In de winter heeft je baby warme kleding nodig. Verschillende lagen zijn erg handig: je kan dan makkelijk een laagje aan- of uittrekken als dat nodig is. Trek je baby een romper aan, eventueel met lange mouwen.Daar overheen een dikke trui of een shirtje met een vestje.
Laag 1: een rompertje (met lange mouw in de winter) Laag 2: een trui of jurkje (bovenstuk) en daaronder een broek, legging of maillot, en sokken. Laag 3: winterjas, warme muts, handschoentjes en babyschoentjes. Laag 4: een dekentje of draagzak.
Vóór de eerste verjaardag draagt hij/zij als pyjama een boxpakje of onesie. Een romper met daarover een slaapzak is ook een optie. Als het erg warm is kun je de slaapzak achterwege laten en de baby laten slapen in alleen een romper. De romper of een boxpakje moet goed aansluiten.
dossier Een kind slaapt van bij de geboorte het best in een slaapzak. Een dekentje met laken kan ook. Een dekbed of donsdeken wordt afgeraden omdat het veel te warm is. Het gebruik van een slaapzak is zeker voor de piekleeftijd van risico op wiegendood (3 tot 5 maanden) het meest aangewezen.
Er zijn vele mogelijkheden om je kind te kleden onder de slaapzak. De meestvoorkomende onderkleding zijn bijvoorbeeld een slaappakje, pyjama, romper met of zonder mouw of enkel een t-shirt.
In de winter voorzie je wel gewoon een lekker warm fleecedekentje. Leg dit zowel boven als onder je kleintje zodat er niet te veel koude van onder de bak komt. Ook kan je de kinderwagen opmaken met een wikkeldekentje waarin je kleintje plaatsneemt of je kan de voetenzak van je Maxi-Cosi gebruiken.
Doe jouw kindje in een lauwwarm badje voor het slapengaan. De lichaamstemperatuur van jouw kindje daalt na een badje en zorgt voor beter in- en doorslapen. Leg koude koelelementen in het bedje van jouw kindje zodat de lakens lekker fris zijn bij bedtijd. Richt een ventilator of airco nooit direct op jouw kindje.
Zo check je of je baby het warm genoeg heeft
Bij een baby kun je aan het voorhoofd goed voelen of hij het te warm of juist te koud heeft heeft. Ook het nekje of de voetjes kunnen aangeven of je baby de juiste temperatuur heeft: voelen die lauw aan, dan heeft je baby het warm genoeg. Een zwetende baby heeft het té warm.
Winterkleding die je baby overdag warm houdt
De ideale binnentemperatuur voor baby is tussen 18 en 20 °C maximum. Een kamerthermometer helpt je om de juiste temperatuur voor je kleintje te regelen. In de winter is het belangrijk om je kleintje warm aan te kleden zonder zijn bewegingsvrijheid in te perken.
Hoelang je baby het best een mutsje kan dragen is afhankelijk van een aantal factoren. Een te vroeg geboren baby heeft vaak meer moeite zichzelf warm te houden en daarom langer een babymutsje nodig dan een gezonde, voldragen baby. In het laatste geval kan het zijn dat een mutsje geen 24 uur nodig is.
Meerdere laagjes kleding houden je baby heerlijk warm. Makkelijk te onthouden: trek je baby hetzelfde aantal lagen aan als jij hebt, plus nog één laagje extra. Deze extra laag is bijvoorbeeld een deken of de stof van een draagzak.
Als algemene regel geldt dat als de temperatuur in de kamer van uw baby 's nachts tussen de 18 en 20 graden is, is een TOG 2.5 slaapzak en pyjama/slaappak voldoende. Als de temperatuur onder de 18 graden zakt, moet u uw baby in een extra laagje kleden of een slaapzak met een dikkere vulling gebruiken.
Leg een kruik in bed voordat je baby gaat slapen
Leg dan een kruik of pittenzak in het bedje voordat je je baby naar bed brengt. Zo is het bedje lekker voorverwarmd tegen de tijd dat je baby moet gaan slapen. Let op! Leg nooit een kruik in bed terwijl je baby erin ligt.
Wanneer je baby acht weken of jonger is, is de temperatuur in de babykamer het beste circa 20 graden.Als hij twee maanden of ouder is, is een temperatuur tussen de 16 en 18 graden ideaal. Dit klinkt misschien koud, maar je baby zal goed kunnen slapen onder deze omstandigheden.
Wat is een normale temperatuur voor mijn baby? De normale temperatuur voor je baby ligt tussen de 36,5 – 37,5°C. Een temperatuur onder de 36°C noemen we 'ondertemperatuur'. Is je kindje warmer dan 38°C, dan is er sprake van koorts.
Vroege kenmerken: Het hoofdje staat scheef en wordt naar één kant gedraaid. Het schedeltje kan scheef groeien. Het kind huilt veel en slaapt slecht.
In de maxi cosi inderdaad een lekker vest, in de voetenzak en eventueel nog een dekentje erover als het buiten echt koud is, of als je lang buiten bent. Mijn dochter is nu 1,5 jaar en zit in de autostoel met haar jas uit of los, zodat de gordel binnen haar jas zit.
Warme deken of voetenzak: Stop je kleintje in de kinderwagen in met een lekkere zachte deken of een heerlijke voetenzak, is ook erg fijn! Kruik: Is het erg koud buiten en je baby nog erg klein, dan is het ook fijn om een heerlijke warme kruik (of een alternatief) bij in de kinderwagen te leggen.
Een wiegdeken kan goed gebruikt worden als wandelwagen deken. De afmetingen van onze wiegdekens zijn 75 x 100 cm. Een ander handig formaat wanneer je een deken in de kinderwagen gebruikt, is 60 x 80 cm. Dit formaat gebruiken we ook voor de dekens van onze babynestjes.
Alleen een slaapzak is namelijk meer dan voldoende om je kindje warm te houden. Slapen met een slaapzak is superveilig. Door een slaapzak te gebruiken in de juiste maat kan je kindje niet met het hoofdje onder de dekens of lakentjes terecht komen. Zo verklein je de kans op verstikking.
Waarom zijn er slaapzakken met en zonder mouwen
Of er wel of geen mouwen aan een slaapzak zitten heeft met de temperatuur te maken. Een slaapzak met mouwen is warmer dan eentje zonder. Het is handig als je de mouwen kunt afritsen zodat je deze in meerdere seizoenen van het jaar kunt gebruiken.