Alle lidstaten van de Europese Unie zijn al partij bij het EVRM. Zij kunnen dus al gesanctioneerd worden door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens wanneer zij mensenrechten schenden.
Door het verdrag van Lissabon, dat op 1 december 2009 in werking trad, werd de EU verplicht toe te treden tot het EVRM.
Het EVRM dat in 1950 door de Raad van Europa is ondertekend, is een internationaal verdrag voor de bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden in Europa. Alle 47 landen die de Raad van Europa vormen zijn partij bij het verdrag, hiervan zijn er 27 lid van de EU.
Wat is EU-uitbreiding? Uitbreiding is het proces waarbij landen toetreden tot de Europese Unie, als zij aan een reeks politieke en economische voorwaarden voldoen. Elk Europees land dat de democratische waarden van de EU eerbiedigt en zich ertoe verbindt deze uit te dragen, kan het EU-lidmaatschap aanvragen.
Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM)
De Raad van Europa is een internationale organisatie die zich richt op het verspreiden en bevorderen van democratie en mensenrechten.
Het is ondertekend door 195 landen; de Verenigde Staten en Zuid-Sudan zijn de enige uitzonderingen.
Uitbreiding en nabuurschap van de Unie
Op 1 juli 2013 is Kroatië de 28e (thans de 27e) lidstaat van de Europese Unie geworden. Sindsdien zijn er geen andere landen meer tot de EU toegetreden. Het VK heeft op 31 januari 2020 de EU verlaten.
De samenstelling van de Europese Unie per 1 januari 2013: België, Bulgarije, Duitsland, Cyprus, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Spanje, Tsjechië, ...
Het verbiedt in het bijzonder foltering en onmenselijke of vernederende straffen en behandelingen, slavernij en dwangarbeid, willekeurige en onwettige vrijheidsontneming en discriminatie in het genieten van rechten en vrijheden die worden erkend door het Verdrag.
Artikel 8 EVRM beschermt een viertal grondrechten die nauw samenhangen met de persoonlijke levenssfeer, de individuele en relationele vrijheid en de menselijke waardigheid. Uitdrukkelijk genoemd in artikel 8 worden het recht op respect voor het privéleven, het familie- en gezinsleven, de woning en de correspondentie.
Eenieder heeft recht op vrijheid en veiligheid van zijn persoon. De rechten van artikel 6 corresponderen met de rechten die in artikel 5 van het EVRM zijn gewaarborgd en hebben overeenkomstig artikel 52, lid 3, van het Handvest dezelfde inhoud en reikwijdte.
De Grondwet treedt op 1 november 2006 in werking als alle lidstaten haar hebben geratificeerd. Als dat op die datum niet is gebeurd, treedt de Grondwet enige tijd na de laatste ratificatie in werking ("de eerste dag van de tweede maand").
Het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens en Fundamentele Vrijheden, het EVRM, is kort na de Tweede Wereldoorlog, in 1950, opgesteld door de Raad van Europa. Het trad in werking op 3 september 1953 en moest zorgen voor erkenning en naleving van de mensenrechten die in het Verdrag zijn opgenomen.
Het aantal EVA/EER-leden nam echter spoedig af: Zwitserland besloot de overeenkomst na een negatief referendum niet te ratificeren, en Oostenrijk, Finland en Zweden traden in 1995 toe tot de EU. Alleen IJsland, Noorwegen en Liechtenstein bleven deel uitmaken van de EER.
Het land is echter geen lid van de EU, door Franse veto's in de jaren zestig en doordat de bevolking het lidmaatschap afwees in een referendum in 1994. Noorwegen is wel lid van de NAVO en van de Europese Economische Ruimte i.
Op de vlag staat een cirkel van 12 gouden sterren op een blauwe achtergrond. Ze staan voor de idealen van eenheid, solidariteit en harmonie tussen de volkeren van Europa. Het aantal sterren heeft niets te maken met het aantal EU-landen.
23 van de 27 lidstaten van de Europese Unie: België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal (inclusief Madeira en de Azoren), Slovenië, Slowakije, Spanje (inclusief de Canarische Eilanden), ...
Vrede en stabiliteit
De EU zorgt al meer dan een halve eeuw voor vrede, stabiliteit en welvaart. Zij speelt ook een belangrijke rol in de diplomatie en werkt aan vrede, stabiliteit en welvaart op mondiaal niveau waarbij zij enorm veel waarde hecht aan de democratie, de fundamentele vrijheden en de rechtsstaat.
Het Oostelijk Partnerschap van de EU, dat in 2009 in het leven werd geroepen, bestaat uit zes staten die deel uitmaakten van de voormalige Sovjet-Unie: Armenië, Azerbeidzjan, Belarus, Georgië, Moldavië en Oekraïne.
Alle betrokken verdragspartijen moeten het vervolgens eens zijn met die aanpassingen. In het verdrag en ook in het Protocol van 1967 - waarin de werkingssfeer van het verdrag werd uitgebreid - is wel geregeld dat een land zelf uit het verdrag kan stappen.
Welke landen ondertekenden het verdrag? Alle lidstaten van de Europese Gemeenschap hebben het Verdrag van Maastricht ondertekend. De EG bestond in 1991 nog uit twaalf landen: België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Portugal, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.
De VS is nu het enige land ter wereld dat het VN-Kinderrechtenverdrag nog niet heeft geratificeerd. Op 2 oktober rondde Somalië het ratificatieproces af, waarmee het de 196e VN-lidstaat werd die het verdrag aannam.