Breng op de bodem van de sleuf een dun laagje grof zand, schelpen of grind aan. Hierdoor blijft de drainageslang beter waterpas liggen. Vul de sleuf op met van onderen 40 tot 45 cm grof zand of schelpen, van boven 20 cm tuinaarde of straatzand (voor tegels).
Drainage aanleggen opvulling sleuf
Voor het opvullen van de sleuf gebruikt u ongeveer 40-45 cm grofkorrelig zand of schelpen. De bovenste 20 cm kunt u vullen met gewone tuinaarde of met straatzand om er tegels op te leggen. Zorg er voor dat het water oppervlakkig de sleuf goed kan bereiken.
Drainagebuizen leggen
De buizen zijn omwikkeld met kokos of synthetische stof om te voorkomen dat grond de gaatjes verstopt. De gangbare buisdiameter voor tuinen is 80mm. De buizen leg je horizontaal op een bedje van minimaal 3cm grind, grof zand of schelpen.
Als algemene richtlijn voor hoe diep drainage moet liggen wordt een minimum van 60 cm gehanteerd. De maximale diepte bedraagt 90 cm. Bij een paardenbak dienen de buizen bij voorkeur op 40 cm diepte te worden geplaatst en mag de onderlinge afstand tussen buizen niet meer zijn dan 3 meter.
Wat is een drainagebuis? Een drainagebuis of pijp is een kunststofbuis met gaatjes. Over deze buis zit een mantel van stof gewikkeld die het vuil scheid van het grondwater zodat de buis niet met vuil verstopt komt te zitten. De stoffen mantel die van kokos is gemaakt zorgt voor een erg lange levensduur rond de 55 jaar.
Gebruik altijd de korrel 4 - 16mm of 16 - 32mm, dan is de drainerende werking optimaal.
Drainagezand is een zandsoort met een grove korrel. Door de grove structuur van het zand kan water gemakkelijk in de grond of richting een afwateringssysteem stromen. Drainage of draineren betekent het afvoeren van water uit de bodem over en door de grond, met als gevolg dat het (grond)waterpeil wordt verlaagd.
Bij drainage is de minimale diepte 60 cm en de maximale 90 cm. De drainageslang moet goed vlak in de sleuf liggen en geen of een licht verloop hebben van 0-20 cm per 100 m lengte. De afstand tussen de sleuven verschilt per teelt en bodemtype. 10 tot 12 m wordt vaak gekozen.
In tuinen heb je genoeg aan een drainagebuis met een diameter van 60/80 mm. Maak een gleuf voor de drainage minimaal 60 cm en maximaal 90 cm diep. Leg de drainage op een ondergrond van grind of drainagedoek (3cm / 5cm) en vul deze ook van bovenaf aan, om vervolgens af te dekken met tuinaarde/zand.
Voordat je de drainagebuizen in de sleuven plaatst, vul je de sleuven op met een laag grind of grof zand (bijvoorbeeld brekerszand) van 5-10 cm. Je kan het zand of grind ook gebruiken om te corrigeren dat de sleuf goed afloopt. Vervolgens kan je de drainagebuis horizontaal in de sleuf leggen en aandrukken met je voet.
Er zijn diverse afvoerpunten die u kunt gebruiken voor uw drainagesysteem, zoals het riool, een vijver of een sloot. Waar moet u de drainage afvoer op aansluiten? Het antwoord is simpel: op de drainagebuis! De klus zelf is ook gemakkelijk, omdat al onze buizen en hulpstukken zijn voorzien van een kliksysteem.
Als grondsoort bestaat zand uit minerale deeltjes met een korrelgrootte (korreldiameter) tussen de 0,063 en 2 mm. Het is een in het water, rivier of zee, afgezet materiaal. Zand is een waterdoorlatende grondsoort. Zand geeft een goed draagvlak voor een gebouw omdat het nauwelijks samendrukbaar is.
Een grindkoffer is eigenlijk een diepe kuil of sleuf van ongeveer +/- 50cm diep. De sleuf is bekleed met worteldoek en gevuld met grind en heeft als functie water te bergen.
Eén kuub drainagezand is leverbaar vanaf € 152. Voor iedere kuub extra wordt er € 27,- extra gerekend. Prijs is inclusief btw en transportkosten.
Hoe werkt een drainage systeem? Wanneer overtollig water op het land of in de tuin wordt afgevoerd via ondergrondse drainagebuizen spreken we van een drainage systeem. De drainagebuizen bevatten kleine perforaties die het grondwater opnemen.
Verticale drains of ook wel wick drains genoemd worden gebruikt om het dissipatie pad van het overtollige poriewater te verkorten en het consolidatieproces te versnellen tot enkele maanden of zelfs weken wanneer de PVD op korte hart of hart afstanden wordt geplaatst.
Wanneer is drainage nodig? Als de oppervlakte van de grond niet goed begaanbaar of bewerkbaar is. Door drainage toe te passen, wordt de grond droger en warmt sneller op. Dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat uw gras beter groeit.
Hoeveelheid zand berekenen
Om te weten hoeveel u drainagezand u nodig heeft rekent u eerst de lengte x breedte uit. De uitkomst geeft het aantal M2 weer. Vervolgens vermenigvuldigt u de uitkomst met de hoogte om het aantal M3 te weten. De totale uitkomst is de hoeveelheid drainzand die u nodig heeft.
Met drainzand, ook wel drainagezand genoemd, zorgt ervoor dat water goed weg kan. De grove korrel en losse structuur van drainzand laat het water goed doorstromen. Drainzand is een relatief voordelige oplossing om hinderlijke plassen te voorkomen.
Vulzand is zeer goed te verdichten. Brekerzand wordt gebruikt om straatwerk af te strooien. Door brekerzand over het straatwerk te verspreiden, en vervolgens in de voeg te vegen ontstaat er een stevig geheel. Brekerzand heeft een hoekige eigenschap waardoor het goed vast gaat zitten tussen de voegen van uw straatwerk.
Breng een grote pijp of een specieton zonder bodem of een frame met worteldoek aan in het gat. Vul dit met grof grind. Vul de buitenkant op met aarde. Dek de grindput af met een rooster en/of laat de regenpijp boven de grondput uitkomen.
Bij horizontale drainage worden buizen die voorzien zijn van een drainage filter door middel van een kettinggraver of sleufloos in de grond geplaatst. De drainagebuizen kunnen tot een diameter van 160 mm aangebracht worden met een sleufopvulling van zand, grind of een ander vulmateriaal.
Heb je weinig ruimte in je tuin of op je balkon, dan zijn er alternatieven: de regenzuil bijvoorbeeld, of een kleine wandtank. Deze bevestig je aan een buitenmuur. Je kunt ook je tuin ophogen. Op die manier is er meer grond aanwezig om regenwater op te nemen.