Zij waren minder angstig, minder gestrest en hadden minder slaapproblemen. Ouderen ervaarden wel meer eenzaamheid ten opzichte van 25- tot 70-jarigen, en dit gevoel was het sterkst onder alleenwonenden (zie ook Welbevinden en leefstijl). Al met al reageerden ouderen minder emotioneel op het virus dan gemiddeld.
Veel bewoners hadden echter algemene en minder typische klachten zoals vermoeidheid of zwakte, verminderde eetlust, misselijkheid of braken, diarree, verwardheid of delier en gedragsverandering. Het belang van breder kijken dan koorts en hoesten wordt inmiddels onderstreept door de aangepaste WHO-casusdefinitie.
Ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid lopen meer risico om ernstig ziek te worden als zij corona krijgen. De kans op besmetting is groter na de versoepelingen. Door de herhaalprik kunnen zij zich beter beschermen. Onderstaande tips en adviezen maken de kans op besmetting kleiner.
De beademing van covid-19-patiënten duurt veelal twee tot vier weken, wat gepaard kan gaan met een spiermassaverlies van meer dan 20 procent. Kwetsbare ouderen zullen een dergelijk lang traject op de ic door covid-19 vaak niet overleven. Daarnaast zullen de gevolgen voor hun zelfredzaamheid en mobiliteit groot zijn.
Geriaters waarschuwen daarom om alert te zijn bij verwarring (delier) en valpartijen. Vaak gaat daaronder een infectie schuil, en dat kan dus ook Covid-19 zijn. Dat blijkt uit onderzoek bij achttien ouderen in het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg en één in het Radboudumc in Nijmegen.
In eerste instantie tast het coronavirus de longen van de patiënt aan, wat kan leiden tot een sterk verminderde longfunctie en in het ergste geval zelfs tot longfalen. Dit zorgt voor een zuurstoftekort in de hersenen en veroorzaakt schade in de hersengebieden die aandacht, geheugen en planning coördineren.
Goede voeding en beweging zijn belangrijk bij het herstel van COVID-19. Als u ziek bent heeft uw lichaam extra eiwit en voldoende energie nodig om in een goede conditie te blijven en verlies van spieren te voorkomen.
Blijf thuis als je je ziek voelt. Eet en drink genoeg. Je kunt paracetamol nemen tegen pijn en koorts. Bel direct de huisarts of huisartsen-spoedpost als je snel of moeilijk ademt.
Bij immuun competente personen wordt bij het merendeel na 8-10 dagen geen kweekbaar virus meer gevonden (Bullard 2020, Wölfel 2020, Van Kampen 2021, Owuso 2021).
Het herstel is afhankelijk van de ernst van uw klachten. Als u milde klachten heeft en thuis kunt uitzieken zal uw lichaam het virus binnen 2 weken opruimen uit het lichaam. Als u zich beter voelt en 24 uur lang geen gezondheidsklachten heeft gehad, dan bent u genezen en kunt u anderen niet meer besmetten.
De meeste mensen zijn na corona snel weer beter. Soms houden mensen langer dan 6 weken klachten na corona. Die klachten kunnen veel invloed hebben op de dingen die u elke dag doet.
Herinfecties met SARS-CoV-2 waren aan het einde van 2021 niet meer ongewoon. Zowel na vaccinatie als na een eerder doorgemaakte infectie, neemt de immuniteit af, waardoor mensen opnieuw kwetsbaar worden en opnieuw covid-19 kunnen doormaken (1).
Er zijn 2 groepen met groter risico op ernstig verloop van COVID-19: Mensen die behoren tot een risicogroep door hoge leeftijd (60 jaar en ouder) of onderliggende aandoening, vooral als ze niet gevaccineerd zijn.
Neem dan zo snel mogelijk contact op met de GGD via 0800-2077.Een afspraak voor een vaccinatie aan huis kun je maken tot en met 8 december 2023. Een medewerker van de GGD kijkt samen met jou naar een oplossing en bespreekt of je eventueel thuis geprikt kan worden.
Remdesivir. Veklury (remdesivir) is een antiviraal middel en is op basis van een positieve balans tussen werkzaamheid en risico's door de Europese medicijnautoriteiten in 2020 goedgekeurd als eerste medicijn tegen COVID-19.
Van alle mensen die klachten houden na corona, heeft ongeveer de helft na 3 maanden geen klachten meer. Bij de meeste mensen die na 3 maanden nog wel klachten hebben, gaan de klachten weg in de maanden erna. Soms met hulp en begeleiding. Weinig mensen houden langer dan 6 maanden klachten.
Eet veel dingen waar eiwit in zit. Eiwit zit vooral in vlees, kip, vleesvervangers, vis, kaas, ei, melk, yoghurt, kwark, soja, bonen, linzen en noten. Eiwit is nodig voor het maken van spieren. Als u veel eiwit eet en veel beweegt, krijgt u sterkere en vollere spieren.
Symptomen: Van milde luchtwegklachten (neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten), verhoging/koorts tot ernstige pneumonie en dyspnoe.
Het ging in alle gevallen om patiënten die omwille van een ernstige covid-19-infectie in het ziekenhuis lagen, vaak op de afdeling intensieve zorg. Het risico op een hersenbloeding in deze groep ernstig zieken varieerde tussen 1 op 1.000 tot 3 op 100.
Wat precies de oorzaak is van problemen met denken of onthouden na corona, is onbekend. Iedereen kan klachten krijgen en lang houden na corona. Waarschijnlijk is de kans om lang klachten te houden groter als u erg ziek was door corona. En als u meteen veel klachten had toen u corona kreeg.
Er zijn aanwijzingen dat het coronavirus een virale hersenontsteking kan veroorzaken. Dit komt doordat op de hersenen dezelfde receptoren zitten als op de longen (de ACE-receptor). Een hersenontsteking kan leiden tot ernstig hersenletsel.