Welke hardheid mes?

De hardheid van een Europees mes ligt meestal tussen de 54 en 58 Rockwell. Door de lagere hardheid is de snijhoek iets groter, namelijk 20 graden per kant. Dit maakt het lemmet tevens dikker. Door de dikte en de grotere snijhoek zijn de Europese messen steviger dan Japanse messen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op knivesandtools.nl

Welke hardheid voor messen?

Europese messen hebben doorgaans een hardheid tussen de 52-58 HRC, terwijl Japanse messen beginnen met een hardheid van 58 tot en met 66 HRC. De taaiheid van het staal wordt onder andere bepaald door de complexe legeringen en exotische stoffen die aan het staal worden toegevoegd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op cookinglife.nl

Welk mes blijft scherp?

Een santoku is doorgaans dunner, scherper en gemaakt van harder staal dan een regulier koksmes. Dit zorgt ervoor dat het mes lichter is en langer scherp blijft. Ook ontstaat er minder weerstand tijdens het snijden. Een santoku is echter wel gevoeliger voor roestvorming en schade.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kookpunt.nl

Wat is het beste staal voor een mes?

Hoog koolstofstaal wordt van oudsher veel gebruikt voor messen. Dit is ook niet gek, de elementen zijn ruim voorhanden en als het mes eenmaal geproduceerd is, behoudt het zijn scherpte prima. Over het algemeen behoudt koolstofstaal zijn scherpte beter dan roestvast staal.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op e-messen.nl

Welk keukenmes moet ik kopen voor wat?

De volgende vier messen mogen absoluut niet ontbreken in de keuken:
  1. Koksmes. Het koksmes is absoluut onmisbaar. ...
  2. Broodmes. Harde korst, zachte korst of bolletjes: met een goed broodmes snij je soepel door alle soorten brood. ...
  3. Tourneermes. Het tourneermes is misschien wel het meest onderschatte keukenmes. ...
  4. Officemes.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op knivesandtools.nl

1 big myth busted about HRC hardness for your knife

37 gerelateerde vragen gevonden

Welke messen gebruikt Jeroen Meus?

Antwoord van Jeroen Meus

In Dagelijkse kost gebruik ik koksmessen van de fabrikant Zwilling. Het is vooral belangrijk om een set messen te kiezen die aansluiten bij je wensen als kok en die goed in de hand liggen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dagelijksekost.een.be

Welk mes om vlees te snijden?

Vleesmes: voor het snijden van gebraden of rauw vlees zonder botten. Een vleesmes wordt ook wel een trancheermes genoemd. Dit komt van het woord trancheren, wat aansnijden betekend. Je gebruikt het vleesmes dus voor het 'aansnijden' van vlees.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op knivesandtools.nl

Wat is het beste materiaal voor een mes?

Hoewel messen van koolstofstaal langer scherp blijven kiezen de meeste mensen toch voor roestvrij-staal. Dat gedijt beter in vochtige ruimtes (zoals keukens) en roest minder snel. De hardheid van staal wordt gemeten op de schaal van Rockwell. Hoe hoger de waarde, des de langer het staal van een mes scherp blijft.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op deliciousmagazine.nl

Welk staal gebruikt Victorinox?

Victorinox gebruikt anodisch geoxydeerde montageplaten, bestaande uit een aluminium legering welke de messen lichter maken in gewicht. Voor de verschillende delen van de Victorinox messen worden staalsoorten met verschillende hardheden gebruikt (mes RC56 en kurketrekker bijvoorbeeld RC49).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hiking-site.nl

Wat is een goed merk zakmes?

Top tien beste zakmessen
  1. Victorinox Huntsman: Beste multitool zakmes. ...
  2. Opinel No. ...
  3. Homeij Skilled Zakmes. ...
  4. Leatherman Multitool Wave Plus: Beste zakmes all-round. ...
  5. Solognac X: Beste zakmes voor de jacht. ...
  6. Gerber Paraframe: Beste mini zakmes. ...
  7. Leatherman Raptor. ...
  8. Victorinox Forester Wood.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op checkoutsam.nl

Waarom Santokumes?

Met het santokumes, door sommigen soms ook wel gekscherend sudoku mes genoemd, kunt u onder andere plakken snijden, groente en fruit klein snijden en vis en vlees snijden. Hier komt ook de naam van het santokumes 'de drie deugden' vandaan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op e-messen.nl

Welke messen hebben koks?

De meeste koks gebruiken een koksmes met een lemmet van 26 cm. Voor huishoudelijk gebruik is dit aan de grote kant, en voldoet een 20 cm koksmes prima. Naast één of twee koksmessen heeft een kok vrijwel altijd een fileermes, een uitbeenmes, enkele schil en tourneermesjes en een aanzetstaal in zijn set.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kokswereld.nl

Wat doe je met een Santokumes?

