tot 10% van de rekening normaal en taxichauffeurs kun je ongeveer 10% van de ritprijs geven.
Tropische vruchten in Vietnam zijn een van de beste dingen die je kunt eten - ze zijn er in overvloed, ze zijn goedkoop en ze zijn overal. Een klein dingetje om op te merken - je wilt misschien niet te veel fruit met eetbare schillen eten, wat in Vietnam door velen als voedsel wordt beschouwd om te vermijden.
In Vietnam is het een kleinere variant (iets kleiner dan de helft van de bananen die we in Nederland in aantreffen). Volgens ons zijn ze iets minder melig en daardoor smaakvoller. Andere vruchten die je volop aantreft zijn papaya, watermeloen, rambutan, jackfruit, guava en durian.
Veiligheid water en voedsel
Leidingwater is niet drinkbaar (buiten hotels met internationale standaarden moet men ook opletten voor het drinken van fruitsappen). Het eten van rauwe of slecht gewassen voedingswaren en onvoldoende gebakken vlees wordt sterk afgeraden.
De meeste Vietnamezen vermijden openbare vertoningen die hun reputatie in gevaar kunnen brengen. Over het algemeen geldt: blijf kalm en vermijd luide discussies, maak geen scènes, berisp anderen voor fouten of wijs op iets waardoor de lokale bevolking zich beschaamd zou kunnen voelen .
In Vietnam zeggen we voor het eten " Chúc ngon miệng! " - wat 'eet smakelijk' betekent. Terwijl de Vietnamese keuken in het buitenland nog steeds onder de vlag van phở en bánh mì vliegt, is het volledige spectrum van Vietnamees eten een symfonie van verrukkelijk gestructureerde, heldere en pikante smaken.
Reizigers moeten ook oppassen voor de verkeerssituatie in Ho Chi Minh City, die nog hectischer en chaotischer is dan in Hanoi. Vermijd het besturen of berijden van motoren als je niet ervaren of zelfverzekerd genoeg bent.
Groeten in het Vietnamees
Xin chào! Dit is de meest veilige en altijd correcte en beleefde manier om hallo te zeggen.
In de meeste Vietnamese hotels bestaat het ontbijt uit een westers ontbijtbuffet met fruit en eventueel lokale gerechten. Een broodje voor de lunch is in Vietnam niet gebruikelijk. De Vietnamese restaurants serveren meestal een combi van meerdere voorgerechten zoals loempiaatjes, salade en soep.
Vietnamese familiediners bestaan doorgaans uit drie maaltijden per dag : ontbijt, lunch en diner. Ontbijt is vroeg in de ochtend, lunch is rond 11 uur en diner is meestal rond 6-7 uur. Rijst is een hoofdbestanddeel van Vietnamese familiemaaltijden, waardoor het het hoofdbestanddeel is van elke maaltijd.