Duivenborst is niet alleen voor de mens een delicatesse. Ook gaaien, kraaien, eksters en roofvogels zijn dol op duif en dat is maar goed ook. Ons land is buitengewoon vogelrijk.
De ekster is een beschermde inheemse diersoort. Net als alle andere vogels die van nature in het wild in Nederland voorkomen, zijn eksters beschermd op grond van de Europese Vogelrichtlijn. De bescherming van de ekster is in Nederland geregeld in de Wet natuurbescherming.
In de herfst wordt het dieet aangevuld met vruchten, in de winter en het voorjaar met zaden (graan, peulgewassen, eikels, noten). Het hele jaar door voeden ze zich met karkassen van verkeersslachtoffers. Eksters roven regelmatig eieren en jongen van andere vogels, vooral om er hun eigen jongen mee te voeden.
Vijanden: De zwarte kraai is de grootste bedreiging voor eksters tijdens het broedseizoen en als de jonge uitvliegen dan worden deze ook geslagen door de havik.
Eksters verjagen of wegjagen met verjagers, geluid, licht of kunststof nep vogels.
Slaapplaatsen Eksters die een territorium bezitten slapen er 's nachts meestal het hele jaar. Exempla- ren die geen territoriumhouders zijn, over- nachten vaak in kleine groepen in bomen of struiken.
Het voordeel aan deze alleseters is dat ze de natuur proper houden. Tijdens de broedtijd zijn ze trouwe bondgenoten van de tuinier en eten ze heel wat slakken. Dit komt omdat ze behoefte hebben aan eiwitten en slakken vormen een makkelijke voedselbron. Ook langs autosnelwegen verrichten eksters zeer nuttig opruimwerk.
Een roofvogelvlieger zetten. Werken heel effectief omdat de vlieger telkens in een ander patroon vliegt. Deze dynamische bewegingen zorgen ervoor dat eksters hier niet snel aan wennen en wegblijven. Een namaakektster ondersteboven in een boom hangen.
Net als andere kraaiachtigen is de ekster een intelligente vogel. Kraaiachtigen kunnen zichzelf in de spiegel herkennen, een hogere hersenfunctie die tot nu toe bij geen enkele andere vogelsoort is gevonden, en ze zijn in staat om problemen op te lossen.
Deze indrukwekkende vogel die 250 gram weegt en 12 jaar oud kan worden, verricht acrobatische toeren tijdens het vliegen, ontwijkt eventuele aanvallen vanuit de lucht en neemt bij het minste ongemak een andere afslag. De ekster houdt het land goed in de gaten vanaf zijn uitkijkpost.
De ekster wordt beschouwd als één van de intelligentste dieren op aarde. Eksters hebben uitgebreide sociale rituelen, vertonen expressie van verdriet en rouw, maken gebruik van gereedschappen en kunnen zichzelf, als een van de weinige dieren, herkennen in een spiegel.
De ekster, een schuwe en brutale vogel. maar net zoals. jonge kinderen, je kunt ze veel leren en dus ook tam. maken.
De meeste kleine soorten prooivogels onthoofden hun prooi en nemen de kop mee en laten het lichaam vaak liggen. Honden doen dit ook.
Het eksterleven is niet altijd makkelijk. Ze vinden de dood in klauwen van haviken of bosuilen of soms door de hagel van de jager. Daarbij zijn hun grote, overkapte nesten gewild bij kraaien, torenvalken, ransuilen en zelfs eekhoorns.
Het virus treft naast watervogels (waaronder steltlopers, meeuwen en sterns) ook roofvogels, zoals slechtvalken, buizerds, haviken, sperwers, en kraaiachtigen, zoals zwarte kraaien en eksters. In deze tabel vindt u het recentste overzicht met vogelgriep-testresultaten per vogelsoort.
Eksters herkennen mensen en "schelden ze uit", als het personen zijn die hun nest bedreigen. Dat blijkt uit onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Animal Cognition.
Buiten de broedtijd leven eksters vaak in groepsverband. Tot hun derde levensjaar vormen ze zogenaamde 'jeugdbendes', waarin ze de ervaring opdoen die een ekster nodig heeft om zelf jongen groot te kunnen brengen. Eksters zijn standvogels, dat wil zeggen dat ze hier in Nederland overwinteren.
een tijding eksters. een troep eenden (vliegen)
De ekster is een grote zwart-witte vogel met een lange staart. De totale lengte bedraagt tot 48 cm en hij weegt rond de 200 gram (tot 250 gram). Mannetjes en vrouwtjes zijn uiterlijk volkomen gelijk maar de mannetjes zijn doorgaans iets groter en forser gebouwd.
Ruim voedselresten en gemorste producten direct op. Zorg ook dat de duiven geen water tot hun beschikking hebben. Schrik de vogels af met het geluid van roofvogels, schriklinten, ritselfolie etc. Ook ultrasone geluiden werken goed bij het verjagen van duiven.
Antwoord: Eksters kunnen meerdere nesten maken waarbij er slechts één wordt bewoond. Dit doen ze om roofvogels te misleiden. In tijden van overvloed, hebben eksters de gewoonte voedsel te verstoppen in de grond.
Een ekster vangt u met zaden of broodkruimels. Het aas plaatst u ofwel op het plankje/ triggermechanisme in het midden van de kooi als het een doorloopval betreft of u plaatst het aas helemaal achterin de kooi als het gaat om een inloopval. Het kan zijn dat de trigger om de kooi te sluiten wat strak staat ingesteld.
Vaak wordt geopperd dat Eksters geen natuurlijke vijanden zouden hebben, waardoor ze met te veel zijn. Opnieuw mis: Eksters hebben geduchte vijanden die negatieve invloeden hebben op hun populatie: marter, Vos, Buizerd, Sperwer, Havik en de Huiskat. Ze hebben zelfs concurrentie van hun zwarte verwanten.
Wespen, hoornaars en spinnen zijn rovers die veel lastige insecten zoals vliegen opeten. Steenmarters, wezels, bunzingen en vossen hebben een soortgelijke rol in dat zij jagen op insecten, muizen en ratten. Zelfs mieren, kevers en vliegen zijn van groot belang.
Daarnaast zijn de huiszwaluwen heel nuttig voor de bestrijding van muggen in jouw buurt, omdat dit hun favoriete eten is. Ze vangen de muggen en allerlei andere insecten in volle vlucht boven water. De huiszwaluw heeft een blauwe kop en blauwe schouders.