Er is steeds meer vraag naar bijzondere broodsoorten zoals speltbrood, desembrood en glutenvrijbrood en gebak en koek. Jij weet daar alles van, geleerd op een bakkersopleidingen of uit ervaring. Om een bakkerij te openen heb je geen diploma nodig.
Hoe word je een Bakker? Om aan de slag te gaan als (brood)Bakker kan men de opleiding Broodbakker op MBO niveau 2 of de opleiding Allround Broodbakker op MBO niveau 3 volgen.
Bakkerijschool. De beste manier om je het beroep van bakker eigen te maken, is een opleiding volgen aan een erenommeerde bakkerijschool. En ons land telt er zo wel enkelen. Echte vakmensen en gastdocenten die gepassioneerd zijn door hun beroep, zetten er de lijnen uit.
Het aanvangssalaris van een Bakkers en banketbakkers bedraag meestal tussen de € 1.455 en € 2.221 bruto per maand. Na een dienstverband van 5 jaar bedraagt het salaris tussen de € 1.798 en € 2.641 per maand bij een werkweek van 38 uur.
De opleiding duurt 3 jaar.
Soorten bakkers
Banketbakker: hoofdzakelijk patisserie. Broodbakker: hoofdzakelijk brood en broodproducten. Confisserie: hoofdzakelijk zoetigheden. Koude bakker: in deze zaak wordt er geen brood gebakken, het is een verkoopspunt, soms ook een bake-off.
Wat doe je? De patissier is de absolute vakspecialist als het gaat om het bedenken, ontwerpen en verzorgen van overheerlijke, ambachtelijke en exclusieve zoete kunstwerken en delicatessen. Dat doe je vanuit je eigen creativiteit en vanuit je kennis van ingrediënten, recepturen, bereidingswijzen maar ook de trends.
Reacties. ergens nabij de €2.65 Toegevoegd na 4 minuten: Dit is uiteraard per uur, dus hoeveel je per maand verdient is afhankelijk hoeveel uren je mag werken.
In veel ambachtelijke bakkers bedrijven begint de bakker op doordeweekse dagen rond twee uur 's nachts. Hoe groter de bakkerij, hoe eerder hij begint. Voor de zaterdag begint hij vaak al op vrijdagavond. De bakker is meestal in het wit gekleed.
Je plant het werk en bereidt het voor. Je verzamelt het nodige materiaal en materieel. Je bewaart de afgewerkte producten en grondstoffen.
Een koude bakker is eigenlijk een gewone winkelier zonder beroepsbekwaamheid die brood en toebehoren laat aanleveren door een warme bakker of industriële bakker. De enige toegestane bewerking die een koude bakker mag doen, is het brood afbakken.
De tweede of secundaire sector (industrie)
Ook mensen die buiten fabrieken dingen maken horen bij de secundaire sector. Denk bijvoorbeeld aan bakkers, bouwvakkers en meubelmakers.
Om te worden toegelaten tot deze specialistenopleiding heb je nodig: diploma mbo Zelfstandig werkend bakker, niveau 3 met uitstroomrichting Banket of; diploma mbo Allround banketbakker, niveau 3 (wordt niet aangeboden door Summa College).
Een banketbakker, in België en Zuid-Nederland ook patissier of suikerbakker genoemd, is een bakker die is gespecialiseerd in banket en zoetwaren.
leefloon. Vanaf 18 jaar moet een werknemer minstens 1.806,16 euro bruto per maand verdienen (sinds 1 april 2022). "Het exacte bedrag hangt af van de sector, maar sectorale minimumlonen zijn altijd hoger dan het gewaarborgde loon", aldus Brecht Decroos van Hudson.
Afhankelijk van je leeftijd ligt het uurloon bij Albert Heijn tussen de € 7,73 en € 12,01 per uur.
Als we kijken naar gemiddelden van 5-jaars-leeftijdsgroepen verdienden jongeren tot 25 jaar 14 euro of minder per uur. Werknemers in de leeftijd van 25 tot 40 jaar verdienden een uurloon dat ligt tussen 19 en 25 euro. Werknemers in de leeftijd van 40 tot 65 jaar verdienden een uurloon van 27 euro of hoger.
Het loon van een zelfstandige bakker: 2.300 euro netto.
Het salaris van een leerling Bakker begint bij € 1320 per maand.
Banket wordt gemaakt en verkocht door een banketbakker. Het verschil met een gewone bakker is de verkoop van producten. Een banketbakker verkoopt bijvoorbeeld geen brood en zal slechts voor speciale gelegenheden door consumenten worden bezocht: verjaardagen of bruiloften bijvoorbeeld.
Als patissier maak je allerlei soorten gebak en taart. Je bent erg creatief en vindt het leuk om steeds weer nieuwe lekkere dingen te bedenken en te maken. Het is afwisselend werk.
Toegegeven: wat een banketbakker doet, lijkt sterk op de bezigheden en specialisaties van een patissier. Het grote verschil tussen deze beroepen is dat een patissier meer gespecialiseerd is in het exclusievere segment en zoetigheden. Banketbakkers kunnen immers ook producten op broodbasis verkopen.
Wie als bakker wil werken zal een ochtendmens moeten zijn, omdat bakkers vroeg beginnen. Het beroep bakker is aan te merken als redelijk zwaar beroep, omdat de meeste bakkers hard moeten werken om alles op tijd klaar te hebben. Ook moet een bakker over veel vakkennis beschikken om alle producten te kunnen maken.