Indien u er voor kiest om de vinger niet te behandelen, dan kan de gebroken pink pijnlijk en stijf worden. Ook komt het voor dat de gebroken vinger dik blijft.
Het herstel van uw gebroken duurt ongeveer 6 weken. Na 6 weken kunt u nog wel pijn hebben. Ook is het vaak nog niet mogelijk alle bewegingen te maken. U kunt uw vinger meestal pas na 3 maanden weer bewegen zonder dat het pijn doet.
Wat is een gebroken vinger? (Fractuur vinger)
De continuïteit van het bot is dan onderbroken en er ontstaan direct pijnklachten en zwelling. Bij het vermoeden op een breuk (fractuur) consulteer dan direct de huisartsenpost of de Spoed Eisende Hulp (SEH).
Afhankelijk van waar de breuk zit en de stand van de breuk, bepaalt uw traumachirurg hoe lang de gipsbehandeling moet duren. Bij vingers is dit over het algemeen vrij kort (soms zelfs slechts 1 week, daarna tape).Bij de middenhand of bij de handwortelbeentjes is dit meestal wat langer (circa 3-4 weken).
De belangrijkste tekenen van een gebroken vinger zijn zwelling, gevoeligheid, onvermogen hem te bewegen en er kan een vervorming plaatsvinden. Door de vele verschillende breuken die mogelijk zijn in de vinger worden ook verschillende behandelingen toegepast. Niet iedere breuk is hetzelfde.
Hoe herken je een botbreuk? Het doet pijn als je het lichaamsdeel stilhoudt, en vaak nog meer pijn bij bewegen. Het slachtoffer kan het lichaamsdeel niet normaal bewegen of erop steunen. Soms kan het lichaamsdeel op een gekke manier bewogen worden of is er een krakend geluid bij bewegen.
Maar hoe weet je dan of je hand gebroken of gekneusd is? Het grote verschil tussen een gebroken hand en een gekneusde hand is dat bij een gebroken hand de pijn op 1 plek zit, namelijk bij de breuk. Druk je op deze plek, dan voel je direct pijn. In het geval van een kneuzing doet de hele hand pijn.
Behandeling bij een gebroken vinger
Als het deel van het bot tijdens de breuk niet veel bewoog en de breuk stabiel was, krijgt u meestal een gipsverband om te rusten, mocht dit niet het geval zijn dan is de kans groot dat er een operatie nodig is.
3 stappen voor het tapen van een gebroken vinger
Tape de vingers aan elkaar vast. Zorg ervoor dat de tape niet te strak om de vingers komt te zitten. Lichte compressie is goed, teveel compressie kan leiden tot problemen zoals meer zwellingen en het afsluiten van de bloedsomloop.
Het is de bedoeling dat de pink zo min mogelijk belast wordt. Hierdoor is het niet verstandig om te gaan werken en de gebroken pink echt de rust te geven die het nodig heeft.
Alle botten in de hand en vingers kunnen breken. Dit kan naast fouten of een ongeluk komen door een val of harde klap.
Door middel van een spalk om de vinger kan geprobeerd worden om de vinger weer recht te krijgen. De spalk moet gedurende de hele nacht gedragen worden en soms ook overdag. Vaak moet de spalk meerdere maanden achter elkaar gedragen worden. Er bestaan verschillende soorten spalkjes.
Een gekneusde vinger of vingerkneuzing ontstaat als je vinger een houding aanneemt die buiten de normale bewegingsomvang ligt. Een gekneusde vinger doet vaak erg pijn en er kan daarnaast een zwelling optreden. Ook is er soms een bloeduitstorting te zien rond de kneuzing.
Na ongeveer een week of twee is de ergste pijn meestal voorbij. Wat er vervolgens gebeurt, is dat het gebroken bot en het omliggende zachte weefsel beginnen te genezen. Dit duurt een aantal weken en de pijn die u tijdens deze fase kunt ervaren, wordt subacute pijn genoemd. De laatste fase van pijn is chronische pijn.
Als u gips om uw onderarm heeft, is het belangrijk dat u uw vingers en elleboog goed blijft bewegen. Als u gips om uw onderbeen heeft, is het belangrijk dat u uw tenen en knie goed blijft bewegen. U mag zwemmen met het gips.
De vingers die niet in de spalk zitten kunt u het beste gewoon blijven bewegen. U moet uw gebroken hand goed omhoog houden. Afhankelijk van het genezingsproces kan het zijn dat uw arts een controle afspraak maakt om te kijken of de hand niet verstijft en / of samentrekt (contractuur) tijdens het herstel.
Bel direct uw huisarts als uw vinger erg ontstoken is. Soms krijgt u alleen medicijnen tegen bacteriën. Vaak is ook een kleine operatie nodig om de ontsteking weg te halen.
De klachten van een kneuzing of verstuiking lijken soms erg op die van een botbreuk. Bij twijfel kan een röntgenfoto in het ziekenhuis uitsluitsel geven.
Bij een kneuzing zullen de klachten geleidelijk vanzelf afnemen. Het is belangrijk om de vinger te blijven bewegen om stijfheid te voorkomen. Belast het gekneusde lichaamsdeel niet en beweeg niet verder dan de pijngrens. Meestal treedt er na 24 uur verbetering op als het werkelijk om een kneuzing of verstuiking gaat.
Het is normaal dat uw hand dik is na een botbreuk of operatie aan de hand. Houd uw hand zo veel mogelijk hoog om zwelling te verminderen. Blijft uw hand meer dan 3 weken dik of wordt uw hand dikker? Neem dan contact op met uw arts.
Het harde sterk verkalkte bot geneest langzaam. Zo duurt de genezing van bijvoorbeeld een breuk in het midden van een onder- of bovenbeen drie tot negen maanden, terwijl dit in de buurt van het gewricht slechts zes weken duurt. Bij de kleine beenderen (hand en voet) is de genezing sneller (drie tot zes weken).
Geen behandeling
Als de botstukken goed tegen elkaar aan liggen en er weinig kans is op verschuiving, kan de breuk zonder behandeling herstellen. Soms is een brace, verband of mitella voldoende. Hierdoor kunt u nabij gelegen gewrichten beperkt en gecontroleerd blijven bewegen.
Bij een botbreuk is er vaak sprake van verkleuring van de huid. Meestal wordt de huid rondom de breuk rood, maar er kunnen ook blauwe of paarse bloeduitstortingen optreden. Ook zwelling van de huid rondom de breuk is een duidelijk kenmerk, al hoeft dit dus niet altijd voor te komen.
Bij een kneuzing ontstaat ook vaak een zwelling of een blauwe plek. Een kneuzing kan ook erg veel pijn doen, maar vaak zie je dat een kneuzing in een groter gebied pijnlijker is en bij een breuk de pijn met één vinger is aan te wijzen.