Niets is zo frustrerend als een jas die u niet beschermt tegen de regen. Maar met een waterafstotende spray of impregneermiddel kunt u uw jas waterdicht houden en er geweldig uit laten zien. Het is niet alleen gemakkelijk aan te brengen, maar het werkt ook op jassen van polyester, dons, leer en softshell materiaal.
Polyester is van nature waterbestendig, en wanneer de polyester garen worden gecoat met vinyl of PVC en ze dan worden samengeweven, wordt de waterbestendigheid alleen maar groter. De coating op elke garenstreng in de stof beschermt het polyester en zorgt ervoor dat het water niet doordringt in de vezels.
Door polyester doeken te impregneren, maakt u het doek waterdicht en beschermt u het doek tegen vuil, schimmels en algen. Naast de tent, kunt u de volgende polyester doeken behandelen met de Sprayhood & Tent Protector: tuinkussens.
Odicoat is een gel coating die je stof waterafstotend tot waterdicht maakt. Je kan het gebruiken op katoen of canvas. Voor stof met veel textuur zoals (rib)fluweel of suède is het niet geschikt.
Waar gebruik je waterafstotende stof voor? De polyester stof is waterdicht en daarom is het bijvoorbeeld erg geschikt om er een regenjas van te maken. Aangezien het materiaal daarnaast winddicht is, kan het ook voor winddichte voeringen in kleding worden gebruikt.
Textiel impregneren zorgt voor sterk waterafstotend textiel. Perfect voor het waterdicht maken van o.a. kleding, schoenen, jassen, bootkappen, tenten, zonwering, etc.
Een kunststof als polypropyleen of polyester is het meest geschikt voor het maken van buitenkleden. Deze synthetische materialen zijn zeer geschikt voor buitengebruik, omdat ze waterbestendig, kleurvast en slijtvast zijn. Bovendien zijn ze licht van gewicht en makkelijk schoon te maken.
Synthetische stoffen kunnen krimpen bij hoge temperaturen, maar een koud- of fijn wasprogramma is bij polyester niet nodig. Wij adviseren om jouw polyester stoffen op 40 graden te wassen. Je hebt geen speciaal wasmiddel nodig voor polyester en je kan zelf kiezen of je wel of geen wasverzachter toevoegt.
Polyester is erg sterk, het krimpt niet, kreukt niet en vervormt niet. Een nadeel van polyester is dat het niet zo goed ademt: het neemt niet goed vocht op en kan dus zweterig aanvoelen. Vaak wordt polyester mede om deze reden gemengd met andere stoffen.
Kledingstukken met een hoog percentage polyester zijn niet geschikt om bij hoge temperaturen te dragen. Pure polyester neemt namelijk geen vocht op en kan dus zweterig gaan aanvoelen. Daarnaast ontstaat er bij een hoog percentage polyester elektrificatie. Je kleding gaat er dus van knetteren.
Waterafstotende stoffen hebben de eigenschap om water van het oppervlak te laten lopen zonder het te absorberen. Waterdichte stoffen hebben de eigenschap om te voorkomen dat water in het product dringt.
Jassen van polyester zijn wind- en waterdicht. Dat heeft vooral te maken met de coating. Waterdruppels blijven niet op het materiaal vastzitten. Een polyester jas heeft meestal lassen en tapes.
Materialen als polyester en nylon zijn dus van nature beter bestand tegen water dan katoen, alleen al vanwege de samenstelling van het weefsel. Maar een waterafstotend jack is slechts bestand tegen zoveel regen. Een waterdicht materiaal daarentegen biedt een volledige barrière tegen water.
Om de jas weer optimaal waterdicht te maken, moet je deze na het wassen opnieuw impregneren. Je hoeft de jas daarvoor niet eerst te drogen; klop hem even losjes uit en stop hem opnieuw in de wasmachine. Stop ook bij het impregneren niet meer dan maximaal twee kledingstukken in de wasmachine.
Er bestaan waterafstotende stoffen in allerlei verschillende soorten. Zo zijn ze bijvoorbeeld in de vorm van gecoat katoen, waxdoek, outdoorstof van polyester, ripstop, softshell en andere weeftechnieken verkrijgbaar. Voor alle waterdichte stoffen geldt, dat ze door hun structuur of bewerking vocht niet direct opnemen.
Synthetische materialen zijn over het algemeen verboden in de winter, want ook al zijn ze goedkoop in de winkels, ze hebben veel nadelen: - Polyester : Polyester is een materiaal dat warmte vasthoudt, waardoor u hevig gaat transpireren en geurtjes vasthoudt.
Polyester is kleurvast, elastisch en niet kreukgevoelig
Het is een synthetische vezel, dus niet natuurlijk. Deze vezel is zeer geschikt als bijmenging in stoffen die niet mogen kreuken en waarvan de vorm behouden moet blijven. Polyester is goed bestand tegen zonlicht. Bacteriën en schimmels tasten de draden niet aan.
Siliconenkit Glas is bij uitstek geschikt!
De hoeken en naden in de inloopdouche, zoals bij een overgang tussen de vloer en een muur, zijn dus waterdicht te maken door kimband te gebruiken. Kimband is een vezelachtige soort tape. Het wordt ook wel fliesband genoemd. U verwerkt het met een kleverige pasta.
5.000 - 15.000 mm: De stof is waterdicht en is bestand tegen de meeste vormen van druk tijdens een flinke regenbui. 15.000 - 30.000 mm: De stof is volledig waterdicht. Een zware regenbui of natte sneeuw is geen probleem en zelfs bij ondiepe onderdompeling blijf je droog.
Het impregneermiddel voor stof van de Impregneermiddelen Specialist is op allerlei stofsoorten te gebruiken. Zo kunt u het impregneermiddel voor stof gebruiken op stoffen op basis van de volgende vezels: Natuurlijke vezels (katoen/ linnen) Synthetische vezels (nylon/ polyester / polyamide )
Beste waterafstotende spray
Voorbeelden van dergelijke producten zijn Rainschutz Textiel & Shoe, Texseal Pro, Imprägnol Universal impregneermiddel, Nikwax Tech Wash & TC Direct en Profluid Textiel impregnatie.
Acryl isoleert de warmte goed, zelfs beter dan wol maar daarentegen kan het nauwelijks vocht opnemen. Je ervaart snel een broeierig gevoel en zult sneller luchtjes ruiken. De acrylvezel is goed bestand tegen licht en is zeer kleurvast. Kleuren zullen niet snel vervagen of verweren.