Je legt 's avonds op verschillende plaatsen in huis een uitgeholde aardappel in een plastic zakje. De zilvervisjes komen af op de geur en de koolhydraten van de aardappel en kruipen het zakje in. 's Ochtends knoop je het zakje dicht met de zilvervisjes erin en gooit hem weg.
Maak een mengsel van 50% azijn en 50% water. Doe dit in de fles en schud het goed door elkaar. U kunt nu zelf plekken behandelen waar veel zilvervisjes voorkomen.
Zilvervisjes gaan dood bij een luchtvochtigheid van minder dan 50 procent. Vochtproblemen aanpakken is dan ook de beste remedie tegen deze insecten. Repareer lekkende afvoeren op tijd.
Met behulp van een hygrometer kom je er snel achter waar het vochtprobleem in huis zich bevindt. Bovendien hebben zilvervisjes een hekel aan kou en tocht. Goed ventileren kan dus ook helpen, zeker de slaapkamer als je last hebt van deze insecten in bed. En zorg ervoor dat de temperatuur onder de 22 °C blijft.
Zilvervisjes blijven plakken op een lijntje honing. Een plastic zakje of bakpapier nemen. Lijntje honing er op smeren en neerleggen op een plek waar ze rondlopen. Ik weet niet of ze door de honing aangetrokken worden.
De kleine platte insectjes hebben zilveren schubben en grote 'antennes'. Ze komen in bijna elk huis voor, maar hebben een grote voorkeur voor nieuwbouwwoningen.
Wanneer zilvervisjes in grote aantallen voorkomen kunnen ze schade veroorzaken aan bijvoorbeeld papier, schilderijen, boeken, behang en zelfs pleisterwerk. Daarnaast kunnen ze rondlopen in de keuken en voedsel besmetten met kiemen zoals bacteriën en schimmels die aan hun poten kleven.
Zilvervisjes worden ongeveer 2 á 3 jaar oud en kunnen in hun leven dus heel veel baby zilvervisjes voortbrengen.
Zilvervisjes gaan dood bij een luchtvochtigheid van minder dan 50 procent en hun eitjes komen pas uit als de luchtvochtigheid een maand lang 75 procent blijft. Vochtproblemen aanpakken is dan ook de beste remedie tegen deze insecten, maar papiervisjes kunnen ook in een iets drogere omgeving overleven.
De val lokt de zilvervisjes door middel van het lokstof tablet wat midden in de val geplaatst wordt. Eenmaal in de val gelopen zitten de visjes snel vast op de lijm. Zilvervisjes zijn zeer slimme beestjes en nemen elke verandering in hun omgeving waar.
Citroensap en lavendelolie
Meng citroensap met een paar druppels lavendelolie en water en spray dit vervolgens op de plekken waar veel zilvervisjes zitten. De beestjes zullen deze plekken in het vervolg nu hoogstwaarschijnlijk mijden vanwege de geur.
Naast het zure eigenschap van zijn, heeft azijn nog een eigenschap waardoor het zeer geschikt om zilvervisjes mee te bestrijden: de geur. Net als mensen, houden zilvervisjes ook niet van de geur van azijn. Het is een zurige geur dat bij hen alarmbelletjes doet rinkelen dat ze maar beter uit de buurt kunnen blijven.
Zilvervisjes klimmen graag in bed omdat het een warme, vochtige plek is. Wordt de slaapkamer niet goed geventileerd, dan wordt de ruimte vochtig door de ademhaling.
Wat is de oorzaak van zilvervisjes? De belangrijkste oorzaak van zilvervisjesoverlast is vaak de luchtvochtigheid en ventilatie van een woning. Wanneer de insecten in het huis terechtgekomen zijn, blijven ze namelijk alleen als het klimaat voor hen prettig is. Zilvervisjes wonen het liefst in vochtige en warme ruimten.
Zilvervisjes proberen hun eieren namelijk te verstoppen, zodat deze bijvoorbeeld niet in de stofzuiger verdwijnen. Daarom worden eitjes voornamelijk gelegd in kieren en spleten. Hier vallen ze niet op en liggen ze ook nog eens veilig. De kans dat de eitjes uitkomen, is zodoende groot.
Beste bestrijdingsmiddelen tegen het zilvervisje
Bij een zilvervisjes plaag kunt u het beste gebruik maken van Luxan Zilvervisjesspray 400 ml. Zilvervisjes bestrijden met dit middel is uiterst effectief en het gif werkt lang na. Dankzij de lange spuitlans kunt u tussen alle naden en kieren komen.
Ze zijn 1 à 3 centimeter lang en hebben een langwerpig lijf dat smaller is achteraan. Als je ze toch overdag tegenkomt, is de kans groot dat je hun nest gevonden hebt. Dan zullen ze op zoek gaan naar een nieuwe verstopplaats.
Ieder huishouden - maar voornamelijk in nieuwbouwwoningen - zitten wel in meer of mindere mate zilvervisjes.
In je bed is het zeer behaaglijk. Het is opgewarmd door lichaamswarmte en het is vochtig doordat je 's nachts zweet. Bovendien kunnen de zilvervisjes zich goed tussen de lakens en de dekens verstoppen. Veel mensen schrikken als ze ineens een zilvervisje, of meerdere, in bed zien 'glibberen'.
De eitjes zijn ovaal en 0,8 mm lang. De eitjes die het vrouwelijk zilvervisjes legt komen vaak uit in week 5 of 6. Jonge zilvervisjes zien er het zelfde uit als volwassenen, ze hebben alleen nog een witte kleur. Na 4 tot 6 weken kregen jonge zilvervisjes een zilver grijze kleur op hun schubben.
Spinnen zijn de natuurlijke vijand van de zilvervisjes.
Kosten zilvervisjes bestrijden
Als richtprijs kunt u uitgaan van €20,- inclusief btw per te bestrijden ruimte.
Zilvervisjes verspreiden zich eenvoudig door het huis doordat ze afgeplat zijn. Ze houden zich schuil in smalle naden en kieren. Ze houden niet van licht dus je zult ze overdag niet vaak zien.
Zilvervisjes zijn insecten en eigenlijk geen visjes
Die beweging lijkt veel op hoe een vis zich door het water beweegt. Net als pissebedden houden zilvervisjes van vochtige omgevingen. Daarom kun je ze vinden in de buurt van afvoeren, in wasbakken, badkamers en vochtige kelders.
Door vocht ontstaan schimmels. Deze schimmels worden door zilvervisjes gegeten en veroorzaken huismijt. Door huismijt kan je jeuk krijgen.