Hoe meer graan, hoe meer suiker.Meer suiker zorgt weer voor een hoger alcoholpercentage en de typische zoete smaak van dubbel bier. Dubbel bier heeft dus niets te maken met een dubbele vergisting. Alle bieren hebben een hoofdgisting en een nagisting.
Als je een voller, zoeter bier wilt moet je uitgaan van een iets hoger eind soortelijk gewicht. Dat kan worden bereikt door speciale mout zoals caramout, die meer onvergistbare stoffen bevat, of met een giststam die niet zover doorvergist.
Bier heb je in vele smaken. De smaak van bier wordt bepaald door kenmerken van water, moutsoort, hop en gist. Daarnaast wordt de smaak van het bier natuurlijk ook beïnvloed door het gebruik van extra ingrediënten.
Fruitbieren hebben een aangename zoet-zurige, frisse smaak. De bittere hopsmaak of zure smaak is minder sterk dan bij de meeste andere bieren. Fruitbieren hebben een aangename zoet-zurige, frisse smaak, waarin het gebruikte fruit of vruchten extract duidelijk herkenbaar is.
In elke soort bier zitten suikers die helpen bij de smaak van het bier. Bij het brouwen van je eigen bier is het eigenlijk niet nodig om suikers toe te voegen. Tijdens het brouwen van bier komen namelijk al genoeg suikers vrij die genoeg smaak geven.
Nee, alcohol is niet gezond. Eventuele voordelen van alcohol wegen niet op tegen de nadelen voor de gezondheid. Een glas alcohol per dag kan het risico op bepaalde ziektes, zoals borstkanker, vergroten. Het advies is daarom om geen alcohol te drinken of in elk geval niet meer dan 1 glas per dag.
VIBB (very important belgian beer) is het eerste bier ter wereld zonder suiker en bevat ook nog eens heel erg weinig calorieën.
Wist u dat: Qua kleur kenmerkt dubbel bier zich door zijn mooie donkere kleur. Het dubbel bier is zoeter dan het enkel (blond) bier en heeft over het algemeen een wat zachtere smaak.
Tripel bieren zijn vaak goudblond of goudgeel van kleur. Ze hebben vaak een zoete smaak met subtiele tonen van kruiden, honing, karamel of fruit.
Blond bier
Door het gebruik van minder hop, dan bijvoorbeeld bij pils, is de smaak minder bitter. Daarom is blond bier een makkelijk biertje om te drinken. Je kan blond bier ook wel zien als een lichte versie van tripel bier. De lichte kleur van blond bier past helemaal bij het voorjaar en de zomer.
Alcohol drinken vergroot de kans op slokdarmkanker, mondkanker, keelkanker, strottenhoofdkanker, leverkanker, darmkanker en borstkanker (bij vrouwen). Hoe meer iemand drinkt, hoe groter de kans op kanker. Alcohol kan ook verschillende ziektes aan de lever veroorzaken, zoals leverontsteking en levercirrose.
Snelheid van afbraak alcohol door de lever
0,25‰ (promille) per uur, onafhankelijk van geslacht of gewicht. Bij gewoontedrinkers en alcoholisten is de afbraaksnelheid meestal hoger dan bij incidentele drinkers. De afbraak van één standaardglas alcohol door de lever duurt ongeveer anderhalf uur.
Alcohol heeft een verdovende werking op de hersenen. Hoe hoger de concentratie van alcohol in de hersenen, hoe groter het verdovende effect. Alcohol is een zogenaamde psychotrope of psychoactieve stof. Dat wil zeggen dat het inwerkt op bepaalde processen in de hersenen en daarmee de werking van de hersenen beïnvloedt.
Hop is een klein bloempje wat toegevoegd wordt aan het bier om bitterheid en aroma toe te voegen. Bovendien bevordert hop ook nog eens de houdbaarheid, dit maakt hop onmisbaar bij ieder brouwsel.
Veel bacteriën die in bier groeien (en dat zijn er best veel) maken ook zuur aan. Afhankelijk van de soort bacterie kan dat melkzuur of azijnzuur zijn (en wellicht nog andere organische zuren). Van melkzuur wordt je bier zacht zurig. Dit kan, ondanks dat het niet gewenst is, soms nog best prima smaken.
Tijdens het gisten, kon namelijk het koolzuur, dat gevormd werd, ontsnappen via het waterslot. Om in het gebottelde bier koolzuur te krijgen, voegen we vlak voor het bottelen wat suiker toe. Dit suiker zal dan in het flesje opnieuw vergist worden.
Het lichtgekleurde bier heeft een alcoholpercentage van 4,5%, een frisse zoete smaak en wordt vaak geserveerd met een partje citroen of limoen in de flessenhals, wat oorspronkelijk was bedoeld om vliegen en andere insecten weg te houden.
Heineken als winnaar uit de test
Hertog Jan is volgens de mensen thuis het lekkerste biertje met een 7,7, gevolgd door Grolsch (7,2) en Jupiler (6,7).
IPA is een van oorsprong Engelse biersoort, waarbij er meer hop wordt toegevoegd dan bij pils. Daardoor zijn IPA-bieren vaak bitterder, maar dat wordt goedgemaakt door de fruitige tonen. Het alcoholpercentage ligt tussen 5 en 7,5 procent.
De Westvleteren 12 wordt door kenners geroemd als het beste bier ter wereld.
Doordat blonde bieren soepeler en subtielere karakteristieken heeft én een stuk minder bitter is, drinkt het makkelijk weg! Deze bierstijl is zeer klassiek bovengistend abdijbier, dat vaak een hergisting op fles en meer toegevoegde ingrediënten heeft.
1. Snow (101,2 miljoen hectoliter) Het Chinese Snow is met afstand het populairste bier ter wereld. Ze verkopen meer dan twee keer zoveel als Budweiser.
Zwaar alcoholgebruik - vanaf zes standaardglazen per dag - verhoogt de kans op het ontwikkelen van diabetes.
In de meeste gewone flesjes bier zit 0 tot 1,5 gram suiker, minder dan een half suikerklontje van 4 gram. Hoeveel gram suiker zit er in bier met een smaakje, zoals Radler? Dat is een stuk meer, namelijk tussen de 5 en 30 gram.
Alcohol heeft een bloedsuiker-verlagend effect, waardoor bij suikerpatiënten een hypoglykemie kan ontstaan (dit is een toestand waarbij een tekort aan suiker in het bloed kan leiden tot bewusteloosheid).