Sterke drank is vrijwel altijd veganistisch omdat de alcohol helder is en niet geklaard hoeft te worden. Gedestilleerde dranken zijn dus vaker veganistisch dan niet (gin, vodka, rum = groen licht).
De alcoholische drank wordt op het eind van het productieproces meestal geklaard met bijvoorbeeld vislijm (gemaakt van zwemblazen van vissen), caseïne (een dierlijk eiwit dat in melk voorkomt), gelatine (gemaakt van huid, botten en kraakbeen van zoogdieren) of eiwit van kippeneieren. Niet zo vegan dus.
Warme dranken zoals thee en koffie zijn eigenlijk altijd vegan, tenzij er melk aan toegevoegd is. Ook de meeste koude dranken zijn vegan. Dierlijke melk is uiteraard niet veganistisch, maar alle soorten plantaardige melk wel. Daarnaast zijn ook vrijwel alle frisdranken veganistisch.
Gelukkig zijn er veel bieren vrij van dierlijke hulpstoffen. Guinness stond lang bekend dat zij wel hiervan gebruik maakte, maar ook zij produceren nu vegan bier. Andere merken zijn Amstel, Heineken, Jupiler, Brouwerij 't IJ, Hertog Jan, Grolsch, brand, Corona, Desperados en Becks.
Dierlijke hulpstoffen in alcohol
Producenten gebruiken soms dierlijke technische hulpstoffen om dranken als wijn of bier te klaren. Dit zijn stoffen die gebruikt worden tijdens het productieproces maar niet meer aanwezig zijn in het eindproduct. Deze stoffen vind je niet terug in de ingrediëntenlijst.
Bij de filtering van de wijn worden door veel wijnmakers nog producten met een dierlijke oorsprong gebruikt, zoals varkensvet, visslijm en gelatine. Vegan is de wijn hierdoor dan dus niet. Ook zijn er nog andere dierlijke toevoegingen die wijnmakers wel gebruiken om de kwaliteit van de wijn te beinvloeden.
Een goed glas rosé, witte wijn, of rode wijn, iedereen (18+) geniet ervan. Ongeacht het feit of ze veganist, vegetariër, pescotariër of vleeseter zijn.
Veganisten gaan een stapje verder en vermijden alle dierlijke producten. Een wijn is dus pas veganistisch als er ook geen ei-eiwit of melkeiwit gebruikt is.
'Gewoon' brood bevat in de meeste gevallen geen dierlijke producten. Bruin- en volkorenbrood past daarom goed in een veganistisch dieet. Het Voedingscentrum raadt zelfs aan om volkorenbrood te eten om voldoende ijzer en eiwit binnen te krijgen. Daarnaast is brood de belangrijkste bron van jodium.
Gelukkig zijn de meeste biertjes vrij van dierlijke producten; dit zijn bijvoorbeeld Amstel, Heineken, Grolsch, Jupiler, Brand, Becks, Corona, Desperados, Sol Beer en Hertog Jan. Maar bij sommige biertjes wordt er icinglass ofwel vislijm gebruikt (zoals bij Guiness), wat uit de blaas van een vis komt.
Frisdrank. In de frisdranken Rivella en Taksi zit melk. En ook heldere appel- en perensap bestaat bijna altijd uit dierlijke producten. Kies dus liever voor de biologische of troebele versie als je voor een vegan drankje wilt gaan.
Of het nu een witte-, rode- of mousserende roséwijn is: in de basis wordt cava altijd van druivensap gemaakt. Het zijn de natuurlijke of gekweekte gisten die de suiker in het druivensap omzetten tot alcohol. Dit klinkt op zich vegan-vriendelijk, maar niets is minder waar!
Niet alle likeuren zijn vegan, want er zitten soms room, honing en ei in. Amaretto, Licor 43 en Sambuca zijn wél vegan. Wat betreft cocktails kun je als vegan gaan voor Mojito, Espresso Martini, Daiquiri en Margarita.
"Niet al onze producten zijn geschikt voor Veganisten. De producten Grolsch Winterbok en Grolsch Blonde Saison zijn niet geschikt voor Veganisten. In deze producten wordt honing gebruikt als ingrediënt. "...
Bier verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Bier zorgt namelijk voor een stijging van een goede soort cholesterol, dat de kans op hart- en vaatziekten juist verkleint. Een bierdrinker loopt 40 tot 60 procent minder risico op een hartinfarct.
Wist je dat Bavaria sinds kort ook veganistisch is?
Bijna alle soorten pindakaas zijn vegan. Ook die van Calvé en die van het Albert Heijn- en Jumbo huismerk. Hagelslag is niet de gezondste optie, maar het kan wel!
La Tulipe in Frankrijk van de Nederlandse Ilja Gort gebruikt ook geen dierlijke producten tijdens het klaren van zijn wijnen. La Tulipe en Slurp! wijnen zijn te koop bij de Albert Heijn Supermarkt.
Een natuurwijn, of vin nature zoals de Fransen het noemen, is zonder enige chemische of dierlijke middelen tot stand gekomen. Dat moet dus vegan zijn.
Wist je dat alle Slurp! wijnen, verkrijgbaar bij de AH, vegan zijn? Perfect om het weekend mee in te luiden!
Nee, helaas niet. In veel levensmiddelen zit van nature een geringe hoeveelheid sulfiet en dat geldt ook voor wijnen.
De wijnen zijn 100% vegan, dat wil zeggen dat ook voor de filtering geen enkel dierlijk product gebruikt wordt.