De kleurtemperatuur 2700 Kelvin staat bekend als 'extra warm wit'. De naam zegt het al; qua licht geeft het een extra warme tint af, dat vooral een sfeerverhogend effect heeft. Om die reden is LED verlichting in 2700 Kelvin erg populair in onder andere restaurants, kroegen, theaters en hotels.
Kleurtemperatuur bij lampenlicht
tot 2700K: Extra warm wit. 2700K - 3000K: Warm wit. 3001K - 4000K: Neutraal wit. meer dan 4000K: Koud wit.
De lichtkleur 2700k is extra warm wit en is te vergelijken met de vroegere gloeilampen of met de kleurcode 827 van TL-lampen. Veel LED spotjes zijn in deze lichtkleur beschikbaar. De lichtkleur 3000k is warm wit, iets kouder en te vergelijken met de vroegere halogeenspots en met de kleurcode 830 van TL-lampen.
Warm wit licht (3000 Kelvin)
4000 Kelvin: Wit met een warme gloed, zoals het licht van TL buizen. 3000 Kelvin: Warmwit zoals het licht van halogeenlampen. 2800 Kelvin: Warm licht zoals een gloeilamp. 2200 Kelvin: Warm licht zoals het licht van HPS lampen.
Over het algemeen wordt er in de woonkamer en andere leefruimtes vaak gebruik gemaakt van een warm witte lichtkleur, tussen de 2400 en 3000 Kelvin. In de meeste gevallen adviseren wij een lichtkleur van 2700 Kelvin.
Een lichtkleur van 2200 tot 2500 Kelvin is mooi warm. Je moet daarbij denken aan een lichtkleur die vergelijkbaar is met kaarslicht. Lichtbronnen met deze lichtkleur zijn heel geschikt als sfeerverlichting. Een lichtkleur van rond de 2700 Kelvin is een mooie gemiddelde warmwitte kleur.
De temperatuur van de zon bedraagt op het oppervlakte zo'n 4500 tot 6500 Kelvin, in graden omgerekend is dat ongeveer 4230 tot 6230 graden Celsius. In de kern van de zon, waar waterstof in helium wordt omgezet, is de temperatuur met maar liefst 15,7 miljoen Kelvin veel hoger.
Warm wit licht (neigt naar geel) is zeer geschikt voor leefruimtes waarin sfeer een belangrijke rol speelt. Warm wit licht zorgt voor een ontspannen, warme atmosfeer. Houd er rekening mee dat zeer warm licht (2200K of lager) minder prettig is om bij te lezen of werken.
Gezellig sfeervol of functioneel: de badkamer is een belangrijke ruimte in huis. Goede verlichting is dus een echte must-have. In het algemeen kan je het beste kiezen voor een warme kleurtemperatuur (dus Kelvin) van ongeveer 2700 Kelvin.
Voor een moderne wc-ruimte raden wij aan om inbouwspots of plafondlampen te gebruiken. Bedenk voor het kiezen van een plafondlamp welke hoogte geschikt is om aan het plafond te monteren. Als je bijvoorbeeld kiest voor een wc hanglamp, raden wij aan dit te gebruiken in een ruime wc-ruimte.
In een ruimte waarin u wilt ontspannen, zoals een woonkamer of een slaapkamer, zorgt een lage kleurtemperatuur voor extra sfeer en gezelligheid. Vaak wordt in dit soort ruimtes dan ook gekozen voor een kleurtemperatuur van 2700 Kelvin.
5500 Kelvin: Standaard daglicht wit, zoals bij heldere lucht. 4800 Kelvin: Daglicht met direct zonlicht. 4000 Kelvin: Wit licht een warme gloed, zoals het licht van TL buizen. 3000 Kelvin: Warm wit licht zoals van halogeenlampen.
Hoe lager het getal, de kleurtempratuur, hoe warmer het licht is. Warm licht is is 3000 kelvin, koud licht is 4000 kelvin en daglicht is 6000 kelvin. Lumen is een maat voor de totale hoeveelheid zichtbaar licht die een lichtbron in alle richtingen uitstraalt. Hoe meer lumen, hoe hoger de wattage is en omgekeerd.
Toiletten in woningen, maar ook bedrijven en horecagelegenheden, kunnen het best verlicht worden met de kleurtemperatuur zeer warm wit (2700K) of warm wit (3000K).
Daglicht. Daglicht is het meest prettige licht om bij te lezen. Binnenshuis is dit soms niet voldoende en wilt u misschien graag een lamp of leeslamp gebruiken. Er zijn veel verschillende lampen te krijgen, toch is niet iedere lamp geschikt om bij te lezen of te handwerken.
Een warme witte kleurtemperatuur (2200 - 3000 Kelvin) draagt bij aan een gezellige sfeer in de slaapkamer, omdat deze zachter is voor de ogen en bovenal een prettige sfeer geeft. Datzelfde geldt voor dimbare LED lampen en slimme LED lampen. Je kunt een slimme LED lamp namelijk bedienen terwijl je in bed ligt.
Toilet. De verlichting in deze ruimte bestaat meestal uit plafondlampen of ingebouwde downlights. Als je ook een wastafel hebt met daarboven een spiegel kan je eventueel wandarmaturen voorzien. Omdat het een kleine ruimte is, is een vermogen van 10 tot 13W voor de volledige ruimte meestal voldoende.
Om te achterhalen hoeveel licht een lamp geeft, wordt er gebruikgemaakt van termen als lux, lumen en kelvin. Fel daglicht is vastgesteld op 15.000 lux terwijl een bewolkte dag ongeveer 1.000 lux oplevert. Volgens experts is 700 lux al voldoende om goed bij te kunnen lezen.
In de badkamer wordt meestal warm wit licht gebruikt. Richt spots nooit op de spiegel. Dat geeft namelijk verblindende reflecties. Zorg ervoor dat de verlichting boven het bad zo geplaatst wordt, dat je niet in het licht kijkt - en dus verblind wordt – wanneer je in bad ligt.
Ja, het is mogelijk om een TL-lamp te vervangen door LED. De manier waarop dit kan, is afhankelijk van het soort TL-lamp dat je gebruikt. We maken een onderscheid tussen conventionele TL-lampen en hoogfrequente TL-verlichting. Conventionele TL-buizen hebben een starter nodig.
Het ombouwen van de armatuur is niet noodzakelijk en de TL buizen kunnen dus één-op-één vervangen worden door LED-tl-buizen in het bestaande armatuur. Dit is de gemakkelijkste manier van energie besparen. In sommige gevallen loont het om het voorschakelapparaat (vsa) te verwijderen.
Besparing door LED
LED-tl-buizen verbruiken ruim 50% minder energie dan conventionele TL buizen. De meest gebruikte TL buis, 150 cm, heeft een vermogen van 58 Watt terwijl de LED-tl-buis van 150 cm nog slechts een vermogen van 23 Watt nodig heeft om hetzelfde licht te genereren.