Je kunt een peeling thuis doen met een product met bijvoorbeeld salicylzuur of glycolzuur of een peeling behandeling laten uitvoeren bij de huidspecialist. Chemische exfoliants worden gezien als misschien wel de veiligste en zachtste manieren om de bindingen tussen huidcellen te verbreken en de poriën te ontstoppen.
Ten eerste laten ze de huid er dof uitzien. De huid krijgt een grauwe, grijzige gloed en ziet er energieloos uit. Ten tweede zorgen de dode cellen ervoor dat de huid er oneffen uitziet. De cellen hopen zich op en zorgen voor kleine bultjes op de huid.
Als huidcellen niet goed loslaten stapelen ze zich op. Het gevolg is dat de bovenste huidlaag zich verdikt. Helaas gebeurt dit niet gelijkmatig, maar ontstaan er kleine hobbels en bobbels van dode huidcellen. Een teveel aan dode huidcellen maakt de huid dus minder glad.
Exfoliëren doe je niet met een grove peeling, maar met een exfoliant die glycolzuur (AHA) of salicylzuur (BHA) bevat. Deze zuren zorgen ervoor dat de verbinding tussen de laag dode huidcellen en de laag cellen daaronder minder sterk is. Hierdoor laten de dode huidcellen los zonder de cellen daaronder te beschadigen.
Dode huidcellen zijn, surprise surprise, huidcellen die niet langer meer leven. Ze vormen de buitenste laag van je huid. Ze bieden je bescherming en slecht zijn ze op zich dus niet. Als er echter een ophoping van dode huidcellen is, dan zal je huid er dof en oneffen uitzien.
Bij apoptose lossen de onderdelen aan de binnenkant van de cel op tot brokjes die het lichaam kan recyclen. Vervolgens wordt de cel opgeslokt door zogenaamde macrofaag-cellen in de omgeving – zij ruimen de restjes op. Mensen met syndactylie hebben vergroeide vingers of tenen, een beetje als kikkers.
Doordat de cellen in de basale laag zich voortdurend delen en deze uiteindelijk aan de bovenkant afschilferen, vernieuwt de opperhuid zich ongeveer één keer per maand. Het vermogen tot aanmaak van nieuwe cellen in de basale laag, maakt dat de huid bij een verwonding vrij snel dichtgroeit.
Hoe vaak je moet exfoliëren hangt van je huidtype en eventuele huidproblemen af. Voor de één is 2 keer per dag exfoliëren met glycolzuur of salicylzuur de juiste frequentie terwijl iemand anders het fijn vindt om één keer per dag of om de dag een exfoliant aan te brengen.
Exfoliëren is niet hetzelfde als scrubben. Bij het scrubben van je huid verwijder je net als bij exfoliëren ook de dode huidcellen. Wel kan je bij het scrubben van je huid ook gezonde cellen verwijderen. Een scrub werkt heel oppervlakkig en is vaak te grof.
Daarnaast kan je met scrubben pukkeltjes en puistjes verminderen, ingegroeide haartjes losmaken, en littekens laten vervagen. Bovendien is het goed voor je bloedsomloop en stimuleer je de aanmaak van nieuwe huidcellen waarmee je de veroudering van je huid vertraagt.
Je kunt het beste scrubben als je huid schoon is. Doe daarna de douche uit, en je kunt je het beste scrubben in de douchecabine (anders word het best een troep in de badkamer). Pak wat scrub en begin met zachte draaiende bewegingen over je huid.
Wanneer de huid teveel uitdroogt kan er eczeem en soms een huidinfectie ontstaan. Daarom is het goed om een droge huid tijdig te herkennen en te behandelen.
De buitenste laag bestaat uit dode huidcellen. De dode cellen schilferen af en verdwijnen, op die manier vernieuwt deze huidlaag zichzelf voortdurend. Dat is een natuurlijk fysiologisch proces. Bij elke beschadiging aan het oppervlak van de epidermis (blessure, brandwond, snijwond enz.)
Wanneer je niet scrubt hopen dode huidcellen zich op. Hierdoor kunnen nieuwe haartjes zich moeilijker een weg naar buiten banen. Door te scrubben houd je de huid schoon en de ingangen van je haarschachten vrij. Hierdoor hebben haartjes minder snel de kans om in te groeien.
Scrub niet! Hoe verleidelijk een scrub ook mag klinken; heb je een zeer droge huid (of welke huidtype dan ook), vermijd deze dan. Het kan een al aangetaste huidbarrière namelijk verder beschadigen.
Lastig maar niet geheel onmogelijk, je eigen rug scrubben onder de douche. Wanneer je geen partner hebt die jouw rug wel even zou kunnen insmeren dan is een borstel met een lange steel (je kent ze wel) handig om aan te schaffen. Dit zal helpen om porie-verstoppingen van de dode huidcellen te verwijderen.
Salicylzuur met sterkte 20-40% wordt gebruikt bij wratten, likdoorns, eeltknobbels en schimmelnagels. Na enkele dagen kunt u de bovenste laag afschuren of afvijlen. Na een paar weken kan de klachten verdwenen zijn. Soms duurt het een paar maanden.
Wanneer je een normaal huidtype hebt, wordt aangeraden ongeveer drie keer per week je huid te exfoliëren. Wanneer je een gevoelige of geïrriteerde huid hebt kun je dit beter opschalen naar vier tot vijf keer per week. Heb je last van (zware) acne? Dan kun je het beste elke dag exfoliëren.
Voor het verzorgen van jouw huid raden we jou aan om je huid 1-2 keer per week te peelen met een milde peeling met korrels. Kies voor een crème peeling met verzorgende eigenschappen zodat je huid niet uitdroogt.
Let op de kwaliteit en hoogwaardigheid van het product en gebruik het niet vaker dan 1-2 keer per week. Tip: gebruik na een fruitzuurpeeling altijd een hydraterende verzorging omdat er aan de huid door de zuren eerst vocht is onttrokken.
Een scrub bevat korreltjes (bijvoorbeeld minuscule stukjes abrikozenpit of soms zelfs suiker of zout), die letterlijk de dode huidcellen wegschuren. Een peeling bevat geen grove deeltjes, maar haalt de dode huidcellen weg met (natuurlijke) chemische stofjes. Hier worden vaak fruitzuren voor gebruikt.
Bij een verstoorde huidbarrière is de huid niet in tact, je huid verliest meer vocht en droogt uit. Daarnaast bestaat de kans dat allerlei stoffen je huid binnendringen, ook bacteriën die acne kunnen veroorzaken. De huid voelt vaak ruw aan, is rood, geïrriteerd en kan jeuken.
Ook is het een barrière tegen (UV-)straling van buitenaf en zorgt het ervoor dat je temperatuur en vochthuishouding op peil blijven. Daarnaast is je huid uitermate belangrijk voor de opname van zonlicht voor de aanmaak van vitamine D.
Dat een mens gemiddeld ongeveer 30.000 dode huidcellen per minuut verliest, dat dit neerkomt op een halve kilo per jaar. Dat de stof in huis ongeveer uit 50% dode huidcellen bestaat. Vitamine D onder andere door de zon in onze huid wordt aangemaakt (UVB), 15 min per dag is voldoende voor de dagelijks hoeveelheid.