Beroeps Begeleidende Leerweg is een leervorm binnen het MBO waarbij je 1 dag per week naar school gaat en 4 dagen ervaring opdoet door te werken.
De urennorm van 1600 uren geldt voor de bbl en voor de bol. Van de 1600 uren heb je recht op gemiddeld minimaal 1000 uur onderwijs begeleide onderwijstijd (bot) en beroepspraktijksvorming (bpv). De andere 600 uren besteed je bijvoorbeeld aan huiswerk en zelfstudie.
Capabel Onderwijs biedt de meeste MBO-opleidingen aan in de Beroepsopleidende leerweg (BOL). De opleiding in deze leerweg is altijd voltijd. Met deze opleiding ben je 40 uur per week met je opleiding bezig.
Welke variant beter is, hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren. Ga je bijvoorbeeld liever naar school en vind je studeren leuk, dan is een BOL opleiding zeer geschikt. Hier heb je ook veel contact met studiegenoten. Wanneer je liever werkt dan dat je studeert, dan kan een BBL opleiding interessant zijn.
Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een bol-opleiding zit je het grootste deel van de week op school. Het is een meer theoretische opleiding dan bbl. Je loopt wel stage om ervaring op te doen in de praktijk.
Lesgeld beroepsopleidende leerweg (bol)
Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor schooljaar 2022 - 2023 € 1.239,-. Het lesgeld wordt door DUO in termijnen geïncasseerd. Houd daarnaast rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden.
Voorwaarden mbo-niveau 1
Je bent op 1 augustus minimaal 16 jaar. Je kunt geen opleiding mbo-2, mbo-3 of mbo-4 volgen, omdat je niet voldoet aan de toelatingsvoorwaarden voor die opleidingen.
Voordelen van een BOL opleiding: Student krijgt veel theorie mee op school en kan daardoor een theoretische verdieping krijgen in de leerstof. Student krijgt de kans stages te lopen bij een organisatie van zijn of haar keuze. Student heeft recht op studiefinanciering, wanneer hij of zij 18 jaar of ouder is.
Voor een deeltijd- of bbl-opleiding (mbo) kunt u geen studentenreisproduct krijgen. Voor een duale opleiding (hbo of universiteit) wel.
De voordelen van studeren in deeltijd
Doordat je gaat studeren naast je baan kun je gewoon geld blijven verdienen, een win-win situatie. Je bent niet fulltime bezig met een studie. Wil je dus niet meer alle dagen in de schoolbanken zitten, dan is studeren in deeltijd een goede uitkomst.
Switchen tussen bol en bbl
Je kunt overstappen tussen een bol- en bbl-opleiding. Bijvoorbeeld als je start met een bol-opleiding en na je stage kan blijven werken bij je stagebedrijf.
Mbo-2 leidt op tot banen waarin je uitvoerend werk doet. Bij een basisberoepsopleiding doe je een beroepsopleidende leerweg (BOL) of een beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Bij een beroepsbegeleidende leerweg werk je vanaf het begin drie of vier dagen per week. De andere dagen ga je naar school.
In de meeste scholen is er tussen de 32 en 36 uur les per week. Je school kan dat zelf bepalen. De lesuren moeten gelijkmatig over 5 lesdagen gespreid zijn. Er kunnen wel uitzonderingen zijn op die gelijkmatige spreiding.
Bij een BBL-opleiding ben je vooral bezig met praktijk en ga je veel minder naar school. Als student in het mbo ben je altijd een kleine 40 uur per week met je opleiding bezig.
Een mbo-student heeft 1600 uur per jaar beschikbaar voor zijn studie. Dit zijn 40 weken van 40 uur. Van die 1600 uren heb je recht op gemiddeld 1000 uur per jaar begeleide onderwijstijd en beroepspraktijkvorming (stage), maar meer mag ook.
Over de schooluren is geen loon verschuldigd. De leerling bouwt hier wel vakantiedagen over op. Dit betekent dus dat een leerling over 38 uur per week vakantiedagen opbouwt, wat neerkomt op 25 vakantiedagen per 12 maanden.
BOL staat voor Beroeps Opleidende Leerweg waarbij je het grootste deel van de opleiding op school te vinden bent. BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Een BBL studie betekent een combinatie van werken en leren, waarbij je in dienst bent van een erkend leerbedrijf.
In de opleidingsperiode, op de BBL-opleiding, zal de student nog niet het volledige salaris verdienen dat met het beroep verdiend kan worden. In de meeste gevallen betaal jij als leerbedrijf/organisatie ook de kosten van de studie.
Studenten niveau 4 vinden de meeste vakken minder moeilijk, kunnen abstracter denken en begrijpen de stof sneller dan niveau 3-studenten. Mogelijke verklaring is dat in het curriculum van de gemengde en theoretische leerweg, waarvan de studenten op dit niveau veelal afkomstig zijn, generieke vakken de boventoon voeren.
Je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg nodig. Ook een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende vooropleiding voor een mbo-studie op niveau 4.
Mbo4-opleidingen. Na vmbo kun je in slechts 2 jaar je mbo4-diploma behalen. De Tio-opleidingen zijn snel en intensief, doordat je veel les en begeleiding krijgt en in de zomer stage loopt. Indien je havo hebt afgerond dan kun je je mbo4-diploma zelfs in 1 jaar behalen.