Bij een ziekte van Dupuytren krijgt u harde knobbels en dikke draden aan de binnenkant van uw hand. Dit is bindweefsel dat verandert. De draden kunnen langzaam steeds korter worden. Daardoor kunt u de hand of 1 of meer vingers niet meer recht krijgen.
De precieze oorzaak van de ziekte van Dupuytren is niet bekend. Wel is er een genetische factor. Dit wil zeggen dat als een persoon de ziekte van Dupuytren heeft, er meer kans is dat een familielid ook deze aandoening krijgt, dan wanneer de aandoening niet in de familie voorkomt.
Dupuytren is niet te genezen, wel zijn er verschillende behandelingen die de kromstand in de vinger kunnen opheffen. Wat de beste behandeling voor u is hangt af van uw specifieke situatie en natuurlijk van de ernst van de ziekte van Dupuytren.
Bij de ziekte van Dupuytren wordt het bindweefsel in uw hand(palm) dikker en het groeit. Op de plaatsen waar het bindweefsel verdikt is, voelt u knobbels of strengen in of onder uw huid. Deze knobbels en strengen verschrompelen na verloop van tijd, waardoor uw vingers of duim krommer gaan staan.
De herstelperiode van de operatie is 4-8 weken en de uitwerking kan tot een jaar duren. Het is geen garantie dat de vingers weer volledig kunnen strekken. Er wordt een gipsverband aangelegd, met eventueel een drain. Binnen een paar Page 3 3 dagen wordt u gezien door de revalidatiearts.
De meeste (hand)chirurgen volgen een tussenweg, waarbij het zichtbaar aangetaste weefsel, zoveel als technisch redelijkerwijze mogelijk is, wordt verwijderd. Het doel van de operatie is de vinger weer zoveel mogelijk te kunnen strekken. Uw plastisch chirurg vertelt u welke ingreep voor u het meest geschikt is.
De ziekte van Dupuytren ontstaat door het toenemen van bindweefsel onder de huid. Dit geeft strengen en knobbels. Deze strengen kunnen in de hele handpalm en in alle vingers voorkomen. De strengen kunnen samentrekken waardoor vingers krom gaan staan en niet meer goed zijn te strekken.
Omdat de ziekte van Dupuytren altijd terug komt, is het mogelijk dat u meerdere keren in uw leven behandeld moet worden. De Triggerfinger, ook wel tenosynovitis stenosans of hokkende vinger genoemd, is een aandoening die veel voorkomt.
Hoe vaak komt het voor? Ze denken dat ongeveer 4 op de 100 mensen de ziekte van Dupuytren hebben Meer mannen dan vrouwen hebben de aandoening.
Wat is de oorzaak van verstijfd of verkleefd bindweefsel? Het bindweefsel kan door verschillende oorzaken verstijfd en/of verkleefd raken, bijvoorbeeld door te weinig beweging, maar ook door te veel beweging, herhaalde bewegingen, trauma, verkeerde houding, pijnklachten, etc.
Er is geen behandeling waardoor de ziekte van Dupuytren verdwijnt. Medicijnen helpen niet. Ook een prik met medicijnen niet. Een spalk of fysiotherapie werken ook niet.
Bindweefselknobbel (fibroadenoom)
Deze knobbel ontstaat door wildgroei in het bindweefsel. De knobbel drukt het omringende weefsel opzij, maar zal niet naar binnen groeien. Het voelt aan als een stevig knobbeltje. Er kan een reden zijn om een fibroadenoom onder controle te houden door middel van echografie.
Neem voeding die rijk is aan collageen, zoals vlees, vleesbouillon en vis. Neem voor het verstevigen van het bindweefsel siliciumrijke voeding, zoals brandnetel, heermoes, bamboe en gierst. Zorg dat je voldoende groenten en water binnenkrijgt. Dit helpt het vormen van gezond bindweefsel.
Oorzaak: Bij de “contractuur van Dupuytren” trekken de vingers krom door het verkorten en verdikken van een bindweefselstreng tussen de peesscheden en de huid van de vingers. Deze aandoening treedt het meest op bij de pink en ringvinger maar de andere vingers kunnen ook aangedaan zijn.
Meestal moet u een Levame-spalk dragen die moet aangelegd worden zonder spanning en met de vinger(s) recht. U mag uw vingers niet stretchen of overstrekken. U draagt de spalk 's nachts gedurende 8 weken.
Klachten en symptomen
Meestal is er bij Dupuytren geen pijn aanwezig, echter wordt het wel als hinderlijk ervaren dat de ringvinger, pink en eventueel de hand krom gaan staan. Bij het gebruik van de handen kunnen de verdikkingen soms wel pijnklachten geven.
Zolang er geen tot weinig pijn is, is behandelen niet noodzakelijk. Als eerste zal er middels zooltjes of schoenaanpassing geprobeerd worden de druk op de knobbels te verminderen, zodat de voetpijn afneemt. Indien dit de pijn niet voldoende vermindert is het mogelijk operatief de knobbels te verwijderen (fasciotomie).
De ziekte van Dupuytren, ook wel bekend als koetsiershand, is een veelvoorkomende aandoening van de handpalm en/of vingers. Het bindweefsel in de handpalm en/of vingers wordt steeds dikker waardoor er strengen en onderhuidse knobbels ontstaan. Deze strengen worden nogal eens verward met pezen, maar dat is niet juist.
Uw hand en pols bestaan uit een groot aantal aan botjes, spieren, gewrichten, zenuwen, gewrichtsbanden en pezen die ervoor moten zorgen dat de botten van de hand kunnen bewegen en kracht kunnen zetten. Er zijn botten te vinden in de vingers, de middenhand beenderen en de handwortelbeentjes.
De operatie duur verschilt per soort ingreep. Dit kan variëren van 15 minuten tot soms twee uur. ! Let op: u mag geen sieraden dragen aan uw hand en pols.
Er ontstaan knobbels en strengen onder de huid. Na verloop van tijd verschrompelt het overtollige bindweefsel, waardoor de vingers krom trekken en niet meer recht gebogen kunnen worden. Daarom wordt de ziekte van Dupuytren ook wel 'koetsiersziekte' of 'klauwhanden' genoemd.
Een triggervinger ontstaat door irritatie van de peesschede. De oorzaak van de irritatie is niet bekend. De peesschede wordt dikker of stugger. De ruimte in de peesschede wordt daardoor nauwer.
Het Martini Ziekenhuis heeft onlangs het exclusieve predicaat 'Hand Trauma and Replantation Center' gekregen van de FESSH, dat is de Europese Handchirurgie Vereniging.
Na de lokale verdoving maakt de handspecialist een kleine snede in de handpalm, zoekt de peesschede op en snijdt deze in. Op die manier wordt de pees vrij gelegd zodat buigpezen weer ruimte krijgen zich vrij te bewegen. Na de ingreep krijgt u een drukverband. De ingreep duurt ongeveer 10 minuten.