Bleekselderij heeft een zachte smaak en je kunt zowel de stengel als het blad goed gebruiken voor het kruiden van een heerlijke soep of bouillon. Je kunt bleekselderij goed rauw eten. Eet de groente bijvoorbeeld als hapje met een dipsaus of bij een kaasschotel. In een salade is bleekselderij ook een goede smaakmaker.
Ideaal voor een gezond gewicht
Naast vezels is bleekselderij rijk aan vitamines en mineralen, zoals kalium en vitamine C. Je krijgt met deze groente dus een heleboel gezonde voedingsstoffen binnen. Daarentegen bevat de groente slechts weinig calorieën.
Bleekselderij is gekend omwille van de hoge hoeveelheden provitamine A. Dit is een stof die ons lichaam zelf kan omzetten in vitamine A, wat goed is voor de huid, voor je haar, voor je gezichtsvermogen, voor je weerstand, voor gezonde botten en voor een gezonde groei van het lichaam.
Witte selder of bleekselder heeft een minder uitgesproken smaak en is een pak minder vezelig dan de groene variant. Deze versie wordt daarom ook vaak rauw gegeten.
KAN IK GEWOON 10 STENGELS BLEEKSELDERIJ ETEN? Nee, dat kan niet. Bleekselderij mag je natuurlijk gewoon tellen bij de hoeveelheid groenten die je per dag moet eten, maar variatie is ontzettend belangrijk. Verschillende soorten groente en fruit bevatten verschillende soorten voedingsstoffen.
Selderij heeft een laag zoutgehalte en je krijgt ook vezels, magnesium en kalium binnen die ook helpen bij het reguleren van de bloeddruk. "Om deze voordelen te krijgen, moet je dagelijks ongeveer vier stengels selderij eten," zegt Dr Shafer.
Het is goed voor de huid
Dat komt misschien door die ontstekingsremmende werking of door de vele antioxidanten, die in selderij zitten. Er zit ook veel vitamine K in selderij en dat houdt de huid stevig en elastisch. Tot slot zitten er ook veel vitamine A, B en C in en ook dat helpt bij een gezonde, stralende huid.
Smaak. Bleekselderij heeft een zachte smaak en je kunt zowel de stengel als het blad goed gebruiken voor het kruiden van een heerlijke soep of bouillon. Je kunt bleekselderij goed rauw eten.
Tip. Reken 350-400 gram bleekselderij per persoon om uiteindelijk 250 gram op je bord te krijgen. Maar ook een stengel uit het vuistje, 60 gram, is een mooie bijdrage aan je dagelijkse portie groenten!
Bijwerkingen bleekselderij juice
Je kunt in, het begin, enkele bijwerkingen krijgen door het drinken van bleekselderij sap. Zo kun je je misselijk voelen, moe, last krijgen van diarree en winden.
William beveelt aan om iedere ochtend 500 ML vers selderij sap op een nuchtere maag te drinken.
Bleekselderij is een goede toevoeging aan je dieet als je gewicht wilt verliezen. Omdat het weinig calorieën bevat en toch rijk is aan vitamines en vooral ook mineralen. Daarbij komt dat de aanwezige natrium en kalium ook een vocht afdrijvende werking hebben.
Hoe lang kun je selderij SAP bewaren? Sap gemaakt met een slowjuicer kun je tot 48 uur afgesloten in de koelkast bewaren. Als je het sap langer wil bewaren, dan kun je het sap ook invriezen. Sap gemaakt met een slowjuicer kun je tot 48 uur afgesloten in de koelkast bewaren.
Zoals de meeste groenten bevat bleekselderij veel vezels, wat de darmpassage verbetert waardoor je beter kunt poepen. Bovendien heeft het een positief effect op het (LDL-)cholesterol, wat goed is voor de gezondheid van de bloedvaten.
Waarom is bleekselderij goed voor je gezondheid:
Vitamine A is belangrijk voor de goede werking van je ogen. Bovendien helpt vitamine A je huid gezond te houden en zorgt het mede voor een goede weerstand. Ook vitamine C, vitamine K en kalium zijn goed vertegenwoordigd in de bleekselderij.
Voedingswaarde bleekselderij
In 100 gram zit vooral veel vitamine K, 36% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH). Voor foliumzuur of vitamine B11 en vitamine A geldt dat er 9% van de ADH in zit. Er zit 5% van de ADH voor vitamine C in 100 gram bleekselderij.
Selderij. Selderij is een sterk vochtafdrijvende groente met zeer weinig calorieën. Het bevat wel veel natrium, maar dit wordt gecompenseerd door een hoog gehalte aan kalium. Hierdoor zit er veel smaak aan het product, zonder schadelijk te zijn en doet het het goed in een soep of als hartige snack.
Neem één stronk biologische bleekselderij en snijd de stengels los van de basis. Was de stengels en bladeren zorgvuldig. Snijd de stengels en bladeren in kleinere stukken (circa 2 cm) en doe ze in je blender. Voeg circa 60 ml water toe.
Van snijselderij worden bladeren en bladstelen gegeten (als tuinkruid), van bleekselderij de bladstelen en van knolselderij een knol, die net boven de grond gevormd wordt. Van knolselderij en bleekselderij zijn ook de jonge bladeren goed eetbaar. In alle vormen wordt de plant onder meer in soepen gebruikt.
Bladselderij is familie van de bleekselderij en de knolselderij. Het verschil met bleekselderij is dat bij de bladselderij ook het blad wordt gegeten. Daarnaast wordt de stengel van de bleekselderij als groente gegeten en bladselderij als kruiden.
Groenselderij is in Nederland niet zo bekend als bleekselderij. Het verschil tussen deze twee soorten groenten is dat groenselderij steviger is qua structuur en smaak. Je kunt de stengels en het jonge blad zowel rauw als warm eten: vooral in een pasta of salade smaakt het erg goed.
Je kunt selderij in zowel warme als koude gerechten toepassen. Het is erg lekker bij vis, gehakt en varkensvlees. Ook in bami en nasi doet selderij het goed. Met groenten als wortels, prei, bloemkool of sperziebonen kun je selderij goed combineren.
Alle groenten bevatten goede stoffen, en bij selderij is dat niet anders. Zowel het sap als de hele selderij zijn goed voor je. Dit komt door ze vitamines, mineralen en antioxidanten bevatten zoals vitamine A en C, foliumzuur en bètacaroteen, kalium, natrium en magnesium.
Om de harde draden aan de buitenkant van stengels bleekselderij te verwijderen, moet je je eigen 'puntje' creëren. Doe dat door de stengel aan de binnenzijde van de bovenkant iets in te snijden. Dat bovenste stukje kun je er vervolgens aan de buitenzijde af trekken, waarmee je meteen de harde draden meeneemt.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.