Bij hinderlijk buitenspel staat een speler stil en speelt hij niet actief mee. Toch veroorzaakt hij hinder, bijvoorbeeld door het zicht van de keeper te belemmeren. Ook het blokkeren van een pass terwijl je buitenspel staat is niet toegestaan, zelfs wanneer je gewoon stilstaat.
De KNVB verwoordt buitenspel als volgt: een speler bevindt zich in buitenspelpositie indien enig deel van zijn hoofd, lichaam of voeten op de helft van de tegenpartij is (m.u.v. de middenlijn) én hij dichter bij de doellijn van de tegenpartij is dan zowel de bal als de voorlaatste tegenstander met enig deel van zijn ...
Hij deed het voorstel in maart 2021 al aan FIFA-voorzitter Gianni Infantino en hoopte eigenlijk dat de regel van kracht zou zijn op het WK 2022, maar dat bleek te ambitieus. Op dit moment staat een speler buitenspel als hij met minstens één lichaamsdeel waarmee hij de bal mag spelen voor de laatste verdediger staat.
Een speler staat namelijk in buitenspelpositie wanneer de speler de bal ontvangt op het moment dat hij/zij tussen de keeper en de laatste verdediger staat. Ook staat een speler buitenspel als hij/zij de keeper voorbij is en de bal ontvangt die in een voorwaartse lijn is gespeeld.
Een speler staat in buitenspelpositie als deze zich dichter bij de achterlijn van de tegenstander bevindt dan de bal en de voorlaatste tegenstander. Dit geldt niet wanneer de speler zich op zijn speelveldhelft bevindt. De laatste twee tegenstanders kunnen zowel een veldspeler en de doelman, als twee veldspelers zijn.
Een speler is buitenspel wanneer hij: zich op de helft van de tegenstander bevindt en; tegelijkertijd dichter bij de doellijn van de tegenstander is dan de bal en de voorlaatste tegenstander. Volgens de officiële regel mag je met geen enkel lichaamsdeel buitenspel zijn, behalve de handen en armen.
Vroeger werd er altijd buitenspel gevlagd door de lijnrechter, als er een bal vertrok in de richting van een speler die de bal al dan niet kreeg en die buitenspel stond. Vanaf nu wordt het buitenspel dus niet altijd onmiddellijk meer afgevlagd en wordt deze regel toegepast wanneer er zich zo'n situatie voordoet.
De spelhervatting (indirecte vrije schop) zal plaatsvinden op de eigen helft. Spelers van de aanvallende partij kunnen zonder de bal te raken ook buitenspel staan.
Bij het spelen met de voet door de verdediger wordt namelijk buitenspel opgeheven. Als een verdediger de bal (die onderweg is naar de buitenspel staande speler) bewust met de hand/arm speelt, dan moet je dat zien als het bewust spelen van de bal en ontstaat er een nieuwe situatie, doorspelen.
Sinds de intrede van de VAR moet er steeds gewacht om de vlag in de lucht te steken, zodat de videoscheidsrechter een lijn kan trekken bij buitenspel. Die lijn wordt nu nog manueel getrokken, maar dat zou in de toekomst automatisch gebeuren.
Het antwoord op de vraag had B moeten zijn: Het fluitsignaal is niet verplicht bij het toekennen van een doelschop, hoekschop, inworp of doelpunt, en ook niet bij het hervatten van het spel bij een vrije schop, doelschop, hoekschop of inworp.
Een indirecte vrije schop wordt onder meer toegekend als een doelverdediger binnen zijn eigen strafschopgebied de bal langer dan zes seconden in zijn handen houdt voordat hij deze weer in het spel brengt, en als hij de bal met de handen oppakt, nadat deze hem doelbewust door een medespeler met de voeten is toegespeeld.
Achterbal: De achterbal wordt vanaf de grond genomen binnen het keepersgebied door de bal te dribbelen, in te passen of in te schieten. De achterbal kan zowel door de keeper als door een veldspeler worden genomen. De tegenstander staat op minimaal 5m afstand.
Een paar andere beslissende aspecten van buitenspel zijn: Een speler kan niet buitenspel staan op zijn eigen helft. Een speler kan niet buitenspel staan als hij of zij de bal rechtstreeks ontvangt uit een inworp, doeltrap of hoekschop.
Op het moment van gooien dient de inwerper de beide voeten op de grond te hebben. Als aan deze eisen wordt voldaan, kan het spel worden hervat. Er kan niet direct worden gescoord uit een ingooi, ook niet in eigen doel. Tevens is het belangrijk om te vermelden dat een speler bij ingooi geen buitenspel kan staan.
Keepers mogen met de bal in de hand vrij bewegen in 9-meter gebied. Dit mag maximaal 4 seconden. Bij 1x terugspelen mag de keeper de bal in de hand pakken, daarna niet meer. Of de bal moet over de middenlijn zijn, of door de tegenstander geraakt zijn.
Voor onbesuisde overtredingen dient nog altijd minstens een gele kaart te worden getoond, terwijl buitensporige overtredingen altijd bestraft moeten worden met een rode kaart.
Een terugspeelbal die niet via de voet gaat (scheen, knie, bovenlichaam en hoofd) mag wel worden opgepakt. binnen het doelgebied. De bal is in het spel als deze is getrapt en duidelijk beweegt.
De indirecte vrije schop Teken; De scheidsrechter geeft aan dat het een indirecte vrije schop betreft door zijn arm boven zijn hoofd te heffen. Hij moet zijn arm in die positie houden, totdat de schop is genomen en de bal is geraakt door een andere speler of uit het spel is.
Laten we het omdraaien: je staat niet langer buitenspel als een lichaamsdeel op gelijke hoogte is met de laatste verdediger, zelfs niet als een arm, been of schouder voorbij de verdediging is.”
Als een voetballer een bal van een tegenstander per ongeluk van richting verandert, dan heft hij niet zoals het afgelopen voetbaljaar buitenspel op. De KNVB werd net als alle andere nationale voetbalbonden pas vorige week woensdag door de FIFA over de nieuwe maatregel geïnformeerd.
Buitenspel geldt alleen nog ná die lijn, in een vergroot 16-meter gebied.
Een assistent, ook wel grensrechter genoemd, is een scheidsrechter die functioneert op de zijkant van het veld. Je bevindt je als grensrechter langs de zijlijn aangegeven met de blauwe pijl. Je staat dus aan de linkerkant van de keeper van de verdedigende partij.
De grensrechter Waar loopt de grensrechter? Zorg ervoor dat je altijd op gelijke hoogte staat met de laatste speler van het team, om buitenspel te kunnen controleren. Waarvoor vlag je ? Je staat op de plek waar de inworp moet worden genomen en wijst met de vlag in de speelrichting van het team dat de inworp mag nemen.
Dames, opgelet! Je staat buitenspel als je dichter bij de doellijn van de tegenpartij bent dan de bal én de voorlaatste tegenstander. De laatste tegenstander is meestal de doelvrouw, dus om safe te zijn moet je zorgen dat er dan nog 1 verdedigster tussen jou en haar staat voordat je de bal krijgt aangespeeld.