Zwarte poep kan ook de donkere kleur krijgen door het gebruik van ijzerpreparaten of veel ijzerrijke voeding te eten, zoals spinazie. Ook mango, bosbessen en bepaalde soorten vlees (rund en lam) kunnen je poep zwart kleuren.
Een zwarte stoelgang kan het gevolg zijn van een bloeding in de hoger gelegen delen van het maag-darmkanaal. Dit zijn de zones tussen je slokdarm, maag of dunne darm. Naar zwart neigende stoelgang kan ook te wijten zijn aan bepaalde medicatie zoals ijzersupplementen.
Bloed bij poep kan er als volgt uitzien: Helderrood bloed bij je ontlasting. Als het bloed helderrood is, kan dat wijzen op aambeien of een anusfissuur. Het bloed komt dan uit een van de laatste delen van je darmstelsel, en is daarom nog vers.
Houdt een dergelijk ongemerkt klein bloedverlies lang aan, dan treedt er zoveel verlies van ijzer op dat zich op den duur bloedarmoede door ijzergebrek zal ontstaan. Bij grotere hoeveelheden ontstaat er een zwarte, kleverige, teerachtige ontlasting met een kenmerkende geur.
Klachten als buikpijn, maagkrampen, winderigheid, diarree, een opgeblazen gevoel of obstipatie zijn de duidelijkste aanwijzingen dat je darmen niet naar behoren werken en zetten je immuunsysteem onder druk.
Vaak kunt u het bloed niet met het blote oog zien. Vooral wanneer de tumor al aan het begin van de dikke darm zit. Uw ontlasting kan door het bloed heel donker van kleur zijn, bijna zwart.Soms is het bloed juist helderrood van kleur.
Maagbloeding. Soms kan een maagzweer een bloeding veroorzaken. Meestal is dat te herkennen aan een zwarte, teerachtige ontlasting of aan het braken van bloed.
Niet iedereen met darmkanker heeft pijn. De pijn kan meerdere oorzaken hebben: pijn door de tumor zelf, als de tumor ergens tegenaan drukt in het lichaam. buikpijn of buikkramp als de tumor zorgt voor verstopping.
Ongeveer 12.000 diagnosen dikkedarmkanker in 2022
Het aantal nieuwe patiënten bedroeg 0,74 per 1.000 mannen en 0,63 per 1.000 vrouwen (absoluut ongeveer 6.500 mannen en 5.500 vrouwen). De kans op dikkedarmkanker is het grootst in de leeftijdsgroep 80 tot en met 84 jaar en neemt daarna weer af.
Bloed en/of slijm in je ontlasting
Bloed of slijm in je ontlasting kan door darmkanker komen. Het bloed hoeft er niet altijd rood uit te zien, ook donkere (bijna zwarte) ontlasting kan betekenen dat er bloed in je ontlasting zit. Als er bloed bij je ontlasting zit, ga dan naar de huisarts.
De symptomen van darmkanker kunnen heel verschillend zijn. Ze hangen ook af van de plek van de tumor. Je kan ook een tumor in je darmen hebben, zonder klachten te ervaren.
Pikzwarte, teerachtige ontlasting
Een pikzwarte ontlasting kan wijzen op een bloeding in het eerste deel van het spijsverteringskanaal. Bijvoorbeeld een bloeding van de slokdarm, maag of dunne darm. Het bloed vermengt dan met de ontlasting, waardoor het niet meer herkenbaar is als bloed.
De alarmsymptomen die zullen worden besproken zijn: orale en mondmotorische afwijkingen, dysfagie, odynofagie (=pijn bij slikken), spugen, recidiverende KNO- en luchtwegproblematiek, afwijkende defecatie zoals diarree, obstipatie, ontkleurde ontlasting, bloedbijmenging en neurologische symptomen zoals hoofdpijn, ...
Onderzoek naar de tumormarker CEA bij darmkanker
CEA is de afkorting van carcino-embryonaal antigeen. CEA is een tumormarker. Gezonde mensen hebben ook CEA in het bloed. Maar als er meer CEA in het bloed zit dan normaal, kan dat door darmkanker of een andere soort kanker komen.
Klachten en symptomen bij dikke darm poliepen. Poliepen in de dikke darm geven niet altijd klachten. Klachten die voor kunnen komen zijn. Bloed in de ontlasting, verandering inhet ontlastingspatroon, erg onregelmatige stoelgang, buikijn en onverklaarbaar gewichtsverlies.
Symptomen van maagkanker
In het begin heb je van maagkanker meestal weinig of geen klachten. Als de tumor in of door de maagwand groeit, kunnen wel klachten ontstaan, zoals (stekende) pijn boven in de buik of rond het borstbeen, afvallen, misselijkheid en/of braken.
Kijkonderzoek van de maag bij maagklachten. Voor een kijkonderzoek van de maag moet u naar het ziekenhuis. De maag-darm-lever-arts kijkt naar de binnenkant van uw slokdarm, maag en het eerste stukje darm na uw maag (twaalfvingerige darm). De arts kan zien of u bijvoorbeeld een ontsteking of maagzweer heeft.
Het voornaamste kenmerk is zwarte, teerachtige en stinkende stoelgang. Daarbij komen soms nog de klachten van de oorzakelijke aandoening.
Over het algemeen kan het wel tot wel 5 jaar duren voordat darmkanker voor klachten zorgt en/of gaat ontwikkelen. Uit onderzoek wordt geadviseerd om elke 2 jaar een ontlastingstest te doen. Door een ontlastingstest te doen kunnen groeiende tumoren op tijd worden gevonden.
Uit onderzoek zijn deze cijfers bekend: 48 van de 100 mensen met uitgezaaide darmkanker leven na 1 jaar nog. 19 van de 100 mensen met uitgezaaide darmkanker leven na 3 jaar nog. Mensen die chemotherapie of doelgerichte therapie (of allebei) krijgen bij uitgezaaide darmkanker leven gemiddeld 2 jaar langer.
Klachten / symptomen dikke darm onsteking
Braken.Buikkrampen.Obstipatie.In ernstige gevallen: diarree en bloedingen.