Iritis is een ontsteking van de iris of het regenboogvlies van het oog. Soms is tegelijkertijd ook het ophangingssysteem van de ooglens ontstoken (gecombineerde irisontsteking of iridocyclitis). In ongeveer de helft van de gevallen wordt geen oorzaak gevonden.
Uveïtis betekent ontsteking van het vaatvlies van het oog en aanliggende structuren. Hieronder vallen iris, vaatvlies (choroidea), netvlies (retina) en oogzenuw. Uveïtis kan in ernstige gevallen tot slechtziendheid leiden.
Met een behandeling geneest een oogontsteking meestal binnen drie maanden. De klachten kunnen ook langzaam beginnen en lang duren, soms jaren.
Uveïtis is een ontsteking binnen in het oog. Bij uveïtis zie je meestal wazig of vlekken. Je krijgt meestal oogdruppels met medicijnen tegen de ontsteking.
Uveïtis kan heel plotseling beginnen met een pijnlijk, rood oog of met geleidelijk waziger zien. Het kan in één oog voorkomen of afwisselend in één van beide ogen, of in beide ogen tegelijkertijd. Kinderen kunnen uveïtis hebben zonder (merkbare) verschijnselen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij jeugdreuma.
Er zijn verschillende oorzaken voor een uveïtis. De meest voorkomende oorzaak is een afwijkende reactie van het immuunsysteem, ook wel auto-immuunziekte genoemd. Andere oorzaken zijn infecties.
Een besmetting ontstaat immers minder snel binnen in het oog dan buiten het oog omdat de structuren in het oog worden beschermd door de uitwendige bekleding (hoornvlies, harde oogrok). Hoe vaak komt het voor? De uveïtis komt bij globaal 125 per 100.000 van de mensen voor.
Diagnose. Met een gebruikelijk oogheelkundig onderzoek kan de oogarts vaststellen of er sprake is van uveïtis. Bij ditonderzoek worden de ogen met de microscoop bekeken waarbij pupillen met oogdruppels verwijd worden, zodat de oogarts het netvlies en vaatvlies kan bekijken (spiegelen).
donkere plek op de iris die groter wordt;verandering in de vorm of grootte van de pupil;verandering in de positie van de oogbol of de manier waarop het oog beweegt;uitpuilend oog.
Bij bepaalde darmontstekingen komt vaker een inwendige oogontsteking (uveitis) voor. Deze ziekte is een chronische, terugkerende darmontsteking (oa van het rectum). Ongeveer 5% van de patiënten krijgt een uveitis anterior.
De oorzaak van de oogontsteking is het adenovirus. Het virus geeft niet alleen klachten in de darmen of luchtwegen. Ook uw oog is gevoelig voor deze infectie.
Welke klachten heb ik bij een oogontsteking? Bij een oogontsteking kunt u de volgende klachten hebben: Rode ogen, vooral de binnenkant van uw oogleden en het oogwit kunnen rood zijn. Tranende ogen.
Maak uw oog een paar keer per dag schoon.Gebruik een washandje met water uit de kraan.Meestal geneest uw oog vanzelf binnen 2 weken.
De acute vorm gaat meestal gepaard met wazig zien, een rood oog, hoofdpijn, misselijkheid en braken. Deze symptomen worden veroorzaakt doordat de oogdruk zeer snel, zeer hoog wordt. Een snelle behandeling is vereist om schade aan de oogzenuw te voorkomen.
Aanvullend onderzoek bij uveïtis
Bij herhaaldelijk optreden van oogontstekingen of heel ernstige oogontstekingen is het vaak nodig om bloedonderzoek te verrichten, een longfoto te maken en eventueel zelfs een beetje vocht uit het oog te laten onderzoeken.
Bel direct de huisarts of huisartsenpost als u lichtflitsen ziet. Lichtflitsen kunnen komen door glasvochtloslating of een scheur in het netvlies. Het kan zijn dat u met spoed naar de oogarts moet. Ook bij migraine kunt u lichtflitsen zien.
Kanker ontstaat vaak zonder dat je het in de gaten hebt. Gelukkig is het in sommige gevallen mogelijk om de ziekte op tijd op te merken. Dat vergroot de kans op een succesvolle behandeling. Daarom werkt KWF aan manieren om kanker beter en eerder op te sporen.
De artsen kunnen in je bloed onder andere tumormarkers of tumormerkers meten. Dat zijn stoffen, meestal eiwitten, die je lichaam maakt als reactie op kanker of die door de kanker zelf gemaakt worden. Voorbeelden zijn CEA (bij dikkedarmkanker, maagkanker en pancreaskanker) en PSA (bij prostaatkanker).
Wie wazig ziet, ziet minder scherp. Dat kan van dichtbij zijn (bijvoorbeeld bij het lezen) of juist veraf zoals bij tv-kijken of autorijden. De meest voorkomende oorzaak is verziendheid of bijziendheid. U kunt ook een waas voor uw ogen zien met beide ogen, of wazig zicht hebben in 1 oog.
Oogdruppels tegen uveïtis. Je krijgt meestal eerst oogdruppels met medicijnen tegen ontstekingen. Bijvoorbeeld prednisolon, dexamethason of fluormetholon in het oog.
Ernstig is het niet: het oog geneest vaak binnen één tot twee weken vanzelf weer. Een oogontsteking is wel besmettelijk: het kan van het ene naar het andere oog gaan of worden overgedragen op andere mensen door pus of slijm uit het ontstoken oog. Zit je met je handen aan je ogen, dan kan je anderen besmetten.
Heb je een vuiltje, een splinter of een haartje in je oog, dan kan dit ook al leiden tot irritatie of ontsteking. Ook als je je (vaak of lang achtereen) in een rokerige of stoffige omgeving bevindt moet je opletten. Mensen die vaak last hebben van droge ogen, lopen ook meer risico op oogontstekingen.
Een rood oog kan door veel dingen komen, zoals een ontsteking, een allergie of een kapot bloedvaatje. Meestal is het niet iets ergs. Bel wel direct de huisarts of huisartsenpost: als uw oog ook pijn doet.
Neem met spoed contact op met uw huisarts of de huisartsenpost als u klachten heeft die lijken op een netvliesloslating. Dit zijn de volgende klachten: Het zien van lichtflitsen. De klachten die u al had, worden opeens heel snel erger.
Een gasbel in het oog verdwijnt binnen ongeveer 2 tot 8 weken. Hoelang dit precies duurt, is afhankelijk van welk soort gas er gebruikt wordt.