Sake drinken staat voor gezondheid. In Japan geloven ze dat sake drinken goed is voor de gezondheid. Schol! Het zou zo het risico op kanker en de ziekte van Alzheimer verminderen, osteoporose voorkomen en de hoge bloeddruk verlagen.
Hoeveel alcohol zit er in Sake? Sake is niet zo sterk als veel mensen denken: de drank bevat ongeveer 16% alcohol en is dus geen sterke drank.
Volgens Wine-searchers.com is de duurste fles Sake de Gozenshu 'Bodaimoto' Nigori Junmai Sake met een gemiddelde prijs van €684,- maar de beste is de Asahi Shuzo Dassai '23 Ni-Wari San-Bu' Junmai Daiginjo Sake en die kan je al krijgen voor rond de €70,-.
Er zijn vier ingrediënten nodig om sake te maken: rijst, water, gist en koji. Dit lijkt vrij overzichtelijk maar schijn bedriegt. Speciale rijst, sakamai genaamd, wordt gebruikt voor het maken van sake en wordt bereid door in meer of mindere mate te polijsten. Ook de kwaliteit van het water verschilt binnen elke regio.
De zachte en complexe smaak – inclusief een vleugje umami – maakt sake lekker om bij het eten te drinken. Het smaakprofiel varieert van hartig en aards tot fruitig, bloemig en nootachtig. Normaal gesproken wordt deze drank ingedeeld op basis van van de mate waarin de rijst gepolijst is.
In principe serveer je sake koud, tussen de 7 en 10 graden. Gebruik hiervoor wijnglazen en houd in gedachte dat hoe sterker de smaak, des te groter het glas moet zijn. Hierdoor kan de sake ademen en komt de smaak alleen maar beter tot zijn recht.
Een fles bewaar je dus best in een donkere, koele en droge ruimte. Indien je sake in goede omstandigheden bewaart, is ze ca. 1 tot 2 jaar na productie- datum houdbaar. Eens geopend kan je sake gerust enkele weken in de koelkast bewaren.
Een goede shaoxing rijstwijn kun je natuurlijk gewoon drinken. Eventueel verwarmd, net als sake. In de keuken wordt het veel gebruikt om eventuele nare geurtjes van vis of vlees te neutraliseren. Gewoon even kort “marineren” in een beetje rijstwijn is genoeg.
Het alcoholpercentage ligt doorgaans rond de 5 tot 19%. Er bestaan diverse categorieën sake, waarbij een belangrijk onderscheid wordt gemaakt tussen soorten sake waaraan alcohol wordt toegevoegd en soorten waarbij dit niet het geval is. Sake kan zowel koud, op kamertemperatuur, warm als heet gedronken worden.
Afhankelijk van de soort sake, de tijd van het jaar en de voorkeur van de drinker wordt die koud, op kamertemperatuur, warm of heet gedronken. Verder wordt sake veel gebruikt in de Japanse keuken, in marinades, soepen en sauzen.
Sake is een traditionele en authentieke Japanse alcholische drank met een duidelijke kenmerkende smaak. De Sake wordt van rijst gemaakt en heet daarom ook wel rijstwijn. Sake heeft net als wijn verschillende smaken droog, fruiting en zoet.
Een absolute must in een Chinees banket is het drinken van baijiu. Baijiu (letterlijk wit of transparant alcohol) behoort tot de categorie sterke dranken gestookt op basis van granen en met meer dan 50% alcohol.
Sake maki – een simpele maar toch beroemde sushi gemaakt van zalm in sushi rijst omwikkelt in een norivel. Sake maki heeft een zoekvolume 1500x per maand. Tekka maki – precies hetzelfde als de sake maki alleen dan nu met tonijn.
Mirin is als het ware de zoete tegenhanger van Sake. Daar waar Sake een meer drogere smaak heeft, is Mirin een zoete rijstwijn. Deze drank bestaat ook tussen de 40 en 50% uit suiker. Mirin is te verkrijgen in 3 varianten: Hon Mirin, Shio Mirin en Shin Mirin.
Sake is een alcoholhoudende drank die wordt gemaakt door rijst te laten fermenteren, niet distilleren. Rijstbier zou dus een betere naam zijn dan rijstwijn, want het productieproces lijkt meer op dat van bier dan op dat van wijn. En net als met bier zijn er vele soorten, in vele kwaliteiten.
Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar? Je bewaart het op een droge plek zoals in de voorraadkast. Ook na opening is het product nog een flinke tijd houdbaar buiten de koelkast. Kijk op de verpakking voor de exacte datum en het bewaaradvies.
Herkomst en betekenis Sake
Sake is afgeleid van Zacharias. Zacharias is een Hebreeuwse naam. De betekenis ervan is 'God gedenkt'.
Saitaku cooking sake is een ideale smaakverrijker voor de bredere Japanse keuken, voor bijvoorbeeld marinades en sauzen.
De knikker
Glazen kogelflesjes werden vroeger (her)gebruikt voor koolzuurhoudende dranken: de apart gevormde hals bevatte een knikker die door de druk van binnenuit op z'n plaats bleef. Door de knikker door te duwen kon er gedronken worden.
Rijstwijn (Japans= Sakeh, Gekeikan is een heel populair en premium merk) kun je drinken waarbij het meestal verwarmd gedronken wordt. De goedkopere varianten gebruikt men om bijvoorbeeld wintergroenten in te koken/blancheren of het witkoken (stofen) van vlees.
De rijstwijn komt uit de Chinese stad Shoaxing, vandaar de naam, en is qua smaak een beetje te vergelijken met sherry. Als je er een van goede kwaliteit te pakken hebt, kun je het dus ook gewoon drinken.
Chefkoks gebruiken dit in marinades en sauzen. Niet te verwarren met Sake,de Japanse versie van rijstwijn. Deze heeft een heel andere smaak. Er is geen enkele wijn,die de Shaoxing kan vervangen ,behalve droge sherry.
Algemeen geldt dat hoe hoger het alcoholpercentage is, hoe minder erg het is als de drank over de datum is, mits hij koel en donker bewaard is. Zo zijn licht alcoholische dranken vaak enkele weken tot maanden geschikt voor consumptie, maar kun je sterk alcoholische dranken vaak jaren na dato nog probleemloos drinken.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking.
Port heeft een alcoholpercentage tussen 18% en 20% alcohol. Een geopende fles kan je nog 2 weken tot maximaal een maand bewaren.