Een santokumes is een keukenmes wat oorspronkelijk afkomstig is uit Japan. De naam van het keukenmes staat voor 'drie deugden', wat er op duidt dat het mes gebruikt kan worden voor het snijden, hakken en trancheren van vis, vlees en groente. Je kan een santokumes dan ook wel omschrijven als 'alleskunner'.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op messenshop.nl

Wat betekent 50 60 HRC?

Hoe hoger het getal op een bepaalde schaal, hoe harder het materiaal. De Rockwellhardheid wordt geschreven als bv. 61 HRC (61 op de Hardness Rockwell C-schaal).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op japansemessen.nl

Hoe lang gaan messen mee?

Keukenmessen kopen

Goede messen gaan een leven lang mee, tenminste, als je ze een beetje onderhoudt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op made-from-scratch.nl

Wat is de beste messenslijper?

Van de messenslijpers is de Minosharp Plus 3 voor ons de duidelijke winnaar. Met zijn keramische wieltjes slijpt hij je mes met beleid in drie fasen van grof naar goed scherp. En dat binnen heel acceptabele tijd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op knivesandtools.nl

Wat is D2 staal?

Ook het populaire D2 tool steel is eigenlijk een semi-roestvast staal. Bladen uit deze staalsoort zijn daarom vaak voorzien van een coating. Wij adviseren je om de blanke delen van deze messen goed schoon te maken en in te vetten. Deze staalsoort is wel lekker hard en blijft goed scherp!

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zakmeskopen.nl

Wat maakt de Zwitserse fabrikant Victorinox?

Victorinox (Original Swiss Armyknive) is de officiële fabrikant van Zwitserse legermessen. Eerder bestond naast Victorinox een andere officiële fabrikant genaamd Wenger (Genuine Swiss Armyknive) uit het Franstalige Delémont, maar dat is sinds 2005 onderdeel van Victorinox.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Wat is MOV steel?

Het is een roestvast staal doordat chroom, molybdeen en vanadium aan het staal zijn toegevoegd. Dit maakt het staal roest- en slijtvast.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op knivesandtools.nl

Wat kost een goed mes?

Opvallend is dat de duurdere messen vaak wel beter zijn dan de goedkopere. In de top 5 is er niet een onder de 90 euro. Onderaan de lijst bungelt Hema met een mes van 5 euro dat een 5,2 haalt. Het koksmes van Herman den Blijker (16 euro) is nog minder goed dan dat van Xenos (5 euro).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op 24kitchen.nl

Waar op letten bij kopen koksmes?

Professionele koks hebben meestal de voorkeur voor een iets langer lemmet. Meestal tussen de 20 cm en 25 cm lang. Thuis koks hebben vaak de voorkeur voor een lemmet van circa 16 cm lang. Wij raden meestal aan om te beginnen met een wat kleiner mes, zo kan je makkelijk toewerken naar een groter mes.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vdnkitchen.nl

Kan je een keramisch mes slijpen?

Een nadeel is dat de keramische messen niet tot nauwelijks goed bij te slijpen zijn. Tussendoor aanzetten op een aanzetstaal of slijpstaaf is ook niet mogelijk. De diamantslijper deed ons hart ook niet echt sneller kloppen. Het grootste bezwaar is echter de chipping die optreedt bij gebruik.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op knivesandtools.nl

Wat kost een goed koksmes?

Het lemmet van dit Wüsthof Classic Ikon koksmes is 20 cm lang en is gemaakt van hoogwaardig edelstaal. De messen zijn hard genoeg om scherp te blijven maar kunnen ook makkelijk worden geslepen. Wüsthof is mijn favoriete merk en ik heb er bijna al mijn messen van. Het Wüsthof Classic Ikon koksmes kost ongeveer 120 euro.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kookidee.nl

Wat is een goed fileermes?

Het lemmet van een fileermes moet altijd heel dun, smal en uiterst scherp zijn, zodat heel dunne filets gesneden kunnen worden. Om grote stukken vlees te kunnen snijden zonder dat het mes bezwijkt, moet je rekening houden met een lemmetlengte van ongeveer 20 cm.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op sweetesthome.nl

Welke messen kopen?

Welk mes heb je nodig voor je ingrediënten?
  • Koksmes en santokumes. Voor het snijden vlees, vis, groenten en kruiden gebruik je een koks- of een santokumes. ...
  • Vleesmes. Je snijdt en trancheert vlees, vis, gevogelte of wild met een vleesmes. ...
  • Broodmes. Een broodmes is gemiddeld 2 centimeter langer dan een koks- of vleesmes.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op coolblue.nl

Populaire vragen

Volgende artikel  
Welke droger is beter?