Normaal gesproken gebruik je 2 steunen voor een legplank. Houd ongeveer 50,0 tot 70,0 centimeter ruimte aan tussen 2 steunen. Wil je zware materialen op de plank bewaren, dan zul je wellicht meer steunen moeten gebruiken.
De juiste ruimte tussen de planken in een kledingkast
Om een kledingstuk netjes uit de stapel te kunnen pakken, heb je minstens 30 tot 35 centimeter nodig. Wil je verzekerd zijn van een opgeruimde kast met genoeg ruimte voor je items? Dan is de ideale ruimte tussen de planken tussen de 35 en 50 centimeter.
Voor lariks, douglas, geïmpregneerd grenen en vurenhout hanteert u de volgende afstand: Hardhout planken 14.5 cm: 8 millimeter tussenruimte.Hardhout planken 19/19.5 cm: 10 millimeter tussenruimte.
De diepte van een kledingkast is minimaal 45 centimeter. Dat is namelijk de maat van een kledinghanger. Liever heb je de kastdiepte nog iets ruimer, zo'n zestig centimeter, zodat je ook dikke truien en winterjassen probleemloos kunt ophangen. Als je geen hangkleding hebt, dan kan de kast wat minder diep zijn.
De diepte van een kledingkast is belangrijk om te zorgen dat je kleding en accessoires goed passen en gemakkelijk toegankelijk zijn. Voor hangende kleding is een diepte van 60-65 cm ideaal, terwijl voor opgevouwen kleding en lades een diepte van 45-50 cm voldoende is.
Over het algemeen zit u met 50 cm ruimte tussen de plankdragers altijd goed. Een plank van 200 cm zal dus vier plankdragers nodig hebben.
Onze inmeettip luidt hier: houd 1 mm speling per elke centimeter dikte. Bij een kast met een staander van 3 cm zou je dus van de totale hoogte 3 mm af moeten halen om voldoende ruimte te hebben voor het kantelen van de staander. Bij een dikte van 8,0 cm zou dit dus 8 mm moeten zijn.
Zorg ervoor dat je minimaal één meter uittrekt voor loopruimte, naast en tussen je kasten. Het liefst iets meer, maar zeker niet minder! Om kleding te kunnen passen kun je denken aan een ruimte van minimaal 1,5 bij 1,5 meter. Zo kun je vrij bewegen zonder tegen je kasten aan te stoten.
Voor het hangen van hemden, bloezen, dubbelgevouwen broeken en blazers of vestjes reken je best op zo'n 100 cm vanaf de bovenkant van de garderobestang tot aan de bodem of tot aan de volgende stang of legvlak.Wanneer je broeken en jurken wil ophangen reken je best op 130 cm.
Afmetingen voor kledingkast met loopruimte
De loopruimte tussen je kasten moet minimum 1m zijn. Wil je comfortabel rondlopen en nog vlot kunnen circuleren als er kasten openstaan, voorzie dan zo'n zo'n 1,20m à 1,50m aan loopruimte.
Houd wel rekening met voldoende tussenruimte tussen de houten terrasplanken. Hout gaat werken, waardoor de planken kunnen uitzetten. Bij hardhouten terrasplanken van 14,5 cm breed dien je minimaal 5 mm tussenruimte aan te houden en bij zachthouten terrasplanken minimaal 1 cm.
Afhankelijk van de houtsoort die je gebruikt moet je ruimte tussen de vlonderplanken bewaren. Voor hardhout adviseren we een ruimte van minimaal 8 mm, maar bij douglas en grenen zeker een cm. Dit is belangrijk, omdat het hout nog kan gaan uitzetten. Naaldhout neemt meer vocht op dan hardhout.
Planken moet je opbouwen
Plank voor 10 seconden, rust voor 5-10 seconden, herhaal dit zo'n drie tot zes keer. Je traint even hard omdat je je spieren even lang opspant dan als je aan één stuk zou planken.
Begin liggend op je buik en plaats je ellebogen op de grond, recht onder je schouders. Laat daarbij de onderarmen op de grond steunen voor stabiliteit. Plaats nu je voeten zo dat je jezelf van de grond af tilt en steunt op je tenen en onderarmen en kantel je bekken naar voren. Je voelt het in je buik- en rugspieren.
Meet de breedte van de planken op, doe daar 5 of 6cm bij. Wat hier uit komt deel je door de hoogte; dat kan 180 of 200cm zijn. Dit betekend dus 9 planken x 2 = 18 stuks voor beide kanten. 18 stuks x het betreffende aantal m¹ lengte van de schutting = aantal strekkende benodigde meters.
Over het algemeen kun je dit aanhouden voor je kledingstukken: Hangen: blouses, jurken, rokken, pantalons, blazers, pakken en overhemden. Vouwen: alles wat gebreid is, sportkleding en pyjama's. Hangen of vouwen: mouwloze tops, shirts met korte en lange mouwen, vestjes (ligt aan de stof), spijkerbroeken en leggings.
De ideale diepte van een hangkast schommelt rond de 65cm, rekening houdend met de lengte van kapstokken (± 45cm), de rug en deur van de kleerkast en wat extra vrije ruimte. Hou ook rekening met de nodige lengte. Zo zullen jurken of broeken op kleerhangers meer lengte innemen dan een t-shirt.
Vaak wordt een eiland gecombineerd met een apparatenwand waarbij de tussenruimte tussen kastenwand en kookeiland eigenlijk minimaal 100 cm moet zijn. Maar als er vaak door meerdere mensen wordt gekookt, is een tussenruimte van 120 of 150 cm beter.
Maatvoering van een kledingkast: diepte
Het interieur van een kledingkast is 60 cm diep. Dat is namelijk de ruimte die je nodig hebt om je kleding netjes op te hangen, zonder dat het overal tegenaan schuurt en tussenkomt. Wanneer je geen hangkleding heb (in de betreffende kast) kun je de kast ondieper maken.
De hoofdroutes vereisen een breedte van minimaal 90 cm. De afstand tussen twee meubels zou tenminste 75 cm moeten zijn, tussen een salontafel en de bank 45 cm terwijl 30 cm volstaat tussen een laag tafeltje en een fauteuil.
In de meeste kasten op maat is een hanggedeelte voorzien. Voor het hangen van hemden, bloezen, vesten, … reken je meestal op zo'n 100 cm vanaf de bovenkant van de garderobestang tot aan de bodem of plank. Ga je ook jurken hangen of broeken, dan neem je maar beter 130 cm om zeker te zijn.
Heb je juist zoveel mogelijk opbergruimte nodig, dan kun je ook een hogere kast kiezen. Wel raden we altijd aan om 10 tot 20 centimeter afstand te reserveren tussen je kast en het plafond zodat er nog ruimte is om een stofdoek over de kast heen te halen.
De ideale dikte van panelen voor jouw kast op maat is 25 mm dik. De extra dikte van materiaal zorgt er namelijk voor dat jouw kast jaren zal meegaan. Met de dunnere materialen die veel concullega's op de markt aanbieden, is de stevigheid van jouw maatkast net dat tikkeltje minder.