Beton brandt niet en is in hoge mate tegen brand bestand. Dat is wel algemeen bekend, maar we zijn ons niet altijd daarvan bewust. Om alle brandwerende eigenschappen van beton onder de aandacht te brengen, is deze brochure uitgebracht.
Beton bezit een grote warmte(absorberende)capaciteit. Geprefabriceerde betonvloeren en –wanden met een minimale dikte van 80 mm voldoen aan de gestelde eis van 60 minuten brandwerendheid. Bij een dikte van 100 of 120 mm bedraagt de brandwerendheid 90 en 120 minuten.
Beton is een prachtig product op het gebied van brandveiligheid. Beton zelf brandt niet, het draagt zelfs bij om een brand te beperken tot het brandcompartiment waarin de brand woedt. Daarnaast rookt beton niet en verspreidt het geen gevaarlijke gassen die slecht zijn voor mens en milieu.
Hoewel het veel voorkomend is om er van uit te gaan dat beton niet extreem vatbaar is voor vuur zoals hout, kan aanraking met vuur echter wel zorgen voor extreme schade aan het beton zelf wat de veiligheid en structuur van het beton zal laten verbrokkelen.
Beton is in vergelijking met vele andere bouwmaterialen zeer goed brandbestendig. Het brandt of smelt (nagenoeg) niet, het isoleert de warmte vrij goed en bij verhitting van beton komen geen giftige dampen of rook vrij.
Dat beton goede isolerende eigenschappen heeft is bekend, maar in een speciale samenstelling kan het ook dienen als opslag voor warmte. Eigenlijk is verzengende hitte een betere term, want het door Heidelberg Materials ontwikkelde beton kan tot 450 graden Celsius hebben.
Het grootste nadeel van een betonvloer is de kans op kleine en grote scheurtjes, omdat het om één glad oppervlak gaat. Vooral vocht en temperatuurschommelingen zijn de grote boosdoeners. Een goede wapening en een goede dikte zijn dus noodzakelijk. Beton is bijzonder gevoelig voor zuren en vetten.
Afhankelijk van de omstandigheden en de afmetingen van de constructie kan de temperatuur in het beton als gevolg van de hydratatie oplopen tot wel 40 à 50 °C en zelfs hoger.
Beton is zeer gevoelig voor agressieve of zure vloeistoffen. Ook is beton niet goed bestand tegen vetten en olieachtige substanties. Deze vloeistoffen kunnen zorgen voor permanente vlekken in het blad. Vermijd zoveel mogelijk dat olie, azijn, bak en braadvetten, boter, margarine, sap van citroenen of limoenen, etc.
Het beton is samengesteld om bestand te zijn tegen temperaturen tot 1200 graden en is redelijk bestand tegen thermische schokken. Het vuurvaste beton is gemaakt van hoogwaardige materialen en heeft een aantal belangrijke voordelen en eigenschappen. Het beton heeft een geringe krimp en is goed te verwerken.
In vergelijking met andere bouwmaterialen biedt beton superieure prestaties op het gebied van brandveiligheid: Beton brandt niet. Vloeren, kolommen en compartimenteringswanden van beton hebben, ook onder de meest extreme brandcondities, een zeer hoge weerstand tegen bezwijken.
Vloeistoffen en vloeibaar wordende stoffen zijn bijvoorbeeld benzine, diesel, alcohol en vetten. Ook bij vloeistoffen zijn het de dampen die branden.
Organische stoffen zijn brandbaar, zoals hout, bloem, suiker, graan en sojabonen. Ook medicijnen en pesticiden, rubber, textiel en bepaalde soorten plastics vormen deeltjes die brandbaar zijn. Dit geldt zelfs voor materialen zoals aluminium en ijzer, die in grote stukken niet brandbaar zijn, maar wel in stofvorm.
Hoe lang is een gipsplaat brandwerend? Brandwerende gipsplaten vertragen een brand, maar houden deze niet onbeperkt tegen. De brandwerende eigenschappen van een gipsplaat verschillen per product, maar de vertragingstijd bedraagt minimaal 30 minuten.
Alternatieve platen
Welke andere brandwerende platen zijn er? Er zijn brandwerende gipsplaten, brandvertragend MDF, brandvertragend spaanplaat en houtvezelcementplaten. Ook Fermacell Aestuver en Firepanel A1 zijn brandwerende platen.
Bij brandwerende deuren van 30 minuten gaat het erom dat deze deuren ten minste 30 minuten bestand zijn tegen vuur en rook. Dit is een belangrijk kenmerk van brandwerende deuren. Dit geeft de bewoners van een gebouw namelijk de nodige tijd om te vluchten.
Beton explodeert bij extreme hitte. En dat ziet er zo uit.
Beton is het meest gebruikte bouwmateriaal op aarde. Dat is niet verwonderlijk, want het is goedkoop, sterk en duurzaam. Maar beton heeft ook een slechte eigenschap: het kan exploderen bij hoge temperaturen.
Beton is enorm sterk doordat er cement is bij gedaan. Wat is het verschil tussen cement, beton en mortel? Beton, cement en mortel zijn verschillende producten.
Beton storten met regen
Door het vocht wordt cement cementsteen. Wanneer er te veel regen valt heeft dit een negatieve invloed op het eindresultaat. Het beton kan uitgewassen raken waardoor het niet meer goed kan hechten. Daarnaast kunnen er ook kraters ontstaan in het oppervlak.
De begrippen beton en cement worden onterecht nogal eens door elkaar gehaald. Cement is namelijk niet hetzelfde als beton, maar wel 1 van de belangrijkste ingrediënten van beton. Beton bestaat namelijk altijd uit een combinatie van cement en 1 of meer andere materialen zoals grind, zand of steenslag.
2 dagen is meestal voldoende om verder aan het project te werken. Het is dan al mogelijk om op het beton te staan en erop te werken. Wanneer je een stevige betonvloer storten wilt kun je het beste rekening houden met minimaal 3 dagen droogtijd om er zeker van te zijn dat je er veilig op kunt staan.
In de algemene regel bedraagt de droogtijd van beton vier weken, of 28 dagen. Dan is het volledig uitgehard. In het geval van een betonvloer kun je er wel al eerder overheen lopen, vaak al na 1 of 2 dagen. Uiteindelijk is de precieze droogtijd van een betonvloer afhankelijk van meerdere factoren.
Beton heeft een lange levensduur van vaak meer dan 100 jaar. Goed doordachte en goed uitgevoerde betonconstructies hebben beperkt onderhoud nodig en worden in de tijd soms alleen maar mooier. Door slim ontwerp kan de bestaande, nog goed functionerende betonconstructie bij herbestemming opnieuw worden gebruikt.
Het grootste nadeel van betonvloeren is dat er grote en kleine scheuren kunnen ontstaan doordat het een glad oppervlak betreft. Vochtigheid en temperatuurschommelingen zijn de belangrijkste redenen waarom dit gebeurd. Daarom moet er een goede wapening en dikte hebben zijn.
Beton storten met regen wordt pas problematisch als het water zich vermengt met de betonspecie of in het oppervlak kraters slaat. Bij een vlak oppervlak dat in het zicht blijft is het wel een risico. Na het storten van het beton en als het beton niet meer vervormbaar is, is regen juist welkom.