Economische vooruitzichtenHet bbp per hoofd van de bevolking is gestegen van € 898 in 2000 tot € 3.679 in 2019. Niettemin blijft Kosovo het op twee na armste land van Europa. Het bbp van Kosovo, dat in 2019 met 4,17% groeide, zou volgens de Wereldbank in 2020 met 4,5% krimpen.
Montenegro en Kosovo gebruiken eveneens de euro, maar zonder formele overeenkomst.
In Montenegro en Kosovo is de euro geen wettig betaalmiddel. Maar u kunt daar wel betalen met euro's.
U kan in 20 EU-landen met de euro betalen: België, Cyprus, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Slowakije en Spanje.
In Engeland wordt niet betaald met de euro, zoals in Nederland. De munteenheid hier is de pound sterling, oftewel de Britse pond. Houd hier rekening mee als je moet betalen in Engeland: alle prijzen die je ziet zijn in ponden, en er is een wisselkoers.
De onafhankelijkheid van Kosovo wordt door het merendeel van de leden van de Verenigde Naties erkend, waaronder België en Nederland. Buurland Servië erkent de onafhankelijkheid niet en beschouwt Kosovo als Servische provincie.
Kosovo komt onder beheer van de VN en wordt in 2008 onafhankelijk (hoewel die onafhankelijkheid maar door 108 van de 193 leden van de VN erkend wordt).
Kosovo was vroeger een provincie van Servië, na een korte burgeroorlog waar uiteindelijk de NAVO aan te pas kwam, werd het land in 2008 onafhankelijk van Servië.
Groen: geen bijzondere risico's. U kunt naar de rest van Kosovo reizen. De veiligheidsrisico's zijn vergelijkbaar met die in Nederland.
Met een waarde van bijna 3 euro is de Koeweitse dinar in nominale termen de duurste munt ter wereld; als je ten minste bitcoin en andere alternatieve valuta's niet meerekent. De hoge waarde van de munten uit Koeweit en Bahrein lijkt veel kracht uit te stralen.
De staten Kosovo en Montenegro op de Balkan zijn geen lid van de EU. De twee landen hebben in 2002 unilateraal de euro ingevoerd en gebruiken deze sinds die tijd als hun feitelijke munteenheid.
De prijzen in Kosovo liggen een stuk lager dan in Nederland. Het prijsverschil met Nederland is gemiddeld -62%.
Kosovo was tot aan de Eerste Wereldoorlog onderdeel van het Ottomaanse rijk. Daarna maakte het deel uit van de Joegoslavië. De bevolking (1,9 miljoen in 2020) bestaat hoofdzakelijk uit Albanees sprekenden die het islamitisch geloof aanhangen.
De oorlog in Kosovo was het gevolg van de opgelopen spanning tussen Kosovaarse Albanezen en de Servische autoriteiten in de toenmalige Servische provincie Kosovo van het voormalige Joegoslavië.
Het woord Kosovaar staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Dat aantal werd in de loop der tijden steeds meer teruggebracht; eind 2005 bestond KFOR uit 17.000 militairen. In de daarop volgende jaren nam de sterkte van KFOR verder af tot ongeveer 14.000 militairen. Op 1 februari 2010 werd een reductie ( de zgn. Gate 1) van circa 14.000 naar 10.000 militairen afgerond.
De betrekkingen tussen Nederland en Kosovo begonnen op 4 maart 2008 toen Nederland Kosovo officieel erkende, nadat Kosovo zich had afgescheiden van Servië op 17 februari 2008. Een dag daarvoor was de Nederlander Pieter Feith nog benoemd als speciale EU-gezant voor Kosovo.
Kosovo is een voormalige provincie van Servië, die zich in 2008 eenzijdig onafhankelijk verklaarde. Zo'n honderd landen, waaronder Nederland, erkennen de onafhankelijkheid, maar Servië beschouwt Kosovo nog steeds als een Servische provincie. In Kosovo wonen bijna twee miljoen mensen.
In 2021 waren er negen nettobetalers in de EU, als je dus enkel kijkt naar financiële bijdragen aan de EU-pot. Duitsland staat ruimschoots bovenaan. Het land droeg 25,6 miljard meer bij dan het terugkreeg. Frankrijk staat op plek twee.
23 van de 27 lidstaten van de Europese Unie: België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal (inclusief Madeira en de Azoren), Slovenië, Slowakije, Spanje (inclusief de Canarische Eilanden), ...
Pristina (Albanees: Prishtinë of Prishtina; Servisch: Приштина, Priština) is de hoofdstad van Kosovo. De stad zelf telt 198.214 inwoners (2011), vooral bestaande uit etnische Albanezen, voorts etnische Serviërs en een Roma-minderheid.